Blog HU, Természet & Konyha
Leave a Comment

Revíthia – chilis csicseriborsó ragu – GÖRÖG konyha

Ezekben az igen fagyos napokban, amikor az idényzöldségek és gyümölcsök választéka nem túl gazdag, néha kihívás egészségesen és változatosan főzni. De a természet mindig azzal támogat minket, amire épp szükségünk van. Ha csak a száraz hüvelyes zöldségeket vesszük alapul, ezernyi variációt tudunk készíteni belőlük a hideg téli időszakban, ráadásul vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, az immunrendszert és az egész szervezet védekezőképességét támogató isteni fogásokat.

 

Itt van rögtön a csicseriborsó, a görög konyha egyik nagy kedvence, melyet számtalan variációjában fogyasztanak a mediterrán országban.
A görög konyha nem csak az íze miatt preferálja, hanem az ortodoxok böjti időszak alatt nagy előszeretettel fogyasztják jelentős mértékű, jó minőségű fehérjetartalma miatt. Ezért a vegetáriánusok körében is népszerű fehérjeforrás!

De még számtalan dolog miatt érdemes csicseriborsót fogyasztani:

  • élelmi rostokban gazdag, segít az emésztési problémákon
  • rendszeres fogyasztása segít rendben tartani a vérnyomást, segíti a koleszterin kiürülését szervezetünkből, tehát magas koleszterinszinttel és szív- és érrendszeri betegségekkel küzdőknek fogyasztása különösen áldásos
  • karotin, B1, B6, E-vitaminban gazdag
  • magas vas, cink, és magnéziumtartalma miatt ajánlott vérszegényeknek, növésben lévő gyerekeknek, menstruáló nőknek
  • magas folsav tartalma miatt kismamáknak is ajánlott
  • viszonylag magas szénhidráttartalma van, de alacsony a glikémiás indexe, így cukorbetegek és magas vércukorszinttel küzdők számára is tökéletes, segít elkerülni a vércukoringadozást

És a következő recept a görög konyhából bizonyíték arra, hogy ami egészséges, az igenis lehet nagyon finom! 😉 Ez egy nagyon könnyen elkészíthető egytálétel, mely leginkább friss, ropogós kenyérrel, fetával és egy finom pohár borral teljesedik ki.


Hozzávalók:

  • kb. 400 g szárított csicseriborsó, melyet egy éjszakán át áztattál háromszoros mennyiségű vízben
  • 2-3 fej fehérhagyma
  • 2 konzerv paradicsom apróra vágva, vagy pürésítve (nyáron nyilván friss paradicsommal főzünk, de télen marad a konzerv)
  • 3-4 répa ízlés szerint szeletelve
  • olívaolaj
  • 2 teáskanál őrölt kömény (ha te őrlöd frissen, az még fantasztikusabb!)
  • só, bors (én a rodoszi sziklákról gyűjtött tengeri sóval főzök ;))
  • 2 egész chilipaprika, vagy tört chili ízlés szerint (télen nagyon jó a chili élettani szempontból is, fűti a testet, segíti az emésztést, jó a vérkeringésnek)
  • ízlés szerint rakhatsz a raguba zöldségleveskockát is

Elkészítés:

Az éjszakára beáztatott csicseriborsót szűrd le, majd friss vízben főzd 10 percig. Ezután szűrd le újra.
Egy nagy edényben olívaolajon párold a kockára vágott hagymát pár percig, majd add hozzá az összes hozzávalót beleértve a fűszereket is. Ha kevés leve van a paradicsomnak, önts hozzá egy kevés vizet, hogy éppen csak elfedje a fazék tartalmát. És ne fukarkodj az olívaolajjal! Az eredti recept 1/3 bögre olajat ír, bátran locsold. 😉 Forrástól számítva még kb. másfél- két és fél órán át főzd lefedve, alacsony lángon a ragudat, egészen addig, míg meg nem puhul a csicseriborsó.
Végül tálald fetával és olívával megöntözött pirítóssal ízlés szerint!

 

 

Kali Orexi! ~ Jó étvágyat!

Ha tetszett ez a recept, oszd meg másokkal is!

A receptet megtalálod Susie Atsaides Greek Generations című könyvében

This entry was posted in: Blog HU, Természet & Konyha

by

//EN// I am a Hungarian woman living on the Greek Dodecanese archipelago where I have been researching the characteristics of the local landscape and culture since 2015. This journey and work on the Aegean sea gives me the fuel to share what I've found: through written materials (on this blog and at other venues), and to create artworks of pressed flowers and herbs which is a great botano-mythical journey, a worship in the great temple of Mother nature that widens my whole world each day a bit more. My interests: human integrity, interactions between a culture and an individual, recognizing and understanding nature's orderly movements and the cosmic patterns in the human (body and psyche) and their interconnectedness with the non-human world, mythology & archetypes, the Great Mother archetype, women's health, and healing through rebonding with nature (especially with the plant world). //HU// Főként a szavak és a képek nyelvén közlő, önálló utat kijárni próbáló, gondolkodó, örökösen válaszokat kereső embernek tartom magamat. Jelenleg Rodosz szigetén élek, ahol 2015 óta próbálom megfejteni a Mediterránum ezen szegletének (engem mágnesként fogva tartó) géniuszát a helyi természetben, szociokulturális vonásokban, egyéni történetekben - valamint próbálom megfejteni saját folytonosan formálódó viszonyulásomat e költészettől parázsló tájhoz, annak ambivalens jelenkori kultúrájához. Ez a kimeríthetetlen felfedező munka lett írásaim (és egyben önismeretem) epicentruma. A Rodoszi Herbárium pedig a görög szigetek természeti gazdagságának és éteri szépségének egyszerre megidézési- és megismerési kísérlete. A helyi növények gyűjtésével, préselésével és képekké alakításával nem csak a teremtés szépségében gyönyörködöm, hanem segít kapcsolódnom a fény útjához, a vegetáció diverzitásához és ritmusához, mitikus történetek, archaikus elfeledett bölcsességekhez, tudattalanomban szunnyadó képekhez, kozmikus analógiákhoz, és mindezen keresztül saját lényegemhez.

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.