Blog HU, Természet & Konyha
Leave a Comment

Shakshuka – a reggelik királynője

Ezt a receptet a híres séf, Yotam Ottolenghi Vegetáriánus finomságok című könyvében találtam, amikor reggelihez kerestem alternatívákat. Azok közé az emberek közé tartozom akik farkas éhesen ébrednek és nem indulhat el a napjuk reggeli nélkül. Gluténérzékenyként sokszor nehézséget okoz számomra értelmes, kiadós, egészséges és finom reggelit készíteni, és mindemellett változatosnak lenni. A shakshukának ezt a verzióját nem csak a gluténérzékenyek, nem csak a mediterrán ízek imádói, és nem csak a vegetáriánusok fogják szeretni, hanem mindenki, aki nyitott arra, hogy egy kicsit nagyobb energiát fektessen a reggeli elkészítésére.

 

Yotam Ottolenghi Forrás: wikimedia

A 48 éves séfről, Ottolenghi-ről érdemes tudni, hogy utazásai a nyugati világ és a Közel-Kelet között ételeiben is visszaköszönnek. Jeruzsálemben született és nőtt fel, de sokat utazott olasz nagyszüleihez is az iskolai szünetekben. Élt Amszetrdamban, Londonban, ahol végül elvégzett egy francia főzőiskolát. Ezt követően 5 éven át nívósabbnál nívósabb éttermekben dolgozott, majd harmadmagával Notting Hill-en saját éttermet nyitott. Ételeit a Közel-Kelet (Szíria, Törökország, Libanon, Irán, Izrael) ízei jellemzik az ő földrajzi utazásainak megfelelően nyugati jellegekkel fűszerezve. Vegetáriánus finomságok (eredeti cím: Plenty) című könyvét az a csodálatos tény inspirálta, hogy mai világunkban kulináris örökségek sokaságából válogathatunk, ahol megnevezhetetlenül sok variációját élvezhetjük ételeink elkészítésének. Ő maga nem vegetáriánus, de étterme részben rendkívüli húsmentes fogásai miatt vált népszerűvé.

Ottolenghi Deli, Canonbury

A shakshukával Ottolenghi az izraeli kikötővárosban, Jaffában találkozott egy kicsiny étteremben. Eredetileg az étel Észak-Afrikából származik és rengeteg variációja ismert.

Hozzávalók:

1/2 teáskanál római köménymag

olívaolaj, vagy étolaj

2 nagy hagyma szeletelve

piros és sárga paprika kb. 2 cm-es csíkokra vágva

3-4 teáskanál finomítatlan barnacukor

2 babérlevél

kakukkfű

apróra vágott petrezselyem

apróra vágott koriander

4-6 érett paradicsom

1/2 teáskanál sáfrány / én ezt most kihagytam

egy csipet Cayenne bors / helyette egy kevés tört chilit használtam

kevés víz a szószos jelleghez

tojás

só, feketebors

Elkészítés:

Egy nagy lábasban pirítsuk 2 percig nagy lángon szárazon a római köménymagot. Öntsük bele az olajat, adjuk hozzá a hagymát, és pirítsuk 5 percig. Adjuk hozzá a paprikát, a cukrot, a zöldfűszereket, és pirítsuk nagy lángon 5-10 percig, míg szép színt kap.

Adjuk hozzá a paradicsomot, a sáfrányt, a Cayenne borsot, sózzuk, borsozzuk. Vegyük a lángot kicsire és főzzük 15 percig. Főzés alatt mindig adjunk hozzá annyi vizet, hogy a keverék spagettihez való paradicsomszósz sűrűségű legyen. Kóstoljuk meg és ha szükséges tegyünk bele még sót és borsot. A szósz legyen intenzív és ízes. (Eddig jóval korábban el lehet készíteni)

Vegyük ki a babérleveleket, majd készítsünk a szószba annyi mélyedést, ahány tojást bele szeretnénk ütni. Üssük bele a tojásokat. Sózzuk meg, majd fedjük le a serpenyőt. Főzzük nagyon kis lángon 10-12 percig, amíg a tojás éppen csak megszilárdul. Szórjuk meg korianderzölddel és tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

Források:

Yotam Ottolenghi – Vegetáriánus finomságok c. könyv

https://en.wikipedia.org/wiki/Yotam_Ottolenghi

This entry was posted in: Blog HU, Természet & Konyha

by

//EN// I am a Hungarian woman living on the Greek island of Rhodes where I have been researching the characteristics of the local landscape and culture since 2015. This journey and work gives me the sprakle to write (on this blog and at other venues), and to create artworks of pressed flowers and herbs which is a great botano-mythical journey, my little nature worship in the great temple of Mother nature. My topics: human integrity, interactions between a culture and an individual, recognizing and understanding nature's order and the cosmic patterns in the human (body and psyche) and their interconnectedness with the non-human world, mythology & archetypes, the Great Mother archetype, women's health, and healing through rebonding with nature (especially with the plant world). "There is nothing you can see that is not a flower; There is nothing you can think that is not the moon." - Matsuo Basó //HU// Főként a szavak és a képek nyelvén közlő, önálló utat kijárni próbáló, gondolkodó, örökösen válaszokat kereső embernek tartom magamat. Jelenleg Rodosz szigetén élek, ahol 2015 óta próbálom megfejteni a Mediterránum ezen szegletének (engem mágnesként fogva tartó) géniuszát a helyi természetben, kultúrában, egyéni történetekben - valamint saját folytonosan átalakuló viszonyulásomat e költészettől parázsló tájhoz, annak ambivalens jelenkori kultúrájához. Ez a kimeríthetetlen felfedező munka lett írásaim epicentruma. A Rodoszi Herbárium a görög szigetek természeti gazdagságának és éteri szépségének egyszerre megidézési- és megismerési kísérlete. A helyi növények gyűjtésével, préselésével és képekké alakításával nem csak a teremtés szépségében gyönyörködöm, hanem segít kapcsolódnom a fény útjához, a vegetáció diverzitásához és ritmusához, mitikus történetek, ókori gondolkodók elfeledett bölcsességéhez, emberi tudattalanom szunnyadó ősképeihez, kozmikus analógiákhoz, és mindezen keresztül saját lényegemhez.

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.