Blog HU, Természet & Konyha
Leave a Comment

Pommes Fondantes – avagy krumpli másként értelmezve egy francia szakács new york-i étterméből

A minap este későn, 9 körül értem haza. Átfagytam a gyaloglástól és farkas éhes voltam. Valami meleg, lágy, egyszerű, de azért különleges ízű ételre vágytam. Bekukucskáltam az éléskamrába, ahol csak krumplit találtam. Felcsaptam egyik kedvenc konyhafőnököm, Anthony Bourdain szakácskönyvét francia bisztrókonyha témában. Ez a konyha nem kifejezetten vegetáriánus, de mint minden étel, így a krumpli elkészítését is művészetté emeli. Csakúgy, mint általában a franciák mindent. Nem is beszélve a könyv (Francia bisztrókonyha) extravagáns nyelvezetéről. Ha valakinek esze ágában sincs főzni, még akkor is megéri olvasni Anthony eme könyvét, mely szórja a poénokat és úgy vezet be a receptekbe, mintha te is épp ott állnál mellette new york-i éttermének konyhájában, igazi kis séfet farag az emberből.
A pommes fondantes a hagyományos sültkrumpli újraértelmezése, vagy inkább újjáélesztése. Imádni fogod!
UI.: azért némi művészi haljam szükségelteti eme csodás recepthez, aki azért főz csak mert éhes, vagy siet, az bele se kezdjen! Művészi vénám bizonyítéka legyen, hogy este 9-kor, éhenveszve is képes voltam krumpli-zeppelineket farigcsálni 😉

Hozzávalók:

4 nagyméretű, lehetőleg hosszúkás burgonya
2 evőkanál napraforgó, vagy olíva olaj (Anthony receptjében kacsazsír szerepel, vegaként ezt kicseréltem)
1 dl leves alaplé (tudom, vétkeztem, de leveskockát használtam egy fél bögre vízben)
pár gerezd fokhagyma ízlés szerint vékonyra szelve
1 ág kakukkfű (kb. másfél evőkanál szárított kakukkfű)
só és bors ízlésed szerint

Elkészítés:

Szeretném hűen idézni Anthony könyvének hangulatát, mely a legtöbb recept elkészítését így kezdi: tegyél be egy jó zenét, csavard fel a hangerőt!
Mivel francia bisztrókonyha, hát legyen jazz!
https://www.youtube.com/watch?v=ugpdD0az358

A meghámozott burgonyákat vágd ketté, majd a félbevágott darabokat vágd 3 egyenlő részre. A hámozókéssel farigcsáld őket rögbilabda formára, majd helyezd őket hideg vízbe, hogy ne barnuljanak meg. (szobrászok előnyben!)

Amint az összes burgonya elkészült vedd ki őket a vízből és papírtörlővel gyengéden paskold őket szárazra.

Egy serpenyőben magas lángon hevítsd fel az olajat, majd dobd bele a burgonyát és pirítsd 4-5 percig. Néha mozgasd, keverd meg őket, hogy minden oldaluk aranybarnára süljön.

P1120778

Ugye milyen szépek a kis Zeppelinek?

 

P1120781

Vedd le a serpenyőt a lángról, és öntsd bele az alaplét. Add hozzá a fokhagymát is (mi imádjuk, szóval én 5-6 gerezdet szeleteltem fel), és az ág kakukkfüvet (vagy ha nincs a friss fűszernövényes kertedben most éppen kakukkfű, akkor szórj rá szárított kakukkfüvet ízlés szerint).

Hozd forrásba és főzd 2 percig, majd vedd lejjebb a lángot és főzd amíg a burgonya meg nem puhul (vagy míg el nem fő a lé)

P1120784

Amikor az összes lé elfőtt vedd le a tűzről, ízlés szerint sózd, borsozd, szórd meg friss kakukkfűvel és tálald!

 

Oké, oké, ha végképp nem a te műfajod a szobrászat, hagyd el a faragást. De az étel teljességét annak íze, színe, formája, látványa és fenséges illatának összképe adja.  Ezt a krumplit öröm volt elfogyasztani, valahogyan teljesen más karaktert adott neki ez a lekerekített forma.
És amiben még erősen hiszek: amiben sok munka van mindig megtérül!

Olyannyira bevált a recept, hogy 3 nappal később is elkészítettem. Aznap volt itthon egy nagy csokor  petrezselyem amit nem szerettem volna kidobni. kakkukkfű helyett így ő került a pommes fondantes-ba. Így is isteni volt! 🙂

Jó étvágyat!

This entry was posted in: Blog HU, Természet & Konyha

by

//EN// I am a Hungarian woman living on the Greek Dodecanese archipelago where I have been researching the characteristics of the local landscape and culture since 2015. This journey and work on the Aegean sea gives me the fuel to share what I've found: through written materials (on this blog and at other venues), and to create artworks of pressed flowers and herbs which is a great botano-mythical journey, a worship in the great temple of Mother nature that widens my whole world each day a bit more. My interests: human integrity, interactions between a culture and an individual, recognizing and understanding nature's orderly movements and the cosmic patterns in the human (body and psyche) and their interconnectedness with the non-human world, mythology & archetypes, the Great Mother archetype, women's health, and healing through rebonding with nature (especially with the plant world). //HU// Főként a szavak és a képek nyelvén közlő, önálló utat kijárni próbáló, gondolkodó, örökösen válaszokat kereső embernek tartom magamat. Jelenleg Rodosz szigetén élek, ahol 2015 óta próbálom megfejteni a Mediterránum ezen szegletének (engem mágnesként fogva tartó) géniuszát a helyi természetben, szociokulturális vonásokban, egyéni történetekben - valamint próbálom megfejteni saját folytonosan formálódó viszonyulásomat e költészettől parázsló tájhoz, annak ambivalens jelenkori kultúrájához. Ez a kimeríthetetlen felfedező munka lett írásaim (és egyben önismeretem) epicentruma. A Rodoszi Herbárium pedig a görög szigetek természeti gazdagságának és éteri szépségének egyszerre megidézési- és megismerési kísérlete. A helyi növények gyűjtésével, préselésével és képekké alakításával nem csak a teremtés szépségében gyönyörködöm, hanem segít kapcsolódnom a fény útjához, a vegetáció diverzitásához és ritmusához, mitikus történetek, archaikus elfeledett bölcsességekhez, tudattalanomban szunnyadó képekhez, kozmikus analógiákhoz, és mindezen keresztül saját lényegemhez.

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.