Kedvenc receptjeim
Leave a Comment

Indiai Sütőtök Krémleves

Sütőtök szezon van. Ennek örömére fantasztikus indiai szakácskönyvem sütőtök krémlevesét vettem elő, mely eltér a szokásos receptektől. Nemcsak az indiai fűszerek miatt, de a hozzávalók tekintetében is: vöröslencsével és répával gazdagítja levesünket.

Hozzávalók:

  • kevés olaj
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 1 kávéskanál koriander
  • 1/2 kávéskanál aszafoetida
  • 1/4 kávéskanál őrölt chili
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 15 dkg vöröslencse
  • 2-3 sárgarépa
  • kb. 40-50 dkg sütőtök
  • 2 dl kókusztej
  • 1 evőkanál apróra vágott korianderlevél

Elkészítés:

Mosd meg alaposan a lencsét, pucold meg a sárgarépát és a sütőtököt, majd vágd őket kockára.

Itt felhívnám a figyelmet arra, hogy a sütőtök pucolása nem egy könnyű feladat, ezért ha van a közelben egy férfi, ezt a feladatot nyugodtan rá lehet bízni! 😛

A fazekadban melegíts kevés olajat, de csak alacsony lángon, mert most a fűszereket fogod pirítani, nem szerencsés ha már a procedúra elején leégnek…

Első a reszelt gyömbér, amit egy picit kevergetve piríts az olajon mielőtt beleszórod: a koriandert, az aszafoetidát, a chilit és a kurkumát. Csak hogy kioldódjanak az isteni illatok a fűszerekből addig kevergesd folyamatosan az olajon.

Majd mehet a lábasba a répa, a sütőtök és a lencse. Kb. 2 percig keverd a fűszeres olajon, aztán öntsd nyakon annyi vízzel, amennyi levest főzni szeretnél. Én szeretem ha annyira sűrű a leves, hogy a hozzávalókat csak egy kicsit lepje el a víz.

Alacsony lángon főzd a levest egészen addig, míg minden meg nem puhul, majd vedd le a tűzről.

Mikor már picit hűlt turmixgépben pürésítsd. Ha szeretnéd, akkor hagyj kevés szilárd zöldséget is a levesben, ez a te ízlésedre van bízva! Én most az egész levest pépesítettem, fantasztikus krémes állagúra. Ezt fokozzuk a kókusztejjel, amit ekkor öntesz hozzá. Ez némileg a színét is módosítja majd.

Végül: add hozzá a friss korianderleveleket, forrald fel még egyszer a levest, majd még 3 percig főzd. Aztán tálald vastag kerámiatálakba, mert melegen isteni!

 

A recept forrása: Hémangi Dévi Dászi – Ízek, Imák, India

Advertisements
This entry was posted in: Kedvenc receptjeim

by

Hungarian woman passionate about writing and photography as an expression, researching for authentic people, powerful stories of humans, cultures, rituals, Nature’s wisdom. Selfmade writer, traveller, anthropology researcher, creative. ~~~ Főként az írás és a fotó nyelvén közlő önálló utat kijáró alkotó embernek, kutatónak, kreatívnak tartom magam. Folyamatos inspirációm a különböző kultúrák, emberi sorsok és motivációk mélyebb szinten történő megismerése és megértése, valamint saját magam felfedezése, egy belső-külső tudatosság és az önazonosság fokozása.

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.