Blog HU, Természet & Konyha
Leave a Comment

Zöldbab paradicsomos mártással – Φασολάκια γιαχνί – Görög recept

Ez a recept örök kedvencünk itthon! Télen és nyáron is imádjuk, nagyon egyszerű elkészíteni, nem kerül sokba (de ez a legtöbb vega receptre igaz), de a legnagyobb érdeme, hogy görög recept! Én élek-halok Görögországért, elfogultságomat nézd el nekem, vagy egyszerűen csak hagyd, hogy te is görög-fanatikussá válj.

A görög konyha nem a különleges és furmányos receptek, előkelő, divatos tálalási módok miatt olyan népszerű. Inkább az ország csodálatos természeti adottsága (a legnapsütésesebb európai ország) miatt termő csodás zöldségek-gyümölcsök frissességére sokat adó, helyi alapanyagokat preferáló konyhakultúra miatt sajnos szinte lehetetlen megfőznünk idehaza pontosan azokat az ízeket, melyet egy görög ouzeri, kafenio, vagy taverna asztalán tálalnak fel nekünk. Viszont, ha már nagyon hiányzik a napfényes ország, vagy unjuk a paprikáskrumplit, akkor egy görög recept valósággal feldobja az embert, már a konyhában rádöbbenve arra, hogy milyen egyszerű módon tudunk egészséges, ízletes mediterrán fogásokat varázsolni asztalunkra itthon is akár pillanatok alatt.

Ezt a receptet Diane Kochillas, az Ikariában élő görög szakácskönyvek írónője oszotta meg az egyik videomegosztó portálon.

Hozzávalók:

  • kb. 900 g zöldbab
  • 4-5 nagy, érett paradicsom (eredeti recept azt írja, hogy hámozd a paradicsomot, de én nem teszem) – vágd ki a csumáját, szeleted fel, majd turmixgépben pürésítsd, vagy reszeld le nagylyukú reszelőn
  • extra szűz olíva olaj
  • 2 nagy fej vöröshagyma – apróra vágva
  • pár fokhagymagerezd ízlés szerint – alaposan felaprítva
  • 3 nagy krumpli hámozva, negyedelve
  • kevés chili ízlés szerint ki is lehet hagyni
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 csokor jól felaprított petrezselyem
  • Feta sajt

Figyelem! A feta, az a sajt, amire azt írják, hogy feta. a Krémfehér sajtok és egyéb megtévesztő jelenségek nem feták. Ez a név eredetvédelem alatt áll, kizárólag maximum 30% -a készülhet tehéntejből, a maradék 70% kecske és juhtej.

Elkészítés:

Hevítsd fel az olajat egy fazékban, majd add hozzá a vöröshagymát. Vedd alacsonyabbra a lángot, és párold üvegesre a hagymát.

Add hozzá a zöldbabot, keverd össze a hagymával.

Add hozzá a krumplit, azzal is forgasd át párszor a fazék tartalmát.

Most jöhet a paradicsom és a fokhagyma, valamint a petrezselyem és a fűszerek.

Keverd át alaposan az ételt, adj hozzá egy fél bögre vizet, majd tedd a fazékra a fedőt, és alacsony lángon főzd addig, míg a krumpli teljesen meg nem puhul (kb. 1-1,5 óra).

A végén állítsd be még az ízét, ha szükséges a sóval, borssal. A fetát rátördelhetet a tetejére minden tányérnak, vagy külön tányéron olívával meglocsolva tálald.

 

Imádni fogod! 🙂 Kali orexi!

This entry was posted in: Blog HU, Természet & Konyha

by

//EN// I am a Hungarian woman living on the Greek Dodecanese archipelago where I have been researching the characteristics of the local landscape and culture since 2015. This journey and work on the Aegean sea gives me the fuel to share what I've found: through written materials (on this blog and at other venues), and to create artworks of pressed flowers and herbs which is a great botano-mythical journey, a worship in the great temple of Mother nature that widens my whole world each day a bit more. My interests: human integrity, interactions between a culture and an individual, recognizing and understanding nature's orderly movements and the cosmic patterns in the human (body and psyche) and their interconnectedness with the non-human world, mythology & archetypes, the Great Mother archetype, women's health, and healing through rebonding with nature (especially with the plant world). //HU// Főként a szavak és a képek nyelvén közlő, önálló utat kijárni próbáló, gondolkodó, örökösen válaszokat kereső embernek tartom magamat. Jelenleg Rodosz szigetén élek, ahol 2015 óta próbálom megfejteni a Mediterránum ezen szegletének (engem mágnesként fogva tartó) géniuszát a helyi természetben, szociokulturális vonásokban, egyéni történetekben - valamint próbálom megfejteni saját folytonosan formálódó viszonyulásomat e költészettől parázsló tájhoz, annak ambivalens jelenkori kultúrájához. Ez a kimeríthetetlen felfedező munka lett írásaim (és egyben önismeretem) epicentruma. A Rodoszi Herbárium pedig a görög szigetek természeti gazdagságának és éteri szépségének egyszerre megidézési- és megismerési kísérlete. A helyi növények gyűjtésével, préselésével és képekké alakításával nem csak a teremtés szépségében gyönyörködöm, hanem segít kapcsolódnom a fény útjához, a vegetáció diverzitásához és ritmusához, mitikus történetek, archaikus elfeledett bölcsességekhez, tudattalanomban szunnyadó képekhez, kozmikus analógiákhoz, és mindezen keresztül saját lényegemhez.

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.