Blog HU, Kedvenc receptjeim
Leave a Comment

Édesköményes zellerkrémleves pirított mandulával

Ha most elgondolkodtál azon, hogy vajon milyen ízvilága lehet ennek a levesnek és még mindig az édesköményen töröd a fejed, akkor üdv a klubban! Nem jellemző rám, hogy 2x ugyanazt az ételt megcsinálom egy éven belül, így mindig keresem az ismeretlent, az újdonságokat. Ezért is nagyon örültem ennek a receptnek, hiszen így közelebbről is megismerkedhettem az édeskömény gumóval, amely nagyon kellemes meglepetést okozott!

Mielőtt belefognánk e könnyed, téli leves elkészítésébe mesélnék Nektek pár dolgot a fő alapanyagról, az édesköményről.
A zellerfélék családjának egy kevéssé ismert tagja (rokonai a kapor, koriander, petrezselyem), pedig nálunk is megterem és a piacokon ősztől kora tavaszig megtalálod. Már ha megtalálod… Sajnos mivel kevesen ismerik, így az én zöldséges bácsim se tart készleten, de rendelésre már másnapra megjöttek a szép nagyfejű friss édeskömények, más néven ánizskaprok, vagy olaszul finocchio.

Forrás: hu.wikipedia.org

Fűszer és gyógynövényként, már az ókortól ismeretes, vitaminokban és értékes olajokban gazdag kincs. A mediterráneumban honos növény, őshazája Szíria. Mi sem bizonyítja jobban hosszas történelmét, mint Prométeusz egyik ókori legendája, mely szertint Prométeusz az Olümposzra felmászva egy édeskömény szárba rejtve lopta el a parazsat az istenektől az embereknek, hogy a tűz segítségével az állatok fölé emelje őket. (Aminek persze aztán nem lett túl jó vége, de ezt most hagyjuk…)

Peter Paul Rubens – Prometheus

Európában először Itália, majd Franciaország kezdte termeszteni, így az ő konyhájukban fordul elő leggyakrabban az édeskömény. De a Közel-keleti konyha is elképzelhetetlen lenne nélküle.
Íze, illata jellegzetes, ánizsra emlékeztető. Sok helyen olvastam, hogy az ánizsos aroma miatt némelyeknek a kanalas orvosság ugrik be az édeskömény ízéről, ezért sokan fenntartással kezelik. Én sem voltam rajongója soha a kanalas orvosságnak, de azt kell mondjam, semmilyen asszociációt nem tapasztaltam, nekem nagyon ízlett nyersen is, zsenge, ropogós állaga van, alig bírtam abbahagyni a rágcsálást még a levesfőzés előtt. Próba cseresznye.

A google által feldobott ‘szakirodalom’ felhasználására javasolja:

  • nyersen mártogatós zöldségnek szószokhoz, salátának akár zöldségekkel, akár gyümölcsökkel, de amit le is teszteltem és a kedvencem lett azonnal: vágd csíkokra az édesköményt, locsold meg jó minőségű olívaolajjal és hintsd meg frissen reszelt parmezánnal. Mennyei!
  • köretként húsos, halas ételekhez, illetve levesként

Azt mondják nyersen a legegészségesebb, kiemelkedően magas C-vitamin, folsav, A-vitamin és vas tartalma miatt. Bármilyen formában is használjuk fel, lehetőleg 3-4 napon belül, mert azon túl nagyban veszít aromájából.

Létezik egy termése is a gumónak, ez a sokak által (már jobban) ismert édesköménymag, melyről már Hippokrates is írt feljegyzéseiben fantasztikus gyógyhatásai miatt: serkenti az emésztést, görcsoldó, gyomorbántalmakra kiváló, tejfakasztó, bizonyos menstruációs problémákat is kezeli. Emésztéssel kapcsolatos előnyös tulajdonságát használják az indiai éttermek, ahol az asztalokon pirított édesköménymagot szolgálnak fel, hogy segítse a különböző fűszeres ételek emésztését. Ezt már Rómában is felfedezték az ókorban, ők a nagy lakomák előtt és után is édesköménymagot rágcsáltak.

De most egy kis kulturális kitérő után nézzük meg hát hogyan is készül isteni krémleves ebből a csodás növényből.

Hozzávalók:

  • 2 db édeskömény
  • 2 db zellergumó
  • 1 szál friss rozmaring
  • 1 db póréhagyma
  • kevés kókuszolaj
  • 1 liter zöldségleves alaplé
  • kb 50 g mandula

Elkészítés:

A mandulát pirítsd meg egy kevés kókuszolajon – ez lesz a szilárd halmazállapotú levesbetétünk, figyelj, hogy alacsony lángon pirítsd, és folyamatosan kevergesd.

A zöldségeket pucold meg, darabold össze.

A megpuhult zöldségeket öntsd fel az alaplével és főzd lassú tűzön kb 40 percig. Én már itt beledobtam a rozmaringot (nem is egyet), had főjön össze a zöldségekkel.Hevítsd fel a kókuszolajat, majd pirítsd meg benne a zöldségeket.

Amikor kész a leves és a zeller is megpuhult, akkor turmixgépben összepürésítjük az egészet. Így utólag már csak sóval ízesítjük. Egy nagyon különleges, de nem hivalkodó ízű lágy levest kapunk, melyet nem nyomunk el túlzott fűszerezéssel. Tálalásnál ne feledd hozzáadni a pirított mandulát! 😉

Jó étvágyat!

 

Advertisements
This entry was posted in: Blog HU, Kedvenc receptjeim

by

Hungarian woman passionate about writing and photography as an expression, researching for authentic people, powerful stories of humans, cultures, rituals, Nature’s wisdom. Selfmade writer, traveller, anthropology researcher, creative. ~~~ Főként az írás és a fotó nyelvén közlő önálló utat kijáró alkotó embernek, kutatónak, kreatívnak tartom magam. Folyamatos inspirációm a különböző kultúrák, emberi sorsok és motivációk mélyebb szinten történő megismerése és megértése, valamint saját magam felfedezése, egy belső-külső tudatosság és az önazonosság fokozása.

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.