Blog HU, Természet & Konyha
Leave a Comment

Toszkán leves

Milyen is lehet egy toszkán leves a mi magyarok, vagy más nemzetek leveseihez képest? Erre a kérdésre rögtön megkaptam a választ, amikor a toszkán San Gimignano varázslatos középkori városkájában a híres tornyok lábainál egy szerény, családi tulajdonban lévő étteremben levest rendeltem.


Pazar, öblös kerámiatálban tálalták a forró, gazdag levest, mely a magyar értelmezés szerint a főzelék sűrűségével vetekedett:

Mi több, megtömve két szelet kenyérrel, melyet az én jelenlegi étrendemben sajnos el kell hagynom. De talán még így is egy, a magyar tradíciókhoz képest jóval laktatóbb, ízletes, gazdag, sűrű leves kerülhet az asztalra a most következő recept alapján. A mennyiségek ezért csak irányadók, én általában addig pakolom a fazekat zöldségekkel, míg majdnem tele lesz, szeretem a főzelékes, sűrű, laktató levest. Nem beszélve arról, hogy sokkal intenzívebb ízt kap az ember ha több hozzávalót használ.
Mielőtt belevágnánk ennek a nagyon egyszerű levesnek az elkészítésébe, egy rövid ismertető a toszkán levesről Máté Ferenc Toszkána bölcsessége című könyvéből:

“Tésztát és levest egész Olaszországban esznek, de Toszkánában a leves a legfontosabb és csak azután jön a pasta. Minden nap legalább egyszer kerül leves az asztalra, ami ugyanolyan fontos, mint minden más fogás. A toszkánok a gazdag és nehéz leveseket szeretik – kenyérrel, vagy anélkül. A fantázia az egyszerű parasztlevest is a kulináris művészet szintjére emelte. Lehet, hogy a kenyér tölti meg a bendőt, de a toszkán képzelőerő adja hozzá a finom ízt. De ha kenyér nélküli levest is eszel, az is meg fogja mutatni a toszkánok törekvését, hogy sokféle ízt kombináljanak össze egyetlen kanálba.”

 

Készen állsz?
https://www.youtube.com/watch?v=hvkZWhpzmWs

Hozzávalók:

A toszkán konyha képzelő ereje nem azt jelenti, hogy rengeteg féle fűszert használnak, hanem épp ellenkezőleg. Hagyják, hogy a levesben lévő zöldségek természetes ízét érezzük, így csak azok felerősítésére a megfelelő fűszert alkalmazzák a konyhájukban.

 • frissen őrölt fekete bors (én most 4 féle borsot őröltem a levesbe)
  összemorzsolt csilipaprika
 • 300 g spenótlevél
 • 3-4 nagyobb fej paradicsom összevágva
 • 300 g zöldborsó
 • 200 g fejtett bab
 • 2-3 sárgarépa, szeletelve
 • 1 finomra aprított zellerszár (én egy fél zellergumót is beleaprítottam a levesbe)
 • 2 finomra aprított hagyma
 • 4-5 gerezd fokhagyma – finomra aprítva
 • olíva olaj

Elkészítés:

A hagymát, fokhagymát, a zöldborsót, a babot, a sárgarépát és a zellert, a csilit csipetnyi sóval 10 percig párold az olíva olajon.

Add hozzá a spenótot és a paradicsomot. Főzd együtt kb 15 percig. (Én sajnos nem kaptam spenótot, így az most kimaradt)

Majd önts rá annyi forró vizet, amennyit szeretnél 😛 Rajtad áll milyen sűrűre, vagy hígra hagyod levesed. Kb. 40 percig gyöngyözve főzzük. Közben állítsd be az ízét sóval, borssal.

A leves, mint a legtöbb étel akkor adja ki a legtöbb ízt, ha szépen lassan főzzük. Nem éri meg rohanni egy levessel, csak mert már éhesek vagyunk. Finomat akarunk enni, vagy nem? Segal Viktor szerint ráadásul egy jó leves 4 óra alatt készül el!

Mielőtt tálalod, a tányérokat kikenheted fokhagymával és arra szedd a forró levest.

Jó étvágyat!

This entry was posted in: Blog HU, Természet & Konyha

by

// I am a Hungarian woman living on the Greek islands since 2017. My interests are: human integrity, the archaic man, wisdom and abundance of nature, cosmic analogies & patterns in the psychic and material realms, women's health, self-awareness, self-healing. I have been working on my first book on Rhodes island (Greece) for several years. // Főként az írás nyelvén közlő önálló utat kijárni próbáló gondolkodó, örökösen válaszokat kereső embernek tartom magamat. Témáim a kultúra és az egyén kölcsönhatásai, emberi sorsok és motivációk mély szinten történő megértése, az archaikus ember, kozmikus analógiák a tudat és a matéria világában, a természet törvényszerűségeinek és mintázatainak megismerése és a velük való emberi együttműködés lehetséges útjai, a nőiség megértése és kibontása a saját életemben, valamint saját magam fogyhatatlan felfedezése, belső-külső tudatosság és az önazonosság fokozása ameddig csak lehet. Hosszú évek óta első könyvemen dolgozom Rodosz szigetén.

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.