Blog HU, Kedvenc receptjeim
Leave a Comment

Shakshuka – a reggelik királynője

Ezt a receptet a híres séf, Yotam Ottolenghi Vegetáriánus finomságok című könyvében találtam, amikor reggelihez kerestem alternatívákat. Azok közé az emberek közé tartozom akik farkas éhesen ébrednek és nem indulhat el a napjuk reggeli nélkül. Gluténérzékenyként sokszor nehézséget okoz számomra értelmes, kiadós, egészséges és finom reggelit készíteni, és mindemellett változatosnak lenni. A shakshukának ezt a verzióját nem csak a gluténérzékenyek, nem csak a mediterrán ízek imádói, és nem csak a vegetáriánusok fogják szeretni, hanem mindenki, aki nyitott arra, hogy egy kicsit nagyobb energiát fektessen a reggeli elkészítésére.

 

Yotam Ottolenghi Forrás: wikimedia

A 48 éves séfről, Ottolenghi-ről érdemes tudni, hogy utazásai a nyugati világ és a Közel-Kelet között ételeiben is visszaköszönnek. Jeruzsálemben született és nőtt fel, de sokat utazott olasz nagyszüleihez is az iskolai szünetekben. Élt Amszetrdamban, Londonban, ahol végül elvégzett egy francia főzőiskolát. Ezt követően 5 éven át nívósabbnál nívósabb éttermekben dolgozott, majd harmadmagával Notting Hill-en saját éttermet nyitott. Ételeit a Közel-Kelet (Szíria, Törökország, Libanon, Irán, Izrael) ízei jellemzik az ő földrajzi utazásainak megfelelően nyugati jellegekkel fűszerezve. Vegetáriánus finomságok (eredeti cím: Plenty) című könyvét az a csodálatos tény inspirálta, hogy mai világunkban kulináris örökségek sokaságából válogathatunk, ahol megnevezhetetlenül sok variációját élvezhetjük ételeink elkészítésének. Ő maga nem vegetáriánus, de étterme részben rendkívüli húsmentes fogásai miatt vált népszerűvé.

Ottolenghi Deli, Canonbury

A shakshukával Ottolenghi az izraeli kikötővárosban, Jaffában találkozott egy kicsiny étteremben. Eredetileg az étel Észak-Afrikából származik és rengeteg variációja ismert.

Hozzávalók:

1/2 teáskanál római köménymag

olívaolaj, vagy étolaj

2 nagy hagyma szeletelve

piros és sárga paprika kb. 2 cm-es csíkokra vágva

3-4 teáskanál finomítatlan barnacukor

2 babérlevél

kakukkfű

apróra vágott petrezselyem

apróra vágott koriander

4-6 érett paradicsom

1/2 teáskanál sáfrány / én ezt most kihagytam

egy csipet Cayenne bors / helyette egy kevés tört chilit használtam

kevés víz a szószos jelleghez

tojás

só, feketebors

Elkészítés:

Egy nagy lábasban pirítsuk 2 percig nagy lángon szárazon a római köménymagot. Öntsük bele az olajat, adjuk hozzá a hagymát, és pirítsuk 5 percig. Adjuk hozzá a paprikát, a cukrot, a zöldfűszereket, és pirítsuk nagy lángon 5-10 percig, míg szép színt kap.

Adjuk hozzá a paradicsomot, a sáfrányt, a Cayenne borsot, sózzuk, borsozzuk. Vegyük a lángot kicsire és főzzük 15 percig. Főzés alatt mindig adjunk hozzá annyi vizet, hogy a keverék spagettihez való paradicsomszósz sűrűségű legyen. Kóstoljuk meg és ha szükséges tegyünk bele még sót és borsot. A szósz legyen intenzív és ízes. (Eddig jóval korábban el lehet készíteni)

Vegyük ki a babérleveleket, majd készítsünk a szószba annyi mélyedést, ahány tojást bele szeretnénk ütni. Üssük bele a tojásokat. Sózzuk meg, majd fedjük le a serpenyőt. Főzzük nagyon kis lángon 10-12 percig, amíg a tojás éppen csak megszilárdul. Szórjuk meg korianderzölddel és tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

Források:

Yotam Ottolenghi – Vegetáriánus finomságok c. könyv

https://en.wikipedia.org/wiki/Yotam_Ottolenghi

Advertisements
This entry was posted in: Blog HU, Kedvenc receptjeim

by

Hungarian woman passionate about writing and photography as an expression, researching for authentic people, powerful stories of humans, cultures, rituals, Nature’s wisdom. Selfmade writer, traveller, anthropology researcher, creative. ~~~ Főként az írás és a fotó nyelvén közlő önálló utat kijáró alkotó embernek, kutatónak, kreatívnak tartom magam. Folyamatos inspirációm a különböző kultúrák, emberi sorsok és motivációk mélyebb szinten történő megismerése és megértése, valamint saját magam felfedezése, egy belső-külső tudatosság és az önazonosság fokozása.

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.