Blog HU, Természet & Konyha
Leave a Comment

Kakukkfüves lilahagymalekvár / Gasztro karácsony – avagy kreatív, kézi készítésű ajándék ötletek a konyhából

Folytatva a sort a karácsonyi gasztro-csomagom becses résztvevőivel, jöjjön hát a második nagy sztár, a kakukkfüves lilahagymalekvár! 🙂 Igen, jól olvastad: lilahagymalekvár. Hidd el, amilyen furán hangzik, annyira fognak könyörögni a rokonok-barátok a receptjéért! Sok recepten átrágtam magam ennél a lekvárnál is, míg rábukkantam egy igazán különlegesre, amely természetesen tartalmaz vörösbort, kakukkfüvet, balzsamecetet és egy különleges fűszert, a rózsaborsot. Nem túl sok az íz, de mégis benne van minden, ami egy ínyencnek kell… Lássunk hozzá!

Hozzávalók:

* Először is, mielőtt elkezdenéd a műveletet, szerezz egy férfit, aki megpucolja és felvágja hajszálvékonyra a 2 kg lilahagymát. Különben is: együtt főzni mindig jobb, mint egyedül 😛

  • 2 kg lilahagyma – megpucolva, hajszálvékony karikákra vágva
  • 1 jó nagy csokor kakukkfű
  • 1,5 dl vörösbor (én Cabernet Sauvignon száraz vörösbort használtam)
  • olívaolaj
  • 1-1,5 dl virágméz
  • 3 ek balzsamecet
  • 1 ek só
  • 1-2 ek rózsabors – őrölve
  • kevés vaj

 

A rózsaborstól sem kell megijedni, valójában ez a fűszer nem a borsfélék családjába tartozik, ezért egyáltalán nem csíp. Íze különleges, édeskés, olyasmi, mint a borókabogyóé. Frissen őrölve adjuk az ételekhez, hogy illóolajtartalma megmaradjon!

Ha még mindig bizonytalan vagy a végeredmény felhasználásában, súgok: kenheted pirítósra magában, mindenféle isteni sokmagvas pirított bagettre, vagy zsömlére, fantasztikus kiegészítője grillezett, vagy natúr sajtoknak, ha eszel húst, akkor vadhúsok, vöröshúsok mellé állítólag szintén kiváló bármilyen formában is készíted el azt.

Elkészítés:

Miután megvan a kedves férfi sou-chef a lilahagyma felkarikázásával, akkor egy nagy fazékban forrósíts fel olívaolajat, add hozzá a hagymaszeleteket, és kb. 50 percig alacsony lángon párold.

Majd add hozzá a sót és a rózsaborsot, most hagyd elfőni a levét a fazék tartalmának.

Jöhet bor, és a balzsamecet a fazékba, miután ezzel újra felforrt a lekvárunk, kis lángon még 30 percig főzd.

Most add hozzá a kakukkfüvet és a mézet, innentől folyamatos kevergetés mellett főzd 10-20 percig alacsony lángon.

Végül dobj hozzá egy kevés vajat a krémesebb állag miatt.

Az összes hozzávaló mennyisége egy javaslat. Kóstolgasd lekvárod folyamatosan, érezni fogod, hogy neked mi az, ami még kell bele, mi az, amiből már elég. Ha édesebben tetszik az íze, akkor ne sajnáld bele a mézet, ha fokoznád, erősítenéd az ízeket, akkor adj hozzá több balzsamecetet. A kezedben van a fakanál és az alkotás lehetősége. A lekvárod lehet a te művészeted, ha úgy állsz hozzá! És érdemes, mert minden hozzáfűzött törődés, és az ételedhez kapcsolt attitűd százszor visszajön a végeredmény kapcsán!

Ha úgy érzed szép a lekvárod, az íze is isteni, állaga kissé lekvár-állagú, akkor mehet forrón a kigőzölt üvegekbe. Miután rátekerted a fedőt is, állítsd fejjel lefelé pár percre a vákuum miatt. Én újságpapírokba tekertem, majd jó sok pléd alá száraz dunsztba helyeztem 3 napra.

Utána jöhet az üveg dekorálása, az étvágy meghozása finom lekvárodhoz! Én így művészkedtem:

 

 

 

 

This entry was posted in: Blog HU, Természet & Konyha

by

Hungarian woman using mainly writing and photos as an expression. Researching about authenticity, integrity, human values, wisdom of cultures, wisdom and diversity of nature, women's health, self-awareness, self-healing. Currently working on her first book on Rhodes island, Greece. ~ Főként az írás és a fotó nyelvén közlő önálló utat kijárni próbáló gondolkodó embernek, nonkonformistának tartom magam. Témáim a kultúra hatása az emberre, emberi sorsok és motivációk mély szinten történő megismerése és megértése, természet törvényszerűségeinek és diverzitásának megismerése és megértése, nőiség megértése és kibontása a saját életemben, valamint saját magam felfedezése, egy belső-külső tudatosság és az önazonosság fokozása ameddig csak lehet. Jelenleg első könyvemen dolgozom Rodosz szigetén.

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.