Blog HU, Természet & Konyha
Leave a Comment

Revíthia – chilis csicseriborsó ragu – GÖRÖG konyha

Ezekben az igen fagyos napokban, amikor az idényzöldségek és gyümölcsök választéka nem túl gazdag, néha kihívás egészségesen és változatosan főzni. De a természet mindig azzal támogat minket, amire épp szükségünk van. Ha csak a száraz hüvelyes zöldségeket vesszük alapul, ezernyi variációt tudunk készíteni belőlük a hideg téli időszakban, ráadásul vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, az immunrendszert és az egész szervezet védekezőképességét támogató isteni fogásokat.

 

Itt van rögtön a csicseriborsó, a görög konyha egyik nagy kedvence, melyet számtalan variációjában fogyasztanak a mediterrán országban.
A görög konyha nem csak az íze miatt preferálja, hanem az ortodoxok böjti időszak alatt nagy előszeretettel fogyasztják jelentős mértékű, jó minőségű fehérjetartalma miatt. Ezért a vegetáriánusok körében is népszerű fehérjeforrás!

De még számtalan dolog miatt érdemes csicseriborsót fogyasztani:

  • élelmi rostokban gazdag, segít az emésztési problémákon
  • rendszeres fogyasztása segít rendben tartani a vérnyomást, segíti a koleszterin kiürülését szervezetünkből, tehát magas koleszterinszinttel és szív- és érrendszeri betegségekkel küzdőknek fogyasztása különösen áldásos
  • karotin, B1, B6, E-vitaminban gazdag
  • magas vas, cink, és magnéziumtartalma miatt ajánlott vérszegényeknek, növésben lévő gyerekeknek, menstruáló nőknek
  • magas folsav tartalma miatt kismamáknak is ajánlott
  • viszonylag magas szénhidráttartalma van, de alacsony a glikémiás indexe, így cukorbetegek és magas vércukorszinttel küzdők számára is tökéletes, segít elkerülni a vércukoringadozást

És a következő recept a görög konyhából bizonyíték arra, hogy ami egészséges, az igenis lehet nagyon finom! 😉 Ez egy nagyon könnyen elkészíthető egytálétel, mely leginkább friss, ropogós kenyérrel, fetával és egy finom pohár borral teljesedik ki.


Hozzávalók:

  • kb. 400 g szárított csicseriborsó, melyet egy éjszakán át áztattál háromszoros mennyiségű vízben
  • 2-3 fej fehérhagyma
  • 2 konzerv paradicsom apróra vágva, vagy pürésítve (nyáron nyilván friss paradicsommal főzünk, de télen marad a konzerv)
  • 3-4 répa ízlés szerint szeletelve
  • olívaolaj
  • 2 teáskanál őrölt kömény (ha te őrlöd frissen, az még fantasztikusabb!)
  • só, bors (én a rodoszi sziklákról gyűjtött tengeri sóval főzök ;))
  • 2 egész chilipaprika, vagy tört chili ízlés szerint (télen nagyon jó a chili élettani szempontból is, fűti a testet, segíti az emésztést, jó a vérkeringésnek)
  • ízlés szerint rakhatsz a raguba zöldségleveskockát is

Elkészítés:

Az éjszakára beáztatott csicseriborsót szűrd le, majd friss vízben főzd 10 percig. Ezután szűrd le újra.
Egy nagy edényben olívaolajon párold a kockára vágott hagymát pár percig, majd add hozzá az összes hozzávalót beleértve a fűszereket is. Ha kevés leve van a paradicsomnak, önts hozzá egy kevés vizet, hogy éppen csak elfedje a fazék tartalmát. És ne fukarkodj az olívaolajjal! Az eredti recept 1/3 bögre olajat ír, bátran locsold. 😉 Forrástól számítva még kb. másfél- két és fél órán át főzd lefedve, alacsony lángon a ragudat, egészen addig, míg meg nem puhul a csicseriborsó.
Végül tálald fetával és olívával megöntözött pirítóssal ízlés szerint!

 

 

Kali Orexi! ~ Jó étvágyat!

Ha tetszett ez a recept, oszd meg másokkal is!

A receptet megtalálod Susie Atsaides Greek Generations című könyvében

This entry was posted in: Blog HU, Természet & Konyha

by

//EN// I am a Hungarian woman living on the Greek island of Rhodes where I have been researching the characteristics of the local landscape and culture since 2015. This journey and work gives me the sprakle to write (on this blog and at other venues), and to create artworks of pressed flowers and herbs which is a great botano-mythical journey, my little nature worship in the great temple of Mother nature. My topics: human integrity, interactions between a culture and an individual, recognizing and understanding nature's order and the cosmic patterns in the human (body and psyche) and their interconnectedness with the non-human world, mythology & archetypes, the Great Mother archetype, women's health, and healing through rebonding with nature (especially with the plant world). "There is nothing you can see that is not a flower; There is nothing you can think that is not the moon." - Matsuo Basó //HU// Főként a szavak és a képek nyelvén közlő, önálló utat kijárni próbáló, gondolkodó, örökösen válaszokat kereső embernek tartom magamat. Jelenleg Rodosz szigetén élek, ahol 2015 óta próbálom megfejteni a Mediterránum ezen szegletének (engem mágnesként fogva tartó) géniuszát a helyi természetben, kultúrában, egyéni történetekben - valamint saját folytonosan átalakuló viszonyulásomat e költészettől parázsló tájhoz, annak ambivalens jelenkori kultúrájához. Ez a kimeríthetetlen felfedező munka lett írásaim epicentruma. A Rodoszi Herbárium a görög szigetek természeti gazdagságának és éteri szépségének egyszerre megidézési- és megismerési kísérlete. A helyi növények gyűjtésével, préselésével és képekké alakításával nem csak a teremtés szépségében gyönyörködöm, hanem segít kapcsolódnom a fény útjához, a vegetáció diverzitásához és ritmusához, mitikus történetek, ókori gondolkodók elfeledett bölcsességéhez, emberi tudattalanom szunnyadó ősképeihez, kozmikus analógiákhoz, és mindezen keresztül saját lényegemhez.

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.