Blog HU, Kedvenc receptjeim
Leave a Comment

Paradicsomos Szabdzsi Karfiollal

Aki nem jártas az indiai konyhában, az egy picit megijedhet a címtől. De félelemre semmi ok! Nem szerepelne a listámon, ha nem lenne Isteni finom ez a recept, melyre indiai szakácskönyvemben leltem rá (Hémangi Dévi Dász – Ízek, imák, India). Amennyire finom annyira egyszerű is szerencsére, és télen egy igen jó választás, felmelegíti a testet, lelket.

Aki India-szűz, annak elárulom, hogy a szabdzsi egy gyűjtőnév, mely a zöldséges főételeket foglalja magában változatos módokon elkészítve (párolva, főve, sütve). Köretük lehet bármely fajta rizs, hajdina, vagy akár indiai lepénykenyér. Bár ez utóbbival már ugrott a gluténmentes törekvésünk.
Utolsó komment: az erdeti recept neve panir szabdzsi, de most nagyon éhes voltam és nem kezdtem kísérletezésbe a panir (indiai házisajt) készítéssel, így az kimaradt a hozzávalók közül. De ha te profi panir készítő vagy, akkor add az ételhez ugyanakkor, amikor a karfiolt!

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olaj, vagy ghí (ezt is speciálisan az indiai konyha használja zsiradékként sütéshez-főzéshez), én most kókuszolajat használtam
  • 8 nagyobb paradicsom – helyett én télen konzervet használok (2 doboz)
  • 1/4 kávéskanál őrölt chili – ízlés szerint lehet több is, aki bírja
  • 1 kávéskanál kurkuma – az indiai konyha egyik alap fűszere, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, immunstimuláló hatásai legismertebbek
  • 2 kávéskanál cukor
  • 2,5 kávéskanál só – alapvetően nem szoktam így kiméricskélni a fűszereket, hanem érzésre borítom, vagy hintem az életre, de ezúttal kipróbáltam a recept által írt mennyiségeket és nagyon bevált!
  • 1 nagy fej karfiol – megtisztítva, kis rózsákra szedve
  • kb. 2-2,5 dl tejszín

Elkészítés:

A karfiolt megpároljuk. Nekem sajnos nincs párolóedényem, így több részletben készül a karfiol: egy fém szűrőbe helyezem a karfiolrózsákat, melyet egy olyan edényre akasztok, melyben gyöngyözve fő a víz, ezt lefedem és maximum 15 percig párolom. Csak addig, amíg még ropogós marad a karfiol, ha lehet ne főzzük szét!

Amíg párolódik a karfiol, addig lesz időd a paradicsomkonzervet (vagy paradicsomokat) péppé turmixolni.

Ha kész a karfiol is, fogj egy edényt, vagy mélyebb serpenyőt és melegítsd fel benne az olajat.

Add hozzá a paradicsompépet, a chili-t és a kurkumát. Időnként kevergesd és főzd, amíg szépen be nem sűrűsödik – kb. 20 perc.

Ha elkészült a paradicsomszósz, akkor öntsd hozzá a tejszínt, és add hozzá a sót és a cukrot.

Miután felforrt, jöhet bele a karfiol is, amit pár percig kell még együtt főzni. Ne ijedj meg, a karfiol szép sárga lesz a kurkumától. 🙂

Nincs más hátra, mint tálalni! Én ezúttal barnarizst főztem hozzá. Mivel azt kb. 45 percig kell főzni, még a szabdzsi előtt odatettem.

Jó étvágyat!

 

Advertisements
This entry was posted in: Blog HU, Kedvenc receptjeim

by

Hungarian woman passionate about writing and photography as an expression, researching for authentic people, powerful stories of humans, cultures, rituals, Nature’s wisdom. Selfmade writer, traveller, anthropology researcher, creative. ~~~ Főként az írás és a fotó nyelvén közlő önálló utat kijáró alkotó embernek, kutatónak, kreatívnak tartom magam. Folyamatos inspirációm a különböző kultúrák, emberi sorsok és motivációk mélyebb szinten történő megismerése és megértése, valamint saját magam felfedezése, egy belső-külső tudatosság és az önazonosság fokozása.

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.