A minap este későn, 9 körül értem haza. Átfagytam a gyaloglástól és farkas éhes voltam. Valami meleg, lágy, egyszerű, de azért különleges ízű ételre vágytam. Bekukucskáltam az éléskamrába, ahol csak krumplit találtam. Felcsaptam egyik kedvenc konyhafőnököm, Anthony Bourdain szakácskönyvét francia bisztrókonyha témában. Ez a konyha nem kifejezetten vegetáriánus, de mint minden étel, így a krumpli elkészítését is művészetté emeli. Csakúgy, mint általában a franciák mindent. Nem is beszélve a könyv (Francia bisztrókonyha) extravagáns nyelvezetéről. Ha valakinek esze ágában sincs főzni, még akkor is megéri olvasni Anthony eme könyvét, mely szórja a poénokat és úgy vezet be a receptekbe, mintha te is épp ott állnál mellette new york-i éttermének konyhájában, igazi kis séfet farag az emberből.
A pommes fondantes a hagyományos sültkrumpli újraértelmezése, vagy inkább újjáélesztése. Imádni fogod!
UI.: azért némi művészi haljam szükségelteti eme csodás recepthez, aki azért főz csak mert éhes, vagy siet, az bele se kezdjen! Művészi vénám bizonyítéka legyen, hogy este 9-kor, éhenveszve is képes voltam krumpli-zeppelineket farigcsálni 😉
Hozzávalók:
4 nagyméretű, lehetőleg hosszúkás burgonya
2 evőkanál napraforgó, vagy olíva olaj (Anthony receptjében kacsazsír szerepel, vegaként ezt kicseréltem)
1 dl leves alaplé (tudom, vétkeztem, de leveskockát használtam egy fél bögre vízben)
pár gerezd fokhagyma ízlés szerint vékonyra szelve
1 ág kakukkfű (kb. másfél evőkanál szárított kakukkfű)
só és bors ízlésed szerint
Elkészítés:
Szeretném hűen idézni Anthony könyvének hangulatát, mely a legtöbb recept elkészítését így kezdi: tegyél be egy jó zenét, csavard fel a hangerőt!
Mivel francia bisztrókonyha, hát legyen jazz!
https://www.youtube.com/watch?v=ugpdD0az358
A meghámozott burgonyákat vágd ketté, majd a félbevágott darabokat vágd 3 egyenlő részre. A hámozókéssel farigcsáld őket rögbilabda formára, majd helyezd őket hideg vízbe, hogy ne barnuljanak meg. (szobrászok előnyben!)
Amint az összes burgonya elkészült vedd ki őket a vízből és papírtörlővel gyengéden paskold őket szárazra.
Egy serpenyőben magas lángon hevítsd fel az olajat, majd dobd bele a burgonyát és pirítsd 4-5 percig. Néha mozgasd, keverd meg őket, hogy minden oldaluk aranybarnára süljön.

Ugye milyen szépek a kis Zeppelinek?
Vedd le a serpenyőt a lángról, és öntsd bele az alaplét. Add hozzá a fokhagymát is (mi imádjuk, szóval én 5-6 gerezdet szeleteltem fel), és az ág kakukkfüvet (vagy ha nincs a friss fűszernövényes kertedben most éppen kakukkfű, akkor szórj rá szárított kakukkfüvet ízlés szerint).
Hozd forrásba és főzd 2 percig, majd vedd lejjebb a lángot és főzd amíg a burgonya meg nem puhul (vagy míg el nem fő a lé)
Amikor az összes lé elfőtt vedd le a tűzről, ízlés szerint sózd, borsozd, szórd meg friss kakukkfűvel és tálald!
Oké, oké, ha végképp nem a te műfajod a szobrászat, hagyd el a faragást. De az étel teljességét annak íze, színe, formája, látványa és fenséges illatának összképe adja. Ezt a krumplit öröm volt elfogyasztani, valahogyan teljesen más karaktert adott neki ez a lekerekített forma.
És amiben még erősen hiszek: amiben sok munka van mindig megtérül!
Olyannyira bevált a recept, hogy 3 nappal később is elkészítettem. Aznap volt itthon egy nagy csokor petrezselyem amit nem szerettem volna kidobni. kakkukkfű helyett így ő került a pommes fondantes-ba. Így is isteni volt! 🙂
Jó étvágyat!