Tudom, tudom, egy kicsit elkéstem a karácsonyhoz képest ezzel a bejegyzéssel, de ne aggódj, az ötletet és a recepteket bármely alkalomra tudod majd használni, ahol szeretnél előrukkolni valamilyen személyes, általad készített, frappáns és legfőképpen finom ajándékkal a megszokott könyv/parfüm kombináció helyett.
Másrészt nem oszthattam meg ezeket a képeket és ötleteket a nagyvilággal karácsony előtt, hiszen ajándékba készültek. Ezt a teljes koncepciót karácsonyra terveztem meg a családnak, de igazán csak a fantáziádon múlik, hogy mit hozol ki belőle egy másik alkalommal.
Harmadrészt, nem terveztem megosztani az alábbi recepteket, de mivel páran már könyörögtök értük, ezért megesett a szívem… 😛
Miből állt a gasztro-karácsonyi csomag?
Végeztem egy kutatást a világhálón olyan receptekről, melyekre rá tudom húzni az ünnep imidzsét és még ha nem is volt teljesen karácsonyi, vagy ínyemre való, felturbóztam a fantáziámmal. Amikor megvolt a lista, minden ajándéknak kitaláltam egy nevet, hogy még személyesebbé tegyem, így lett 7 szuper gasztro-ajándékunk, melyeket különbözőképpen variáltunk csomagokba:
1. Fűszeres citruslekvár gyömbérrel
2. Téli orvosság egy mediterrán kertből – kakukkfűszörp
3. Kakukkfüves lilahagymalekvár
4. Mézeskalácslikőr – a mesés
5. Provence titka levendulaszörp
6. Mediterrán fűszerolaj
7. Pikáns 18+ fűszerolaj
1. Fűszeres citruslekvár gyömbérrel
Kezdjük vele, hiszen ezért imádkoztok a legtöbben! 😉
Ihlet: a narancslekvár egy kifejezetten téli lekvárkülönlegesség. Szerettem volna különleges ajándékokat adni, ezért olyan receptet próbáltam keresni, amely ad egy kis pikantériát egy átlag narancslekvárhoz. De ilyet sajnos nem találtam, ezért 2-3 receptet vegyítettem, hogy megkapjam az általam elfogadhatóan különleges ízvilágot.
Nem is narancslekvár lett, hanem citrus, mert adtam hozzá citromot és grapefruit-ot is. Így lett egy leheletnyi fanyar-kesernyés íze önmagában a gyümölcstől, aminek köszönhetően nem egy tömény cukros, nehéz lekvárunk lesz, hanem egy könnyed, frissítő minőségű különlegességünk. 😉
Nekem nagyon tetszett mindig az a látvány, ha a narancsnak a héja is belekerül a lekvárba, így én is belefőztem.
Fűszerek tekintetében nem volt kérdés a fahéj, szegfűszeg, amelyek fantasztikusan mennek a narancshoz és a karácsonyhoz is! Imádott fűszerem a csillagánizs, mely szerepelt az egyik narancslekvár receptben, nem volt kérdés, hogy használni fogom (gyakorlatilag ennek a fűszernek az íze lett a domináns a lekvárban), és végül egy kevés gyömbért is adtam hozzá a főzésnél, hogy még jobban megbolondítsam azt, aki eszi a lekváromat.
Jöjjön a recept kb. 10 üveg lekvárhoz (2,7 dl-es üvegekkel számolva):
Annyi gyümölcsöt kell beszerezni (narancs, citrom, grapefruit), hogy végül a pucolás, tisztítás, vágás után nettó 2 kg tiszta gyümölcsöt kapjunk.
Én 1 db nagy grapefruitot használtam (aki jobban hangsúlyozná az ízét, az tehet bele többet is), kb 3 kg narancsot és 3-4 citromot adtam hozzá.
2 nagy bio narancs héjára lesz szükség – készülhet az egész lekvárod bio gyümölcsökből (annál jobb), de az, amelynek a héját fogod felhasználni mindenképpen bio, kezeletlen héjú narancs legyen!
Fűszerek: egész fahéj rúd 3-4 db, csillagánizs 2-3 egész, egész szegfűszeg ízlés szerint, gyömbér 1 cm-es szeletek kb 3-4
Én nem vizet használtam, hanem 100%-os narancslevet, ebből 2-3 dl kell maximum.
Amitől lekvár lett a lekvárom: koronás befőzőcukor 3:1 – 0,5 kg
Kevés kristálycukrot is adtam még hozzá, mert a fenti cukor 1,5 kg gyümölcshöz kellő mennyiség.
Első lépésben minden gyümölcsnek mosd meg alaposan a héját. Én beáztattam egy éjszakára vízbe a gyümölcsöket, majd utána alaposan lemostam őket.
Vágd le a héjukat egészen a gyümölcshúsig, hogy ne maradjon a belső fehér héjból a gyümölcsökön. Ja igen, azt nem mondtam, hogy csak akkor kezdj hozzá ha van szabad 4-5 órád, ez eléggé… hát hogy is mondjam időigényes folyamat. 🙂
Ezután szeld apró szeletekre a narancsot és a citromot, és a közben keletkező finom gyümölcslevet is mentsd meg a lekvárba! A grapefruitnál más a helyzet: ott a gyümölcshúst vágd ki a hártyák közül, mert annak nagyon keserű íze lenne a lekvárodban.
A narancshéjat hajszálvékony csíkokra szeld. Ez volt az a pont ahol azt éreztem, inkább abbahagyom, de ne add fel, finom lesz a végeredemény hidd el! 😉
Röpke 4 óra pucolás, szeletelés után kezdjük is a főzést:
– végy egy nagy fazekat és önts bele kb. 2 dl 100%-os narancslevet, add hozzá a felszeletelt narancshéjat, a fűszereket, és a gyömbért
– kezd el ezt a mixet felfőzni, de ne siess, szépen lassan, had jöjjenek elő az aromák, zamatok a fűszerekből
– ha felforrt ez a fűszeres koktél, akkor jöhet bele az összes gyümölcshús (2 kg), majd a fél kg befőzőcukor. Előtte ajánlatos kihalászni a fűszereket, hiszen azok nem szabad hogy a lekvárunkban benne maradjanak. Vissza teheted a fűszereket még a gyümölcshúshoz miután jól átkeverted a fazék tartalmát.
– Újra forrástól számított kb. 10 perc után készen is van a lekvárunk. Ekkor véglegesen kiszedjük a fűszereket és a gyömbért, majd forrón sterilizált üvegekbe öntjük a finom lekvárokat. 🙂
– kb 5-10 percre a tetejére állítjuk a befőttesüvegeket, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni 2-3 nap alatt
Ekkor nincs más hátra, mint a lekvárosüveg ünnepi díszbe öltöztetése. Festhetsz rá üvegfestékkel szép motívumokat, vagy ragaszthatsz rá vignettát. Én rákötöztem spárgával egy szárított narancskarikát és a lekvár ismertetőjét, melyet én találtam ki szóról szóra, ezzel egy kis étvágyat kovácsolva az elfogyasztásához.
Íme a kész lekváraim:
Jó főzést, alkotást kívánok Neked is! 🙂 Ne feledd, minden fantázia kérdése, így el tudod készíteni a lekvárokat bármilyen alkalomra, bárkinek és garantált sikered lesz! 😉
Marcsi
Remélem a többit is mihamarabb feldobod!
LikeLike
Követelőzőőő! 😛
LikeLike