Ékszereim, Blog HU
Leave a Comment

Ékszerkészítő lettem! :)

Kedves Barátok, Családtagok, Ismerősök és Olvasók!

Örömmel tudatom, hogy sok sötét téli hónapnyi kemény munka, bezárkózás, befelé figyelés eredményeként a tavasz első napjaiban megszületett piciny üvegékszer-birodalmam! 🙂 És hamarosan elindul az ékszerek nyilvánossá tétele az Ilios Art facebook oldalon, melynek célja egyrészről a gyönyörködtetés, másrészt arra bíztatok Mindenkit, hogy vegyétek, viseljétek, ajándékozzátok őket legalább akkora örömmel, mint amekkorával készítettem minden egyes darabot. 🙂

Egyelőre Meska* oldalamon lesz elérhető a vásárlás – Ilios Art néven, melyet szintén hamarosan megosztok Veletek. Addig még az utolsó simításokat el kell végeznem a kollekcióimon, de már nem kell sokáig várni.

 

Amíg elkészülnek az ékszerek, addig elmesélem Nektek hogyan készültek és miért…

Kicsi korom óta alkotok a két kezemmel. Papírom nincsen róla, referenciáim az az ezernyi ajándék, falfestmény, portré, festmény, karácsonyfadísz, ékszer, dekoráció, kerámia, melyeket az elmúlt 30 évemben tiszta örömből készítettem és örvendeztettem vele környezetem.

Az élet úgy alakult, hogy okleveleim, végzettségeim, szakmai tapasztalataim más területeken szereztem (közgazdaságtan, kommunikáció bölcsészet, jóga oktatás, vendéglátás, stb), de bármit is csináltam mindig éreztem egy hiányt. Tudtam, hogy ezek a tevékenységek önmagukban nem tudnak abban segíteni nekem, hogy megmutassam azt a rengeteg történetet, képet, színeket, érzésvilágot, amit látok, ha becsukom a szemem. Nem volt más lehetőség, mint váltani és visszatérni ahhoz, ami a legnagyobb örömet okozza nekem: AZ ALKOTÁSHOZ.

Az ékszer csak az egyik formája annak, ahogyan szeretném letükrözni vízióimat, gondolataimat. Egyre több időt szánok írásra, amit azóta imádok, hogy megtanultam az ábécét, de sajnos soha nem fordítottam rá kellő időt és figyelmet (ezért rengeteg elmesélni valóm halmozódott fel :)). Az Ilios art facebook oldal lesz a fóruma minden alkotói tettemnek, de ezeket most nem sorolom fel, vissza az ékszereimhez!

Az ékszereket minden esetben valamilyen engem körülvevő vízió inspirálja. Legyen az egy utazásom során átélt pillanat, egy kultúra hatása, egy film momentuma, vagy akár álom, a lényeg mindig egy: hogy egy üzenetet, vagy érzést a szín és formavilág segítségével lefordítsak az ékszer nyelvére.

Nagyon sok mindent koncepcióban látok magam körül, ezért nagyon ritka, hogy ‘csak úgy’ készítek egy ékszert. MINDIG van mögötte egy élmény, egy vízió, amit szeretnék átadni (az ékszer esetében) a két kezem segítségével. Gyerekkorom óta így látom a világot: kell, hogy rezonáljanak körülöttem a dolgok, kell, hogy ÉREZZEK.

Az üveg hatalmas színvilága, nőies, titokzatos fénye végtelen rezonanciát tud megtestesíteni, ezért igazi lélekterápia már a vele való munka is. A színek hatását talán Kandinszky fogalmazza meg a legszebben, amikor egy festékkel teli palettáról beszél:

“Van egy tisztán fizikai hatás, a szemünket ugyanis elbájolja a színek szépsége és egyéb tulajdonságai. A szemlélő olyan elégedettséget és örömöt érez, mint egy ínyenc, ha egy finom falatot a szájába vesz (…) A színek szemlélésének másik eredménye a szín pszichológiai hatása. A színek lélekre gyakorolt hatalma azonnal nyilvánvalóvá válik, LELKÜNK VIBRÁLNI KEZD.”

Kandinszky – Koncentrikus körök

Az üveggel történő alkotásban még azt is szeretem, hogy minden egyes ékszerdarab megismételhetetlen alkotás, és a vágás, vagy olvasztás tökéletlenségei válnak végül az ékszer szépségjegyeivé és védjegyévé egyben.

Az Archaggelos kollekció egyik darabja olvasztás előtt

Kíváncsi vagy hogyan lesz a vízióból ékszer?

1. Mindig ott van a közelemben valahol a tervező-füzetem. Akármikor akármi lehet inspiráció az életben, és azt jobb minél előbb rögzíteni ékszerterv formájában. 😉

2. A terv alapján kiválasztom a színeket, és formára vágom őket. Vagy ha nincs terv, akkor próbálom megérezni az üveget, a színeket, hogyan tudna kommunikálni és mi szeretne lenni (fülbevaló, gyűrű, stb). Majd egymáshoz rögzítem a szükséges üvegdarabokat.

3. Mehet a kemencébe az üveg, ahol 800 °C körüli hőmérsékleten elnyeri végleges formáját. A sülésre hagyott idő szintén befolyásolja a végső formát.

4. Teljes kihűlés után a választott fém alkatrészek rögzítése következik kétkomponensű speciális ragasztóval.

Mivel szerettem volna jó minőségű ékszereket készíteni, és azt lehetőleg mindenki számára hordhatóvá tenni, ezért az üvegekhez szerelt fém alkatrészek a legtöbb esetben orvosi (304, 316, illetve 316 L rozsdamentes acél) fémek, de minden esetben nikkelmentesek.
Arra, hogy épp milyen fémmel van ragasztva az üveg, az ékszerek árából is lehet következtetni, hiszen az orvosi fém egy magasabb kategóriát képvisel: nagyon-nagyon kis százalékban okozhatnak allergiás bőrreakciót, nem lépnek reakcióba a levegővel és a vízzel, ezáltal nem rozsdásodnak, nem korrodálódnak, nem veszítik el fényüket.

A természetesség nem csak az ékszer viselésénél volt szempont. Számomra nagyon fontos, hogy ékszereim eladásával minél kevesebbet ártsak a természetnek. Ezért az ékszerek csomagolása általam tervezett speciális környezetkímélő kartondobozokban történik. A karton megújuló energiával lakossági hulladékból és növényi rostokból készül olíva, illetve citrus változatban, hogy egy kicsit a mediterrán világot idézzem.  😉

 

A fenti folyamatok természetesen rengeteg al-folyamatot tartalmaznak, és az aprólékos munka, odafigyelés adja az ékszerek igazi értékét.

És még valami: nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy az új életem és ez az egész csodás üvegékszer világ nem jöhetett volna létre a Kedvesem nélkül, aki MINDENBEN segített nekem és legfőbb támogatója és résztvevője minden ötletemnek! Köszönet Mindenki másnak is, aki segítette a folyamatot és biztatott, bízott bennem!

Nagyon várom tehát, hogy végre megmutassam üveg-kincseimet, melyeken sok-sok hónapja dolgozom és remélem fogok is. 😉

Lájkoljátok, kövessétek az Ilios Art Facebook oldalt, hogy értesüljetek időben a kezdésről!

Addig is csupa napsütéses napot kívánok Nektek!

Mariann

~~~


* Meska: egy olyan weboldal, mely gyűjtő és értékesítési helyszíneként szolgál a magyarországi egyedi kézműves alkotásoknak (www.meska.hu)

Advertisements
This entry was posted in: Ékszereim, Blog HU
Tagged with: , ,

by

Hungarian woman passionate about writing and photography as an expression, researching for authentic people, powerful stories of humans, cultures, rituals, Nature’s wisdom. Selfmade writer, traveller, anthropology researcher, creative. ~~~ Főként az írás és a fotó nyelvén közlő önálló utat kijáró alkotó embernek, kutatónak, kreatívnak tartom magam. Folyamatos inspirációm a különböző kultúrák, emberi sorsok és motivációk mélyebb szinten történő megismerése és megértése, valamint saját magam felfedezése, egy belső-külső tudatosság és az önazonosság fokozása.

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.