Blog HU, Kultúra & Utazás
Leave a Comment

Yiannis Roussakis – a fotóművész, aki a lélek visszhangját keresi

Yiannis Roussakis a görög származású fotóművész Athénban született és tanult elméleti fizikát és távközlési gépészetet. Jelenleg Abu Dhabi-ban él és alkot, de az elmúlt 12 év alatt számtalan országban dolgozott fotográfusként a világban. Művészetének témái általában hétköznapi tárgyak, terek, pillanatok, melyeknek szürreális természetét igyekszik bemutatni arra utalva, hogy mindannyiunk személyes valósága egy-egy álomszerű világ.

A Million Street névre hallgató képsorozat egy tradicionális emirátusi esemény, az évente megrendezésre kerülő 2015-ös teve szépségverseny és vásár különleges pillanatait örökíti meg. Az Al Dharfa Festival-on, mely egy ősi Bedouin tradíció újjáélesztése, tevekereskedők és farmerek állítják fel ideiglenes táboraikat a sivatagban. Pontos helyszíne Al Gharbia, mely az Abu Dhabi Emirátusok nyugati régiójában található közel a saudi arabia-i határhoz. Húsz napon keresztül az Öböl minden részéről érkező tevepásztorok és farmerek százai táboroznak a sivatag fő járásán végig, mely a Million Street névre hallgat. Mindezt azért, hogy a régió legjobb tevéivel üzleteljenek, versengjenek az árakért, és megünnepeljék győzelmüket.Roussakis legújabb fotósorozata most hazánkba érkezett. Az Art Moments művészeti fesztivál keretein belül látogatható ‘Million Streets’ elnevezésű kiállítása 2016 november 8-30-ig Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben tekinthető meg. A tárlat megnyitója 2016. november 8-án 18 órakor kezdődik.

A Zenith Art Exchange művészeti csereprogram részeként megrendezett kiállítás egyik célja, hogy formálja a nyugati világ arab kultúráról alkotott esetleges ferde előítéleteit, és lehetőséget kínál arra, hogy a fotókkal egy emberibb nézőponton keresztül reálisabb képet kapjunk a közel-keleti emberek mindennapjairól.Roussakis 10 napot töltött a Million Street táborai mellett és egy olyan képsorozatot készített, mely képes volt megragadni az esemény atmoszféráját és érzelmeit. Alkotásai általában gondosan újragondolt és stilizált képek, főként fekete-fehérben, digitalizált elemekkel, vagy kollázstechnikával a kívánt hatás elérése érdekében. Azonban ennél a projektnél gyakran váltott egy realisztikusabb dokumentáló stílusra, hogy elkapja az adott pillanatot, és hogy valósághűen ábrázolja azt, ami éppen történik a Million Street táboraiban. Széles látószögű képeket készített egy-egy fontos pillanat kellős közepén, a részletekre, arcokra, kifejezésekre fókuszálva, illetve néhány fotót színes utómunkával mutat be.

Yiannis Roussakis kirívóan egyedi stílusa és munkáinak kulcsa minden bizonyára saját ars poetica-jában rejlik:
“Egész kicsi korunk óta, mi emberek felépítjük saját személyes szimbolikus jelrendszerünket mindennapi tapasztalásaink morzsáiból. Ezen a jelrendszeren keresztül definiáljuk és értelmezzük mély, belső folyamatainkat. Ezek a szimbólumok általában a leghétköznapibb dolgokból jönnek létre bennünk triviális és jelentéktelennek tűnő tapasztalásokból, mint például egy kagyló formája, egy fazék hangja, miközben fő benne valami, az utcafények szobánk falára vetülése. Életünk során, amikor rábukkanunk egy-egy személyes szimbólumunkra, pillanatnyi “megvilágosodást” tapasztalunk. Egy olyan pillanatot, mely meztelen a folyamatosan jelen lévő zűrzavartól, melyet a tudatos, határtalan elme hoz létre. Analitikus énünket tetten érjük ilyenkor, mely nincsen felkészülve arra, hogy feldolgozza és értelmezze, vagy hogy egy biztonságos, logikus mintát kreáljon ebből az élményből. A szimbólum, ami a bőr alá hatol, azonnali üzenetet hordoz, mint egy visszhang a lélektől: nyers és feldolgozatlan. Néhány ember életét higgadt tudatossággal és megfigyeléssel éli egészen addig a pontig, míg körülöttük minden szimbólummá nem válik, és szó szerint mindennapi életük egy álomszerű állapottá minősül, a tudatos világ metaforájává. A művész az a valaki (bárki), aki képes – ebben a kivételes, tiszta állapotban – megragadni egy vonalat, formát, egy frázist, egy hangsorozatot, bármit, amely számára szimbólumként létezik. És habár nagyon intim, ez a szimbólum nagy valószínűséggel képes előhívni ezt a tiszta pillanatot másokban is. Az emberi lélek spontán módon reagál minden IGAZ dologra.

 

Források:
http://www.amdala.hu/teve-szepsegverseny-budapesten/
https://abudhabievents.ae/en/pages/million-street-by-yiannis-roussakis.aspx
http://port.hu/yiannis_roussakis:_million_street/pls/w/event.event_page?i_event_id=3197572&i_event_area_id=24&i_city_id=-1&i_topic_id=&i_county_id=1
http://www.yiannisroussakis.com/about

This entry was posted in: Blog HU, Kultúra & Utazás

by

//EN// I am a Hungarian woman living on the Greek Dodecanese archipelago where I have been researching the characteristics of the local landscape and culture since 2015. This journey and work on the Aegean sea gives me the fuel to share what I've found: through written materials (on this blog and at other venues), and to create artworks of pressed flowers and herbs which is a great botano-mythical journey, a worship in the great temple of Mother nature that widens my whole world each day a bit more. My interests: human integrity, interactions between a culture and an individual, recognizing and understanding nature's orderly movements and the cosmic patterns in the human (body and psyche) and their interconnectedness with the non-human world, mythology & archetypes, the Great Mother archetype, women's health, and healing through rebonding with nature (especially with the plant world). //HU// Főként a szavak és a képek nyelvén közlő, önálló utat kijárni próbáló, gondolkodó, örökösen válaszokat kereső embernek tartom magamat. Jelenleg Rodosz szigetén élek, ahol 2015 óta próbálom megfejteni a Mediterránum ezen szegletének (engem mágnesként fogva tartó) géniuszát a helyi természetben, szociokulturális vonásokban, egyéni történetekben - valamint próbálom megfejteni saját folytonosan formálódó viszonyulásomat e költészettől parázsló tájhoz, annak ambivalens jelenkori kultúrájához. Ez a kimeríthetetlen felfedező munka lett írásaim (és egyben önismeretem) epicentruma. A Rodoszi Herbárium pedig a görög szigetek természeti gazdagságának és éteri szépségének egyszerre megidézési- és megismerési kísérlete. A helyi növények gyűjtésével, préselésével és képekké alakításával nem csak a teremtés szépségében gyönyörködöm, hanem segít kapcsolódnom a fény útjához, a vegetáció diverzitásához és ritmusához, mitikus történetek, archaikus elfeledett bölcsességekhez, tudattalanomban szunnyadó képekhez, kozmikus analógiákhoz, és mindezen keresztül saját lényegemhez.

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.