Blog HU, Természet & Konyha
Leave a Comment

Pommes Fondantes – avagy krumpli másként értelmezve egy francia szakács new york-i étterméből

A minap este későn, 9 körül értem haza. Átfagytam a gyaloglástól és farkas éhes voltam. Valami meleg, lágy, egyszerű, de azért különleges ízű ételre vágytam. Bekukucskáltam az éléskamrába, ahol csak krumplit találtam. Felcsaptam egyik kedvenc konyhafőnököm, Anthony Bourdain szakácskönyvét francia bisztrókonyha témában. Ez a konyha nem kifejezetten vegetáriánus, de mint minden étel, így a krumpli elkészítését is művészetté emeli. Csakúgy, mint általában a franciák mindent. Nem is beszélve a könyv (Francia bisztrókonyha) extravagáns nyelvezetéről. Ha valakinek esze ágában sincs főzni, még akkor is megéri olvasni Anthony eme könyvét, mely szórja a poénokat és úgy vezet be a receptekbe, mintha te is épp ott állnál mellette new york-i éttermének konyhájában, igazi kis séfet farag az emberből.
A pommes fondantes a hagyományos sültkrumpli újraértelmezése, vagy inkább újjáélesztése. Imádni fogod!
UI.: azért némi művészi haljam szükségelteti eme csodás recepthez, aki azért főz csak mert éhes, vagy siet, az bele se kezdjen! Művészi vénám bizonyítéka legyen, hogy este 9-kor, éhenveszve is képes voltam krumpli-zeppelineket farigcsálni 😉

Hozzávalók:

4 nagyméretű, lehetőleg hosszúkás burgonya
2 evőkanál napraforgó, vagy olíva olaj (Anthony receptjében kacsazsír szerepel, vegaként ezt kicseréltem)
1 dl leves alaplé (tudom, vétkeztem, de leveskockát használtam egy fél bögre vízben)
pár gerezd fokhagyma ízlés szerint vékonyra szelve
1 ág kakukkfű (kb. másfél evőkanál szárított kakukkfű)
só és bors ízlésed szerint

Elkészítés:

Szeretném hűen idézni Anthony könyvének hangulatát, mely a legtöbb recept elkészítését így kezdi: tegyél be egy jó zenét, csavard fel a hangerőt!
Mivel francia bisztrókonyha, hát legyen jazz!
https://www.youtube.com/watch?v=ugpdD0az358

A meghámozott burgonyákat vágd ketté, majd a félbevágott darabokat vágd 3 egyenlő részre. A hámozókéssel farigcsáld őket rögbilabda formára, majd helyezd őket hideg vízbe, hogy ne barnuljanak meg. (szobrászok előnyben!)

Amint az összes burgonya elkészült vedd ki őket a vízből és papírtörlővel gyengéden paskold őket szárazra.

Egy serpenyőben magas lángon hevítsd fel az olajat, majd dobd bele a burgonyát és pirítsd 4-5 percig. Néha mozgasd, keverd meg őket, hogy minden oldaluk aranybarnára süljön.

P1120778

Ugye milyen szépek a kis Zeppelinek?

 

P1120781

Vedd le a serpenyőt a lángról, és öntsd bele az alaplét. Add hozzá a fokhagymát is (mi imádjuk, szóval én 5-6 gerezdet szeleteltem fel), és az ág kakukkfüvet (vagy ha nincs a friss fűszernövényes kertedben most éppen kakukkfű, akkor szórj rá szárított kakukkfüvet ízlés szerint).

Hozd forrásba és főzd 2 percig, majd vedd lejjebb a lángot és főzd amíg a burgonya meg nem puhul (vagy míg el nem fő a lé)

P1120784

Amikor az összes lé elfőtt vedd le a tűzről, ízlés szerint sózd, borsozd, szórd meg friss kakukkfűvel és tálald!

 

Oké, oké, ha végképp nem a te műfajod a szobrászat, hagyd el a faragást. De az étel teljességét annak íze, színe, formája, látványa és fenséges illatának összképe adja.  Ezt a krumplit öröm volt elfogyasztani, valahogyan teljesen más karaktert adott neki ez a lekerekített forma.
És amiben még erősen hiszek: amiben sok munka van mindig megtérül!

Olyannyira bevált a recept, hogy 3 nappal később is elkészítettem. Aznap volt itthon egy nagy csokor  petrezselyem amit nem szerettem volna kidobni. kakkukkfű helyett így ő került a pommes fondantes-ba. Így is isteni volt! 🙂

Jó étvágyat!

This entry was posted in: Blog HU, Természet & Konyha

by

// I am a Hungarian woman living on the Greek islands since 2017. My interests are: human integrity, the archaic man, wisdom and abundance of nature, cosmic analogies & patterns in the psychic and material realms, women's health, self-awareness, self-healing. I have been working on my first book on Rhodes island (Greece) for several years. // Főként az írás nyelvén közlő önálló utat kijárni próbáló gondolkodó, örökösen válaszokat kereső embernek tartom magamat. Témáim a kultúra és az egyén kölcsönhatásai, emberi sorsok és motivációk mély szinten történő megértése, az archaikus ember, kozmikus analógiák a tudat és a matéria világában, a természet törvényszerűségeinek és mintázatainak megismerése és a velük való emberi együttműködés lehetséges útjai, a nőiség megértése és kibontása a saját életemben, valamint saját magam fogyhatatlan felfedezése, belső-külső tudatosság és az önazonosság fokozása ameddig csak lehet. Hosszú évek óta első könyvemen dolgozom Rodosz szigetén.

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.