Blog HU, inspiráció
Leave a Comment

Ősz – mit üzen a testnek és a léleknek?

Októberben tértem haza a görög nyárból, aminek nagy szerelmese vagyok. De pont egy olyan csodálatos időszakra érkeztem meg Magyarországra, amit szintén nem tudok szó nélkül hagyni.

Az ősz átmenet a nyárból a télbe. Átsegít minket a melegből a hidegbe. A fényből a sötétségbe vezet. De még tele van színekkel, méghozzá meleget adó, energetizáló színekkel, mint a narancs, a barna, a tűzpiros ezernyi árnyalata. Az évkörön belül az őszben pont azok a színek jelennek meg a természetben, mint egy napon belül a naplemente alatt. A fény fogy, a sötét lassan teret nyer. Nem tudom ki fordít időt közületek arra, hogy tudatosan feltöltekezzen az őszben, és ennek az átmenetnek a segítségével felkészüljön az előttünk álló sötét, hideg, befelé forduló időszakra. Minden esetre ezzel az írással az a cél, hogy kontempláljunk egy kicsit ezen az évszakon.
Mit üzen nekünk az ősz? Hogyan tudunk a természettel együttműködve, kontaktálva mi is változni és elfogadni, köszönteni az előttünk álló “sötét” időszakot?
Sorra vettem néhány apróságot, amelyek nekem személy szerint is nagy örömet okoznak az őszben és tényleg segítenek átlépni lágyan a kifelé figyelésből a magunkkal levésbe.

Tök

Nemcsak élénk, vidám színe miatt imádom, de isteni ételeket lehet belőle készíteni, melyek igazi energia-, és vitaminbombák a hideg beköszöntével.

Forrás: wikimedia


Miért annyira egészséges a sütőtök?
Javítja a szem egészségét, serkenti az immunrendszer működését, segíti az emésztést, segíti a fogyást, fiatalosabbá teszi a bőrt, csökkenti a gyulladást, várandós nők számára kifejezetten ajánlott, kiváló testedzés utáni étel, csökkenti a magas vérnyomást, fokozza a termékenységet… Bővebben itt.

A legegyszerűbb és legfenségesebb sült sütőtök recept:

Hámozd meg, majd vágd fel csíkokra a töködet. Szórd meg tengeri sóval és locsold meg jó minőségű olívaolajjal, majd mehet a sütőbe. Amikor már isteni illat van az egész lakásban, vedd ki és kínáld desszertnek, vagy nassoljátok el egy jó film előtt. 🙂

Sült alma

Kozmetikumnak sem az utolsó, de jótékony hatását mégis igazán belülről tudja kifejteni. Bár számtalan módon elkészíthető, mégis a legértékesebb, ha a héjával együtt fogyasztva, mert így tartalmazza a legtöbb rostot. A felhasználásának csak a képzelet szabhat határt. /www.ma.hu/

Sült gesztenye

Parkokban és tereken találkozhatunk sült gesztenye árusokkal, akik akkor bukkannak fel, amikor hűvösebbre fordul az időjárás. Sült gesztenyét azonban nemcsak azért érdemes vennünk, mert melegíti a kezünket, hanem azért is, mert jót teszünk vele az egészségünknek.

A rendszeres fogyasztással felgyorsíthatjuk az anyagcserénket, valamint elősegíthetjük, hogy a megrekedt salakanyagok távozzanak a szervezetünkből. Mindemellett a szelídgesztenyének igen kiemelkedő vitamin- és ásványi anyag tartalma van.

Bővelkedik a B-vitamin több fajtájában, C- és E- vitaminban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, vasban, rézben, foszforban, valamint található benne eszcin, ami jótékony hatással van a gyulladásos betegségekre, védi az érfalat, görcsoldó, csökkenti a narancsbőrt és kiváló antioxidáns.

Forrás: pixabay.com

Forró italok
Itt az idő elővenni a bögréket és megtölteni az egyre korábban beköszöntő estéken forró italokkal. Én személy szerint reggel egy fahéjas forró kávéra voksolok, de esténként, amikor a lecsendesedés felé tartok, mindenképpen egy bögre teát szürcsölgetek, hogy felmelegedjek.

Kedvencem az a fűszeres indiai ayurvédikus tea, mely a benne lévő fűszerekkel is melegít és méregtelenít, erősít a hideg napokon.

Hozzávalók:
– kardamom
– gyömbér (reszelve, vagy karikára vágva)
– koriandermag
– fahéj (egészben)
– édeskömény mag
– ízlés szerint mazsola
– tej + kevés víz
– édesítésnek bio barna nádcukor, vagy juharszirup ízlés szerint
– ha reggel iszod, akkor egy filter fekete teát is tehetsz bele
– adj hozzá egy kanál ghee-t is, ha van otthon

Tedd teatojásba a hozzávaló fűszereket (kivéve a fahéjat). Egy fazékba önts tejet és kevés vizet 4:1-hez arányban, tedd bele az összes hozzávalót és körülbelül 7 percig főzd nagyon lassú tűzön. kevergesd, figyeld, hogy a tej miatt ne fusson ki. A végeredmény garantált ellazulás testileg, és lelkileg is.

Forrás: pixabay.com

Erdő

Egyértelmű, hogy a legtöbb energiát még mindig a természetből tudjuk magunkhoz venni. Ősszel az erdő átöltözik. Nem csak a levelek pompáznak élénk meleg színekben, de a termések is melegséget árasztanak. Ezért egy kis természetet mind tudunk a házba csalni egy-egy koszorúval, vagy termésekből, levelekből álló asztali díszekkel. A természet ilyenkor jelzi, hogy itt az idő felmelegíteni magunkat, felkészülni a színtelen, szürke napokra.

 

Gyertyafény, illatok, dallamok, egyedüllét

A hideg és az egyre rövidebb nappali fények figyelmünket a külvilágtól a benti világ felé terelik térben és gondolatokban egyaránt. Ez alatt az időszak alatt lehetőségünk van kicsit jobban, mélyebben magunkkal foglalkozni. Átértékelni, megemészteni az elmúlt extrovertált, intenzív időszakot. Adjuk meg a testünknek és lelkünknek a kicsivel több pihenést, alvást, a csendet, amire szomjazik. Én azt tapasztalom, hogyha az egyedüllét elmarad, nehezebben teljesítek más területeken, nehezebben tudok adni a “belső forrásból” másoknak. Most a természettel együtt vonulhatunk picit vissza, segít nekünk ebben.

Egy-két nagyon egyszerű módszert hozok az alábbiakban ehhez.

Az égő gyertya melegséget és fényt áraszt, mely egyben hangulatunkra is hatással van. Ha tehát szeretnénk kiszabadulni a mindennapok mókuskerekéből, a gyertyák titokzatos világába egy egyszerű hétköznapon is „elkalandozhatunk”. Az őszi sötétben egy-egy gyertya meggyújtásával melegségre, természetes fényre, és nyugalomra lelehetünk kívül-belül. /hajraegeszseg.hu/A mesterséges fény a természetes sötétségben mindig egy fajta stressz az emberi szervezetnek, amit lehetséges, hogy már nem is érzékelünk (főleg városokban élve).

Forrás: wikipedia

Még intenzívebben hathatunk az érzékekre, ha párologtató mécsesbe különböző illóolajokat is csepegtetünk. Az illóolajok megválasztásánál mindig nézzünk utána a pontos egészségügyi hatásnak is, ez ugyanis egy finoman, de mélyen ható gyógyszer életünkben.

A kinti séták, futás, kültéri sportok ideje is lassan elmúlik. Lassulásra, még több benti időtöltésre hív az ősz. Tökéletes mozgásforma erre a jóga. Csak egy matracnyi helyre van szükséged odabent, egyedül is végezheted, ami segít magadra hangolódni, a csendbe vezet. Légzőgyakorlatokkal, meditációkkal és különböző jógaászanákkal felfűtheted, méregtelenítheted, tisztíthatod tested. A jógapózok kivitelezése a nyirokkeringés aktivizálásával az immunrendszernek is egy nagy löketet adnak az előttünk álló nyirkos időre. De amennyiben kezdő jógázó vagy, mindenképpen keress fel egy termet, ahol végzett, tapasztalt oktatók segítenek neked az ászanák elsajátításában, mivel ha rosszul végezzük ezeket a gyakorlatokat fordítva is elsülhetnek.

Forrás: wikimedia

Irodalom

Egy csendesebb külső időszak kitűnő alkalom arra, hogy elővegyük régóta halogatott olvasmányainkat. Emeljük hangulatunkat, életkedvünket olyan olvasmányokkal, melyek örömet okoznak ahelyett, hogy megint bekapcsoljuk a TV-t. Talán jobban járunk, ha mi választjuk meg a gondolatokat, amelyekkel foglalkozni szeretnénk. Aminek figyelmet, energiát adunk, az nyer teret az életünkben.

Végül egy fotó összeállítással zárom őszi csokromat. A Big Picture (2016 ősz) gyűjteménye világszerte készült színes őszi pillanatokból áll, melyre büszkék lehetünk: az utolsó képet Varga György készítette a magyarországi Homokkomárom faluban. Persze inkább menjetek a természetbe és éljétek át élőben ezt a csodát, az őszt.

Kattints a képre a további fotókhoz:

http://www.bostonglobe.com/news/bigpicture/2016/10/26/autumn-brilliance/iRQ3uITMVlO64lxBvwbUEO/story.html?p1=BP_SeePhotos&utm_content=buffer03fe2&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer#

***

Források:
Advertisements
This entry was posted in: Blog HU, inspiráció

by

Hungarian woman passionate about writing and photography as an expression, researching for authentic people, powerful stories of humans, cultures, rituals, Nature’s wisdom. Selfmade writer, traveller, anthropology researcher, creative. ~~~ Főként az írás és a fotó nyelvén közlő önálló utat kijáró alkotó embernek, kutatónak, kreatívnak tartom magam. Folyamatos inspirációm a különböző kultúrák, emberi sorsok és motivációk mélyebb szinten történő megismerése és megértése, valamint saját magam felfedezése, egy belső-külső tudatosság és az önazonosság fokozása.

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.