Ezt a receptet a híres séf, Yotam Ottolenghi Vegetáriánus finomságok című könyvében találtam, amikor reggelihez kerestem alternatívákat. Azok közé az emberek közé tartozom akik farkas éhesen ébrednek és nem indulhat el a napjuk reggeli nélkül. Gluténérzékenyként sokszor nehézséget okoz számomra értelmes, kiadós, egészséges és finom reggelit készíteni, és mindemellett változatosnak lenni. A shakshukának ezt a verzióját nem csak a gluténérzékenyek, nem csak a mediterrán ízek imádói, és nem csak a vegetáriánusok fogják szeretni, hanem mindenki, aki nyitott arra, hogy egy kicsit nagyobb energiát fektessen a reggeli elkészítésére.

Yotam Ottolenghi Forrás: wikimedia
A 48 éves séfről, Ottolenghi-ről érdemes tudni, hogy utazásai a nyugati világ és a Közel-Kelet között ételeiben is visszaköszönnek. Jeruzsálemben született és nőtt fel, de sokat utazott olasz nagyszüleihez is az iskolai szünetekben. Élt Amszetrdamban, Londonban, ahol végül elvégzett egy francia főzőiskolát. Ezt követően 5 éven át nívósabbnál nívósabb éttermekben dolgozott, majd harmadmagával Notting Hill-en saját éttermet nyitott. Ételeit a Közel-Kelet (Szíria, Törökország, Libanon, Irán, Izrael) ízei jellemzik az ő földrajzi utazásainak megfelelően nyugati jellegekkel fűszerezve. Vegetáriánus finomságok (eredeti cím: Plenty) című könyvét az a csodálatos tény inspirálta, hogy mai világunkban kulináris örökségek sokaságából válogathatunk, ahol megnevezhetetlenül sok variációját élvezhetjük ételeink elkészítésének. Ő maga nem vegetáriánus, de étterme részben rendkívüli húsmentes fogásai miatt vált népszerűvé.

Ottolenghi Deli, Canonbury
A shakshukával Ottolenghi az izraeli kikötővárosban, Jaffában találkozott egy kicsiny étteremben. Eredetileg az étel Észak-Afrikából származik és rengeteg variációja ismert.
Hozzávalók:
1/2 teáskanál római köménymag
olívaolaj, vagy étolaj
2 nagy hagyma szeletelve
piros és sárga paprika kb. 2 cm-es csíkokra vágva
3-4 teáskanál finomítatlan barnacukor
2 babérlevél
kakukkfű
apróra vágott petrezselyem
apróra vágott koriander
4-6 érett paradicsom
1/2 teáskanál sáfrány / én ezt most kihagytam
egy csipet Cayenne bors / helyette egy kevés tört chilit használtam
kevés víz a szószos jelleghez
tojás
só, feketebors
Elkészítés:
Egy nagy lábasban pirítsuk 2 percig nagy lángon szárazon a római köménymagot. Öntsük bele az olajat, adjuk hozzá a hagymát, és pirítsuk 5 percig. Adjuk hozzá a paprikát, a cukrot, a zöldfűszereket, és pirítsuk nagy lángon 5-10 percig, míg szép színt kap.
Adjuk hozzá a paradicsomot, a sáfrányt, a Cayenne borsot, sózzuk, borsozzuk. Vegyük a lángot kicsire és főzzük 15 percig. Főzés alatt mindig adjunk hozzá annyi vizet, hogy a keverék spagettihez való paradicsomszósz sűrűségű legyen. Kóstoljuk meg és ha szükséges tegyünk bele még sót és borsot. A szósz legyen intenzív és ízes. (Eddig jóval korábban el lehet készíteni)
Vegyük ki a babérleveleket, majd készítsünk a szószba annyi mélyedést, ahány tojást bele szeretnénk ütni. Üssük bele a tojásokat. Sózzuk meg, majd fedjük le a serpenyőt. Főzzük nagyon kis lángon 10-12 percig, amíg a tojás éppen csak megszilárdul. Szórjuk meg korianderzölddel és tálaljuk.
Jó étvágyat!
Források:
Yotam Ottolenghi – Vegetáriánus finomságok c. könyv