Blog HU, Kedvenc receptjeim
Comments 2

Fűszeres citruslekvár gyömbérrel / Gasztro karácsony – avagy kreatív, kézi készítésű ajándék ötletek a konyhából

Tudom, tudom, egy kicsit elkéstem a karácsonyhoz képest ezzel a bejegyzéssel, de ne aggódj, az ötletet és a recepteket bármely alkalomra tudod majd használni, ahol szeretnél előrukkolni valamilyen személyes, általad készített, frappáns és legfőképpen finom ajándékkal a megszokott könyv/parfüm kombináció helyett.
Másrészt nem oszthattam meg ezeket a képeket és ötleteket a nagyvilággal karácsony előtt, hiszen ajándékba készültek. Ezt a teljes koncepciót karácsonyra terveztem meg a családnak, de igazán csak a fantáziádon múlik, hogy mit hozol ki belőle egy másik alkalommal.
Harmadrészt, nem terveztem megosztani az alábbi recepteket, de mivel páran már könyörögtök értük, ezért megesett a szívem… 😛

Miből állt a gasztro-karácsonyi csomag?

Végeztem egy kutatást a világhálón olyan receptekről, melyekre rá tudom húzni az ünnep imidzsét és még ha nem is volt teljesen karácsonyi, vagy ínyemre való, felturbóztam a fantáziámmal. Amikor megvolt a lista, minden ajándéknak kitaláltam egy nevet, hogy még személyesebbé tegyem, így lett 7 szuper gasztro-ajándékunk, melyeket különbözőképpen variáltunk csomagokba:

 

1. Fűszeres citruslekvár gyömbérrel
2. Téli orvosság egy mediterrán kertből – kakukkfűszörp
3. Kakukkfüves lilahagymalekvár
4. Mézeskalácslikőr – a mesés
5. Provence titka levendulaszörp
6. Mediterrán fűszerolaj
7. Pikáns 18+ fűszerolaj

1. Fűszeres citruslekvár gyömbérrel

Kezdjük vele, hiszen ezért imádkoztok a legtöbben! 😉

Ihlet:  a narancslekvár egy kifejezetten téli lekvárkülönlegesség. Szerettem volna különleges ajándékokat adni, ezért olyan receptet próbáltam keresni, amely ad egy kis pikantériát egy átlag narancslekvárhoz. De ilyet sajnos nem találtam, ezért 2-3 receptet vegyítettem, hogy megkapjam az általam elfogadhatóan különleges ízvilágot.
Nem is narancslekvár lett, hanem citrus, mert adtam hozzá citromot és grapefruit-ot is. Így lett egy leheletnyi fanyar-kesernyés íze önmagában a gyümölcstől, aminek köszönhetően nem egy tömény cukros, nehéz lekvárunk lesz, hanem egy könnyed, frissítő minőségű különlegességünk. 😉
Nekem nagyon tetszett mindig az a látvány, ha a narancsnak a héja is belekerül a lekvárba, így én is belefőztem.
Fűszerek tekintetében nem volt kérdés a fahéj, szegfűszeg, amelyek fantasztikusan mennek a narancshoz és a karácsonyhoz is! Imádott fűszerem a csillagánizs, mely szerepelt az egyik narancslekvár receptben, nem volt kérdés, hogy használni fogom (gyakorlatilag ennek a fűszernek az íze lett a domináns a lekvárban), és végül egy kevés gyömbért is adtam hozzá a főzésnél, hogy még jobban megbolondítsam azt, aki eszi a lekváromat.

Jöjjön a recept kb. 10 üveg lekvárhoz (2,7 dl-es üvegekkel számolva):

Annyi gyümölcsöt kell beszerezni (narancs, citrom, grapefruit), hogy végül a pucolás, tisztítás, vágás után nettó 2 kg tiszta gyümölcsöt kapjunk.
Én 1 db nagy grapefruitot használtam (aki jobban hangsúlyozná az ízét, az tehet bele többet is), kb 3 kg narancsot és 3-4 citromot adtam hozzá.
2 nagy bio narancs héjára lesz szükség – készülhet az egész lekvárod bio gyümölcsökből (annál jobb), de az, amelynek a héját fogod felhasználni mindenképpen bio, kezeletlen héjú narancs legyen!

Fűszerek: egész fahéj rúd 3-4 db, csillagánizs 2-3 egész, egész szegfűszeg ízlés szerint, gyömbér 1 cm-es szeletek kb 3-4

Én nem vizet használtam, hanem 100%-os narancslevet, ebből 2-3 dl kell maximum.

Amitől lekvár lett a lekvárom: koronás befőzőcukor 3:1 – 0,5 kg
Kevés kristálycukrot is adtam még hozzá, mert a fenti cukor 1,5 kg gyümölcshöz kellő mennyiség.

Első lépésben minden gyümölcsnek mosd meg alaposan a héját. Én beáztattam egy éjszakára vízbe a gyümölcsöket, majd utána alaposan lemostam őket.

Vágd le a héjukat egészen a gyümölcshúsig, hogy ne maradjon a belső fehér héjból a gyümölcsökön. Ja igen, azt nem mondtam, hogy csak akkor kezdj hozzá ha van szabad 4-5 órád, ez eléggé… hát hogy is mondjam időigényes folyamat. 🙂

Ezután szeld apró szeletekre a narancsot és a citromot, és a közben keletkező finom gyümölcslevet is mentsd meg a lekvárba! A grapefruitnál más a helyzet: ott a gyümölcshúst vágd ki a hártyák közül, mert annak nagyon keserű íze lenne a lekvárodban.

A narancshéjat hajszálvékony csíkokra szeld. Ez volt az a pont ahol azt éreztem, inkább abbahagyom, de ne add fel, finom lesz a végeredemény hidd el! 😉

Röpke 4 óra pucolás, szeletelés után kezdjük is a főzést:

– végy egy nagy fazekat és önts bele kb. 2 dl 100%-os narancslevet, add hozzá a felszeletelt narancshéjat, a fűszereket, és a gyömbért

– kezd el ezt a mixet felfőzni, de ne siess, szépen lassan, had jöjjenek elő az aromák, zamatok a fűszerekből

– ha felforrt ez a fűszeres koktél, akkor jöhet bele az összes gyümölcshús (2 kg), majd a fél kg befőzőcukor. Előtte ajánlatos kihalászni a fűszereket, hiszen azok nem szabad hogy a lekvárunkban benne maradjanak. Vissza teheted a fűszereket még a gyümölcshúshoz miután jól átkeverted a fazék tartalmát.

– Újra forrástól számított kb. 10 perc után készen is van a lekvárunk. Ekkor véglegesen kiszedjük a fűszereket és a gyömbért, majd forrón sterilizált üvegekbe öntjük a finom lekvárokat. 🙂

– kb 5-10 percre a tetejére állítjuk a befőttesüvegeket, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni 2-3 nap alatt

Ekkor nincs más hátra, mint a lekvárosüveg ünnepi díszbe öltöztetése. Festhetsz rá üvegfestékkel szép motívumokat, vagy ragaszthatsz rá vignettát. Én rákötöztem spárgával egy szárított narancskarikát és a lekvár ismertetőjét, melyet én találtam ki szóról szóra, ezzel egy kis étvágyat kovácsolva az elfogyasztásához.

Íme a kész lekváraim:

Jó főzést, alkotást kívánok Neked is! 🙂 Ne feledd, minden fantázia kérdése, így el tudod készíteni a lekvárokat bármilyen alkalomra, bárkinek és garantált sikered lesz! 😉

Marcsi

Advertisements
This entry was posted in: Blog HU, Kedvenc receptjeim

by

Hungarian woman passionate about writing and photography as an expression, researching for authentic people, powerful stories of humans, cultures, rituals, Nature’s wisdom. Selfmade writer, traveller, anthropology researcher, creative. ~~~ Főként az írás és a fotó nyelvén közlő önálló utat kijáró alkotó embernek, kutatónak, kreatívnak tartom magam. Folyamatos inspirációm a különböző kultúrák, emberi sorsok és motivációk mélyebb szinten történő megismerése és megértése, valamint saját magam felfedezése, egy belső-külső tudatosság és az önazonosság fokozása.

2 Comments

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.