Ezekben az igen fagyos napokban, amikor az idényzöldségek és gyümölcsök választéka nem túl gazdag, néha kihívás egészségesen és változatosan főzni. De a természet mindig azzal támogat minket, amire épp szükségünk van. Ha csak a száraz hüvelyes zöldségeket vesszük alapul, ezernyi variációt tudunk készíteni belőlük a hideg téli időszakban, ráadásul vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, az immunrendszert és az egész szervezet védekezőképességét támogató isteni fogásokat.
Itt van rögtön a csicseriborsó, a görög konyha egyik nagy kedvence, melyet számtalan variációjában fogyasztanak a mediterrán országban.
A görög konyha nem csak az íze miatt preferálja, hanem az ortodoxok böjti időszak alatt nagy előszeretettel fogyasztják jelentős mértékű, jó minőségű fehérjetartalma miatt. Ezért a vegetáriánusok körében is népszerű fehérjeforrás!

Forrás: http://www.personalcreations.com
De még számtalan dolog miatt érdemes csicseriborsót fogyasztani:
- élelmi rostokban gazdag, segít az emésztési problémákon
- rendszeres fogyasztása segít rendben tartani a vérnyomást, segíti a koleszterin kiürülését szervezetünkből, tehát magas koleszterinszinttel és szív- és érrendszeri betegségekkel küzdőknek fogyasztása különösen áldásos
- karotin, B1, B6, E-vitaminban gazdag
- magas vas, cink, és magnéziumtartalma miatt ajánlott vérszegényeknek, növésben lévő gyerekeknek, menstruáló nőknek
- magas folsav tartalma miatt kismamáknak is ajánlott
- viszonylag magas szénhidráttartalma van, de alacsony a glikémiás indexe, így cukorbetegek és magas vércukorszinttel küzdők számára is tökéletes, segít elkerülni a vércukoringadozást
És a következő recept a görög konyhából bizonyíték arra, hogy ami egészséges, az igenis lehet nagyon finom! 😉 Ez egy nagyon könnyen elkészíthető egytálétel, mely leginkább friss, ropogós kenyérrel, fetával és egy finom pohár borral teljesedik ki.
Hozzávalók:
- kb. 400 g szárított csicseriborsó, melyet egy éjszakán át áztattál háromszoros mennyiségű vízben
- 2-3 fej fehérhagyma
- 2 konzerv paradicsom apróra vágva, vagy pürésítve (nyáron nyilván friss paradicsommal főzünk, de télen marad a konzerv)
- 3-4 répa ízlés szerint szeletelve
- olívaolaj
- 2 teáskanál őrölt kömény (ha te őrlöd frissen, az még fantasztikusabb!)
- só, bors (én a rodoszi sziklákról gyűjtött tengeri sóval főzök ;))
- 2 egész chilipaprika, vagy tört chili ízlés szerint (télen nagyon jó a chili élettani szempontból is, fűti a testet, segíti az emésztést, jó a vérkeringésnek)
- ízlés szerint rakhatsz a raguba zöldségleveskockát is
Elkészítés:
Az éjszakára beáztatott csicseriborsót szűrd le, majd friss vízben főzd 10 percig. Ezután szűrd le újra.
Egy nagy edényben olívaolajon párold a kockára vágott hagymát pár percig, majd add hozzá az összes hozzávalót beleértve a fűszereket is. Ha kevés leve van a paradicsomnak, önts hozzá egy kevés vizet, hogy éppen csak elfedje a fazék tartalmát. És ne fukarkodj az olívaolajjal! Az eredti recept 1/3 bögre olajat ír, bátran locsold. 😉 Forrástól számítva még kb. másfél- két és fél órán át főzd lefedve, alacsony lángon a ragudat, egészen addig, míg meg nem puhul a csicseriborsó.
Végül tálald fetával és olívával megöntözött pirítóssal ízlés szerint!
Kali Orexi! ~ Jó étvágyat!
Ha tetszett ez a recept, oszd meg másokkal is!
A receptet megtalálod Susie Atsaides Greek Generations című könyvében