Ez a recept örök kedvencünk itthon! Télen és nyáron is imádjuk, nagyon egyszerű elkészíteni, nem kerül sokba (de ez a legtöbb vega receptre igaz), de a legnagyobb érdeme, hogy görög recept! Én élek-halok Görögországért, elfogultságomat nézd el nekem, vagy egyszerűen csak hagyd, hogy te is görög-fanatikussá válj.
A görög konyha nem a különleges és furmányos receptek, előkelő, divatos tálalási módok miatt olyan népszerű. Inkább az ország csodálatos természeti adottsága (a legnapsütésesebb európai ország) miatt termő csodás zöldségek-gyümölcsök frissességére sokat adó, helyi alapanyagokat preferáló konyhakultúra miatt sajnos szinte lehetetlen megfőznünk idehaza pontosan azokat az ízeket, melyet egy görög ouzeri, kafenio, vagy taverna asztalán tálalnak fel nekünk. Viszont, ha már nagyon hiányzik a napfényes ország, vagy unjuk a paprikáskrumplit, akkor egy görög recept valósággal feldobja az embert, már a konyhában rádöbbenve arra, hogy milyen egyszerű módon tudunk egészséges, ízletes mediterrán fogásokat varázsolni asztalunkra itthon is akár pillanatok alatt.
Ezt a receptet Diane Kochillas, az Ikariában élő görög szakácskönyvek írónője oszotta meg az egyik videomegosztó portálon.
Hozzávalók:
- kb. 900 g zöldbab
- 4-5 nagy, érett paradicsom (eredeti recept azt írja, hogy hámozd a paradicsomot, de én nem teszem) – vágd ki a csumáját, szeleted fel, majd turmixgépben pürésítsd, vagy reszeld le nagylyukú reszelőn
- extra szűz olíva olaj
- 2 nagy fej vöröshagyma – apróra vágva
- pár fokhagymagerezd ízlés szerint – alaposan felaprítva
- 3 nagy krumpli hámozva, negyedelve
- kevés chili ízlés szerint ki is lehet hagyni
- só, frissen őrölt bors
- 1 csokor jól felaprított petrezselyem
- Feta sajt
Figyelem! A feta, az a sajt, amire azt írják, hogy feta. a Krémfehér sajtok és egyéb megtévesztő jelenségek nem feták. Ez a név eredetvédelem alatt áll, kizárólag maximum 30% -a készülhet tehéntejből, a maradék 70% kecske és juhtej.
Elkészítés:
Hevítsd fel az olajat egy fazékban, majd add hozzá a vöröshagymát. Vedd alacsonyabbra a lángot, és párold üvegesre a hagymát.
Add hozzá a zöldbabot, keverd össze a hagymával.
Add hozzá a krumplit, azzal is forgasd át párszor a fazék tartalmát.
Most jöhet a paradicsom és a fokhagyma, valamint a petrezselyem és a fűszerek.
Keverd át alaposan az ételt, adj hozzá egy fél bögre vizet, majd tedd a fazékra a fedőt, és alacsony lángon főzd addig, míg a krumpli teljesen meg nem puhul (kb. 1-1,5 óra).
A végén állítsd be még az ízét, ha szükséges a sóval, borssal. A fetát rátördelhetet a tetejére minden tányérnak, vagy külön tányéron olívával meglocsolva tálald.
Imádni fogod! 🙂 Kali orexi!