Blog HU, Természet & Konyha
Leave a Comment

Shakshuka – a reggelik királynője

Ezt a receptet a híres séf, Yotam Ottolenghi Vegetáriánus finomságok című könyvében találtam, amikor reggelihez kerestem alternatívákat. Azok közé az emberek közé tartozom akik farkas éhesen ébrednek és nem indulhat el a napjuk reggeli nélkül. Gluténérzékenyként sokszor nehézséget okoz számomra értelmes, kiadós, egészséges és finom reggelit készíteni, és mindemellett változatosnak lenni. A shakshukának ezt a verzióját nem csak a gluténérzékenyek, nem csak a mediterrán ízek imádói, és nem csak a vegetáriánusok fogják szeretni, hanem mindenki, aki nyitott arra, hogy egy kicsit nagyobb energiát fektessen a reggeli elkészítésére.

 

Yotam Ottolenghi Forrás: wikimedia

A 48 éves séfről, Ottolenghi-ről érdemes tudni, hogy utazásai a nyugati világ és a Közel-Kelet között ételeiben is visszaköszönnek. Jeruzsálemben született és nőtt fel, de sokat utazott olasz nagyszüleihez is az iskolai szünetekben. Élt Amszetrdamban, Londonban, ahol végül elvégzett egy francia főzőiskolát. Ezt követően 5 éven át nívósabbnál nívósabb éttermekben dolgozott, majd harmadmagával Notting Hill-en saját éttermet nyitott. Ételeit a Közel-Kelet (Szíria, Törökország, Libanon, Irán, Izrael) ízei jellemzik az ő földrajzi utazásainak megfelelően nyugati jellegekkel fűszerezve. Vegetáriánus finomságok (eredeti cím: Plenty) című könyvét az a csodálatos tény inspirálta, hogy mai világunkban kulináris örökségek sokaságából válogathatunk, ahol megnevezhetetlenül sok variációját élvezhetjük ételeink elkészítésének. Ő maga nem vegetáriánus, de étterme részben rendkívüli húsmentes fogásai miatt vált népszerűvé.

Ottolenghi Deli, Canonbury

A shakshukával Ottolenghi az izraeli kikötővárosban, Jaffában találkozott egy kicsiny étteremben. Eredetileg az étel Észak-Afrikából származik és rengeteg variációja ismert.

Hozzávalók:

1/2 teáskanál római köménymag

olívaolaj, vagy étolaj

2 nagy hagyma szeletelve

piros és sárga paprika kb. 2 cm-es csíkokra vágva

3-4 teáskanál finomítatlan barnacukor

2 babérlevél

kakukkfű

apróra vágott petrezselyem

apróra vágott koriander

4-6 érett paradicsom

1/2 teáskanál sáfrány / én ezt most kihagytam

egy csipet Cayenne bors / helyette egy kevés tört chilit használtam

kevés víz a szószos jelleghez

tojás

só, feketebors

Elkészítés:

Egy nagy lábasban pirítsuk 2 percig nagy lángon szárazon a római köménymagot. Öntsük bele az olajat, adjuk hozzá a hagymát, és pirítsuk 5 percig. Adjuk hozzá a paprikát, a cukrot, a zöldfűszereket, és pirítsuk nagy lángon 5-10 percig, míg szép színt kap.

Adjuk hozzá a paradicsomot, a sáfrányt, a Cayenne borsot, sózzuk, borsozzuk. Vegyük a lángot kicsire és főzzük 15 percig. Főzés alatt mindig adjunk hozzá annyi vizet, hogy a keverék spagettihez való paradicsomszósz sűrűségű legyen. Kóstoljuk meg és ha szükséges tegyünk bele még sót és borsot. A szósz legyen intenzív és ízes. (Eddig jóval korábban el lehet készíteni)

Vegyük ki a babérleveleket, majd készítsünk a szószba annyi mélyedést, ahány tojást bele szeretnénk ütni. Üssük bele a tojásokat. Sózzuk meg, majd fedjük le a serpenyőt. Főzzük nagyon kis lángon 10-12 percig, amíg a tojás éppen csak megszilárdul. Szórjuk meg korianderzölddel és tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

Források:

Yotam Ottolenghi – Vegetáriánus finomságok c. könyv

https://en.wikipedia.org/wiki/Yotam_Ottolenghi

This entry was posted in: Blog HU, Természet & Konyha

by

Hungarian woman using writing and photos as an expression. Researching about authenticity, integrity, human values, cultures, rituals, Nature’s wisdom and diversity, women's health, self-awareness, self-healing. Working on her first book on Rhodes island. ~ Főként az írás és a fotó nyelvén közlő önálló utat kijárni próbáló gondolkodó embernek, nonkonformistának tartom magam. Témáim a különböző kultúrák, emberi sorsok és motivációk mélyebb szinten történő megismerése és megértése, természet törvényszerűségeinek és diverzitásának megismerése és megértése, nőiség megértése, kibontása, valamint saját magam felfedezése, egy belső-külső tudatosság és az önazonosság fokozása ameddig csak lehet. Jelenleg első könyvemen dolgozom Rodosz szigetén.

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.