Blog HU, Interjúk, Nőnek lenni
Comments 5

Szépség a természet nyelvén – 1. rész

Szabó-Gerhát Kittit már kicsi lánykorunk óta ismerem, unokatestvérek vagyunk. Együtt cseperedtünk “barbizós” kislányokból a hétvégi tinidiszkóra készülő kamaszlányokká, izgultunk egymásért az első randinál, az első csóknál, majd végül egymástól távol kezdtünk igazi felnőtt nővé érni. Kittit mindig jellemezte a finomság, nőiesség, tisztaság mind lelki értelemben, mind pedig megjelenésében. Mindig jellemző volt rá az alázat, az élethez való pozitív hozzáállás és egy rendkívül erős hit. De ezek a belső tulajdonságok és adottságok azt hiszem azóta ragyognak át rajta keresztül a legjobban, mióta megtalálta hivatását és szépségterapeuta lett. A hagyományos kozmetikán túlmutató, nem csupán a testet célzó kezeléseit Kitti a 100%-ban természetes magyar Adrienne Feller és Panarom termékekkel végzi saját szépségszalonjában. Beszélgetésünk során Kitti kudarcait nyíltan felvállalva mesélt a nehéz kezdetekről és vezetett be módszerének gyönyörű, természettel ható, nőies világba. És legszívesebben még most is hallgatnám, ahogy mesél …

 

Lipcsei Mariann: Jelenleg kozmetikus, okleveles szépségterapeuta vagy. Emlékszel-e még az első momentumra az ide vezető úton? Mikor, és minek a hatására fogalmazódott meg benned, hogy ezzel a területtel szeretnél foglalkozni? 

Szabó-Gerhát Kitti: Gimnazista voltam, tizenegyedikes, amikor félévkor valahogy bevillant, hogy én kozmetikus szeretnék lenni. Érdekelt a biológia, tudtam, hogy emberekkel akarok foglalkozni. Rájöttem, ahogyan én is jártam a saját kozmetikusomhoz vendégként, hogy ebben a szakmában nagyon sok minden megvan, ami nekem tetszik, és amivel tudok azonosulni.

LM: Pontosan melyek ezek a dolgok?

SZGK: Ez egy fajta szolgálat. Az, hogy jót teszek másokkal. Emberekkel foglalkozom, megérintem őket, ez egy nagyon intim terület, ahol picit részese lehetek az életüknek. Egy szép, tiszta, nőies munka, ami jó célt szolgál. Ha az emberek boldogabban távoznak, mielőtt beléptek az ajtón, akkor már elértem a célomat.

LM: Hol végezted tanulmányaidat? 

SZGK: 2005-ben az érettségi után Pesterzsébeten az Erzsébet Királyné Szolgáltató és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskolában végeztem kozmetikusként, ahol a gyakorlati mesterem, Kovács-László Krisztina is tanult. Az ő ajánlására választottam ezt az iskolát, ahol alapos tudást kaptam. Hetente kétszer kellett az iskola elméleti képzéseire járni, a hét többi napját pedig Krisztina mellett töltöttem itt Kartalon az ő kozmetikai szalonjában kötelező gyakorlati munka formájában. Kriszti folyamatosan vezetett be a szakmába, amiért mindig nagyon hálás leszek neki, mert egy olyan tudást adott át nekem, amire bátran lehet építkezni. Türelemmel tanított a különböző technikák mellett, hogy hogyan bánjak az emberekkel, hogy mennyire fontos a minőségi kozmetikum, és hogy már a megjelenésünkkel is hűen tükrözzük a szakmánkat. Ha más kozmetikusokkal találkozom, és tapasztalom ki hogyan dolgozik, akkor is látom mennyire jó tudást kaptam Krisztitől.

LM: A gyakorlati évek alatt és a tanulmányaid során olyannak találtad a kozmetikus munkát, amilyenre számítottál?

SZGK: Mindazonáltal, hogy tudatosan ezt választottam, nekem nagyon furcsa volt más emberekhez úgy hozzáérni, ahogyan azt egy kozmetikus teszi. Hiszen az intimitás az ennek a szakmának a része, de elsőre nagyon szokatlan volt ennyire közel kerülni az emberekhez. Ez persze természetes az elején, és a gyakorlattal el is múlt.

LM: Az iskola után hol, és mikor kezdtél dolgozni kozmetikusként?

SZGK: Krisztinél állhattam munkába egyből az iskola után, ami egy nagyon szuper lehetőség volt, hiszen a vendégek megismertek a gyakorlati időszak alatt, mivel Kriszti végig nagy bizalmat szavazott nekem.

LM: Meddig dolgoztál Krisztivel?

SZGK: 1-1,5 évig dolgoztunk együtt, majd egy környező városban, Hatvanban próbáltam ki magam kozmetikusként, de ott már önállóan. 8-9 hónapig próbálkoztam felépíteni egy vendégkört, de sajnos nem sikerült, és eljöttem. Ezt követően Gödöllőn adódott lehetőség, hogy megpróbáljam a kozmetikát, ahol nagyon jól éreztem magam, de sajnos a vendégek ott sem jöttek. Ezért párhuzamosan visszajöttem Kartalra Kriszti mellé váltásban, így egyszerre két helyen próbáltam megállni a helyem. Négy év próbálkozás után 2011-ben eléggé csalódott lettem. Nem találtam a helyem a szakmában, azt is éreztem, hogy nem olyan a hozzáállásom, mint a legtöbb kozmetikusnak.

LM: Miben volt más a te hozzáállásod?

SZGK: Nem tudott lázba hozni egy-egy újabb elektrokozmetikai gép, vagy egy-egy újabb ránctalanító eljárás, és eléggé belefáradtam a megfelelő termékcsaládnak a keresésébe is azáltal, hogy mindegyik azt hirdette, hogy az ő terméke megoldás a ráncokra és a pattanásokra, de a kipróbálásukat követően csalódottan nyugtáztam, hogy sajnos ez nem így van, de akkor már persze horror összegeket költött ezekre a termékekre az ember. Gyakorlatilag csalódtam ebben az egész kozmetikai világban. Ennek hatására tettem egy kitérőt a szakmából és elmentem egy drogériába eladónak, ahol épp kézenfekvő volt, hogy kozmetikus végzettségem van. Itt aztán két évig dolgoztam. Az itt szerzett negatív tapasztalatokon keresztül sok dolgot megtanultam. De mindezek mellett rájöttem arra is, hogy én kizárólag a drogéria natúr kozmetikumait tudom eladni, mivel ezekben hittem. Ezek alatt az évek alatt fogalmazódott meg bennem, hogy: kereskedelem – nem, hagyományos kozmetika – nem. De akkor merre?

LM: Az, hogy nem igazán találtad a helyed, ez az életed más területén is így volt?

SZGK: Igen, sok tekintetben akkor kerestem a helyem. Ezért én közben tanultam meditációt, illetve önismereti tanfolyamra jártam. Akkor a tapasztalataim alapján már eléggé kialakult, hogy mi minden nem én vagyok. Én úgy gondolom, hogy az ember először arra jön rá, hogy mi minden nem Ő, és aztán már egyszerűbb leszűkíteni a kört, hogy mi is vagyok én, mi az, amiért lelkesedek, mi az, ami előre visz, mi az, amiben értelmet látok.
Ahogyan jártam a saját önismereti utam, annak hatására kialakult bennem egy hit, hogy nem csak „véletlenül” vagyok olyan amilyen, és hittem abban, hogy ennek oka van, hogy én eszköz lehetek valamilyen jó célhoz. Úgyhogy ezekben a kudarcokban inkább a mélyebb, mögöttes értelmet kezdtem keresni.

LM: Visszatérve a drogériás évekhez, a natúrkozmetikumokkal való sikerélmények hogyan befolyásolták a további utadat?

SZGK: A drogériából már csak én jártam a natúrkozmetikai tréningekre. Mindig engem küldtek, oda senki nem akart menni, én viszont nagyon lelkesen mentem, ahol ismerkedtem ezzel a világgal. Ez arra sarkallt, hogy az üzleti tréningeken kívül is részt vegyek 1-1 ilyen tanfolyamon.
Elmentem például a Beauty by Makadémia márkafüggetlen hatóanyag szemináriumára, ahol megtanítottak egy picit más szempontból, konkrétan „bőrként” gondolkozni, hogy a bőrünknek mire is van szüksége, milyen anyagra hogyan tud reagálni természetéből adódóan, és elmondták azt is, hogy mire van szüksége ahhoz, hogy az egészséges működését visszaállítsuk, hogy a kozmetikumok összetevőiből képesek legyünk megállapítani, hogy az a bőrnek jó, vagy nem jó. Az az igazság, hogy mindaz, amit ott tanultam, az működik. Akkor már tudtam, hogy én csak natúrkozmetikumokkal akarok dolgozni, ennek láttam értelmét. Akkor már a drogériából eléggé kifelé kacsintgattam és tudtam, hogy ha lesz még egy lehetőségem, hogy visszatérjek a kozmetikába főállásban, akkor azt meg fogom ragadni.

Az Adrienne Feller Szépségterapeuta Akadémia

LM: Egy nagyon különleges képzés során váltál okleveles szépségterapeutává az egyedülálló magyarországi Adrienne Feller Szépségterapeuta Akadémián. Mikor és hogyan találtál rá erre az iskolára?

SZGK: Ebből a natúrkozmetikum vonalból bontakozott ki több éves keresés után, hogy rátaláltam erre a képzésre. Az interneten keresgéltem kozmetikai márkákat, és soha azelőtt nem találkoztam az Adrienne Feller márkával, de elolvastam a leírását és rögtön tudtam, hogy nekem itt a helyem, mert ez egy teljesen holisztikus szemléletű márka és iskola. Tudtam, hogy ez az, ami kell nekem, hisz ez az, amiben én is hiszek. Ez 2013 második felében volt, de akkor pont lecsúsztam a tanfolyamokról, így fél évet kellett várnom, hogy kezdhessek. 2014 januárjában végeztem a tanfolyamot, de addigra már eljöttem a drogériából. Azóta nagyon megváltozott az életem, és nagyon-nagyon sok jó dolog történt velem.

Adrienne Feller Lótuszvirág szépségszalon

Lótuszvirág szépségszalon bejárat – Szabó-Gerhát Kitti

LM: Milyen üzenet fogott meg a legjobban, ami miatt a képzésre jelentkeztél?

SZGK: Adrienne a tanfolyam leírásában megfogalmazta azt a gondolatot, hogy nem csak test vagyunk, és nem csak bőrünk van, hanem a test-lélek-szellem egysége vagyunk, és ha bármelyik részünk ezek közül nincs jól, akkor az kihat az egészre. Az embert így kell nézni és kezelni, akár kozmetikumokkal is. Például ha van egy bőrproblémánk, vagy egy szépséghibánk, akkor annak más szinteken is megvannak a lenyomatai, vagy az eredői. A holisztikus kozmetika valójában erről szól, hogy test-lélek-szellem egységeként tekint a vendégre és úgy próbál segíteni, hogy mindig a mögöttes okot kutatja. Ami a felszínen van, az belülről jön, ezért odáig kell leásni megtalálni az okot. Ez így kerek.

LM: Találkoztál-e a képzés során az akadémia névadójával és alapítójával, Feller Adrienne-el személyesen? Ha igen, mi volt a benyomásod róla?

SZGK: Igen, ő személyesen oktatott minket a képzésben Tobai Ágotával együtt, mindketten tüneményesek és teljesen hiteles képviselőik annak, amit tanítanak. Hogy Adrienne-re visszatérjek, nagyon közvetlen, nagyon segítőkész, nyitott, és nagyon sok olyan tanácsa van a fő tananyag mellett is, ami képes átformálni az életünket, gondolkodásunkat. Tényleg azt mondhatom, hogy életmódformáló hatása van magának az iskolának és Adrienne személyének is.

LM: Hogyan volt hatással a mindennapi életedre Feller Adrienne iskolája?

SZGK: Ezt úgy tudnám legjobban kifejezni, ahogy egyébként sok más tanuló is, aki itt tanul: szerelmesek lettünk az illóolajokba. Ez egy szerelem… Én személy szerint mindenhová be is szeretném vonni az illóolajokat az életembe, mert nagyon más minőséget adnak a hétköznapoknak. Például egy esti illóolajos fürdő a stresszből teljesen le tud lazítani és fel tud tölteni lelkileg, át tud hangolni, hogy attól már az alvásod is teljesen más minőségű lesz. Egy ennyire tiszta illóolaj, mint például egy Panarom illóolaj *(lásd: bejegyzés alján aromaterápia miniszótár), nagyon sok szinten hat, és képes arra, hogy derítsen, ha épp szomorkásabb napom van, vagy fertőtlenítse a levegőt, ha influenza időszak van, vagy épp nyugtasson, ha el akarok aludni. Nagyon sok területen segítik az embert.

Panarom Adrienne Feller termékek Lótuszvirág szépségszalon

Kitti kedvenc Panarom és Adrienne Feller termékei / Fotó: Lipcsei Mariann

LM: Ha egyetlen dolgot emelhetnél ki, amiben a legtöbbet adta ez a képzés, akkor mi lenne az?

SZGK: Mivel ez már nem csak munka, hanem hivatás, így a magánéletre és a szakmai területre kifejtett hatása szorosan összekapcsolódik. Úgy érzem, hogy értelme van az életemnek. Úgy érzem, hogy érdemes nap, mint nap felkelnem. Ha bejön valaki hozzám szomorkásan, és megkezelem őt ezekkel az aromaterápiás termékekkel, akkor mosolyogva távozik, és nekem ennyi elég.

LM: Mit vártál a képzéstől és mit kaptál tőle? Hogyan érezted magad a képzés során?

SZGK: Nagyon tetszett, nagyon jól éreztem magam. Végre ez volt az a tanfolyam, ahol sokkal többet kaptam attól, amit vártam, ahol úgy éreztem, megéri kifizetni azt a pénzt, amit nagyon sok helyen elkérnek, de szinte semmit nem adnak cserébe. A szakmaiságon túl is nagyon sok mindent kaptam.

LM: Mi az alapvető különbség egy kozmetikus és egy szépségterapeuta között?

SZGK: Mindkettőre igaz, hogy fontos nyilván a megfelelő szakmai felkészültség megléte, ezen túl a szolgálatkészség. Fontos, hogy tisztába legyen az illető azzal, hogy ez egy emberközpontú szolgálat, ahol elengedhetetlen az alázat. Mindkettő egy szolgáltatás, de például más valakit kozmetikusként legyantázni (amely egy egészen felszínes kozmetikai szolgáltatás), és más valakit szépségterapeutaként annak a tudatában megmasszírozni, hogy azzal a lelkét is megérintem.

Szabó-Gerhát Kitti Lótuszvirág szépségszalon

Szabó-Gerhát Kitti Adrienne Feller szépségrituálé közben / Modell: Rádóczky Petra / Fotó: Lipcsei Mariann

LM: Formált-e a szépséghez való hozzáállásodon az Akadémia?

SZGK: Abszolút. Úgy gondolom közelebb kerültem egy természetes felfogáshoz. El tudom fogadni, és a vendégekkel is igyekszem elfogadtatni például az idő múlásának természetes folyamatát, az öregedést. Ezért a bőrünk sem marad fiatal, és a krémek nem csodakrémek – ne dőljünk be az illúzióknak. Viszont nem mindegy, hogy mikor, nem mindegy, hogy hogyan ápoljuk bőrünket, amiért nem csak kozmetikai szempontból lehet tenni. A bőrápolás mellett fontos az egészséges életmód, a stressz helyes kezelése-vagy inkább levezetése, és hogy figyeljünk a lelkünkre.

LM: Hogyan áll a szépség fogalmához egy kozmetikus, és hogyan egy szépségterapeuta?

SZGK: Egy kozmetikus a bőrt kezeli, az éppen aktuális szépséghibát próbálja orvosolni. Egy szépségterapeuta a lélektől kezdi a szépítést, tehát a szakmája tulajdonképpen egy eszköz a kezében, amivel gyógyíthatja a lélek sebeit is. A hagyományos kozmetikushoz képest a szépségterapeuta segíti elfogadni a ráncokat is, sőt megtanítja őket szeretni. Egy idősödő bőr esetében például nem arra kell törekedni, hogy olyan legyen, mint egy húszévesé, hanem hogy fogadjuk el és szeressük. Fogadjuk el azt, amin már nem tudunk változtatni, de tegyük meg azt, amit még meg tudunk. A szépségipar szerint persze mindig úgy kell kinéznünk, mint húszévesen, ami nyilván lehetetlen, de szerintem a ráncokat is lehet szeretni, hiszen azoknak története van az életünkben. A ránc természetes dolog és úgy is kell kezelni.

LM: Tanultál-e anno a kozmetikus képzésen aromaterápiáról, vagy a test és lélek kapcsolatáról, a lélek testre gyakorolt hatásáról, vagy egyáltalán a szépség holisztikus megközelítéséről?

SZGK: Nem, amikor én tanultam, erről még egyáltalán nem volt szó. Ma már lehet, hogy szó van erről, ezt nem tudom. Persze nekem ma már az a fura, ha valaki nem így közelít ehhez a szakmához, de sajnos ez a felfogás nyugaton még mindig elég „újkeletű” dolog.

LM: Mit gondolsz kell-e valami más, vagy valami „több” ahhoz, hogy valaki szépségterapeutává váljon? Hisz a terapeuta szó egy fajta gyógyító minőséget feltételez, ami nem csak a pillanatra koncentrál, hanem hosszú távú és komplexebb hozzáállást sejtet. Kiből lehet szerinted „terapeuta”?

SZGK: Szerintem bárki képes rá, itt úgymond nem kiválasztottak vannak, hanem ez egy szemléletmód. A középpontban az áll, hogy segíteni akarok, bár nem pszichológusként, de odafigyelek a másik ember lelkére. Terapeutának lenni egy másfajta, tudatos hozzáállás, amihez nyilván kellenek eszközök a kezünkbe attól függően, hogy kinél mi működik. Nálam például az aromaterápia, másnál mondjuk a kineziológia.

Szabó-Gerhát Kitti szépségterapeuta

Szabó-Gerhát Kitti Adrienne Feller szépségrituálé közben / Modell: Rádóczky Petra / Fotó: Lipcsei Mariann

LM: Meg tudsz nevezni közös jellemvonásokat a szépségterapeuta képzés résztvevői között? 

SZGK: Elsősorban teljesen más a hangulat itt, mint egy hagyományos kozmetikai képzésen. Szinte mindenki nagyon barátságos, nyitott a másikra, könnyen ismerkedünk, és ezek közül az ismeretségek közül jó pár megmaradt, így tudunk egymástól segítséget kérni a mai napig.

A közös pont bennünk a szemléletmódunk, a természet, a holisztikus kozmetika, vagy az aromaterápia iránti elkötelezettségünk. Érdekes módon egyébként nagyon sok ex-közgazdász indul el ezen az úton. (itt mindketten nevetünk – a szerk.) Rengetegen jönnek ide tanulni olyanok, akik váltottak az életükben és egy teljesen más területről érkeznek, ami köszönőviszonyban sincsen ezekkel a „lelki” dolgokkal.

 

 Az interjú folytatását ITT olvashatod!

Ha szeretnél e-mail értesítőt az új bejegyzésekről, akkor iratkozz fel az oldal tetején jobb oldalt a blog követésénél. 

 


 

Szabó-Gerhát Kitti kozmetikus, okleveles szépségterapeuta 

Lótuszvirág szépségszalon – Kartal, Rákóczi út 32/a – Pest megye

A szépségszalon a facebook-on: itt 

Bejelentkezés: +36 30 325 55 61 


Aromaterápia miniszótár:

illóolaj: a virág aromás részéből nyerhető legkoncentráltabb kivonat, a növény kvintesszenciája

esszencia: illóolajok elegye, több illóolaj egymást támogató, szinergikus együttese (azonos célokat szolgálnak)

fito-esszencia: növényi olajok és illóolajok elegye, nagyon jól lehet vele masszírozni a növényi olajoknak köszönhetően

aromavíz: az illóolaj lepárlása során keletkező vízoldékony molekulákat tartalmazza

szérum: rügykivonatok keveréke, duzzad bennük az életenergia

Harmonenne fito-esszencia: Adrienne Feller termék, melyet szantálfa, rózsafa, narancsvirág illóolajok elegye alkot

misztériumolaj: spirituális nyitást segítő olajok

Panarom illóolajok: botanikailag ellenőrzött növényekből készülnek, kemotípus szerint bevizsgáltak, 100% természetesek, nem tartalmaznak szintetikus összetevőket vagy ásványi olajokat, 100%-os tisztaságúak, nincsenek hígítva más illóolajokkal, zsíros olajokkal vagy alkohollal, 100% autentikusak, nincs semmi hozzájuk adva és nincs semmi elvéve belőlük /forrás: panarom.hu/

This entry was posted in: Blog HU, Interjúk, Nőnek lenni

by

//EN// I am a Hungarian woman living on the Greek Dodecanese archipelago where I have been researching the characteristics of the local landscape and culture since 2015. This journey and work on the Aegean sea gives me the fuel to share what I've found: through written materials (on this blog and at other venues), and to create artworks of pressed flowers and herbs which is a great botano-mythical journey, a worship in the great temple of Mother nature that widens my whole world each day a bit more. My interests: human integrity, interactions between a culture and an individual, recognizing and understanding nature's orderly movements and the cosmic patterns in the human (body and psyche) and their interconnectedness with the non-human world, mythology & archetypes, the Great Mother archetype, women's health, and healing through rebonding with nature (especially with the plant world). //HU// Főként a szavak és a képek nyelvén közlő, önálló utat kijárni próbáló, gondolkodó, örökösen válaszokat kereső embernek tartom magamat. Jelenleg Rodosz szigetén élek, ahol 2015 óta próbálom megfejteni a Mediterránum ezen szegletének (engem mágnesként fogva tartó) géniuszát a helyi természetben, szociokulturális vonásokban, egyéni történetekben - valamint próbálom megfejteni saját folytonosan formálódó viszonyulásomat e költészettől parázsló tájhoz, annak ambivalens jelenkori kultúrájához. Ez a kimeríthetetlen felfedező munka lett írásaim (és egyben önismeretem) epicentruma. A Rodoszi Herbárium pedig a görög szigetek természeti gazdagságának és éteri szépségének egyszerre megidézési- és megismerési kísérlete. A helyi növények gyűjtésével, préselésével és képekké alakításával nem csak a teremtés szépségében gyönyörködöm, hanem segít kapcsolódnom a fény útjához, a vegetáció diverzitásához és ritmusához, mitikus történetek, archaikus elfeledett bölcsességekhez, tudattalanomban szunnyadó képekhez, kozmikus analógiákhoz, és mindezen keresztül saját lényegemhez.

5 Comments

 1. tóth józsefné says

  Nagyon tartalmas jó cikk, Kittikét kislány kora óta ismerem, hűen tükrözi a szakmája az egyéniségét! Gratulálok!

  Liked by 1 person

 2. Mariann Lipcsei says

  Köszönjük a hozzászólást! Örülünk nagyon, ha tetszik az interjú és tükrözi mindazt, amit Kitti csinál, és ahogyan csinálja. 🙂 Jön a még részletesebb folytatás hamarosan!

  Like

 3. Pingback: Szépség a természet nyelvén – Inspiráló Történetek a Mindennapokból 2. interjú – folytatás | Ilios art

 4. Pingback: Tavaszi szél – üvegékszer kollekció az Ilios art-tól | Ilios art

 5. Pingback: Szépség a természet nyelvén – 2. rész | Ilios art

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.