Az utóbbi időszakban hangsúlyosan foglalkozom a női léttel. Ennek része az is, hogy keresem azokat a természet adta lehetőségeket, amelyekkel a lehető legmegfelelőbben tudom támogatni saját női ciklusom egészségét. Hiszen mi nők együtt “pulzálunk” a természettel, ezért az az érzésem, hogy pont a természettel (és saját természetünkkel!) való együttműködés tud nekünk a lehető legtöbbet segíteni. Nemrég bukkantam rá egy olyan alap receptre, amely persze kreatívan, szezonálisan variálható, de reggeliként fogyasztva igazi energia- és vitaminbomba, vegetáriánus, gluténmentes, és hatékonyan támogatja a női test és lélek egészségét. Legalábbis az érzékeket mindenképp megmozgatja…
A benne lévő rózsavíz (kizárólag 100%-os tisztaságú rózsavízzel készítsd!), melyet nem csak külsőleg használhatunk szépségünk ragyogtatására (ezt már Kleopátra is jól tudta), hanem belsőleg is fogyasztható kis mennyiségben, “segít az emésztési problémák kezelésében, csökkenti a keringési zavarokat, valamint olyan vitaminok forrása, mint az A-vitamin, B-vitamin, B3-vitamin, C-vitamin, D és E-vitamin.” /forrás: uh.blog.hu/ Mindemellett enyhe hormonkiegyensúlyozó hatással is bír. De bizonyos források szerint belsőleg alkalmazva nem csak testünkre, hanem lelkünkre is jó hatással van: szorongásra, depresszióra, a női attribútumunk erősítésére, istennői aspektusunk előhívására is szokás alkalmazni a rózsavizet. Talán nem véletlenül tartják számon a nőiség szimbólumaként már ősidők óta. Sok vallásban jelenik meg a rózsavíz szakrális szertartásoknál az istenséggel történő kapcsolat megteremtésének eszközeként. De ha csak a “gasztronómiai” tulajdonságát veszem figyelembe, mindenképpen nagyon különleges, “isteni” ízt kölcsönöz ennek az ételnek.

Forrás: pixabay.com
A benne lévő gránátalmának szintén hormonszabályozó hatást tulajdonítanak, magas fitoösztrogén tartalma miatt. A petefészek működésének támogatására nagyon hasznos lehet. A gránátalma rengeteg apró magja miatt a termékenység szimbólumának tartották már az ókorban is (Aphrodité “szent” gyümölcse). Ezen kívül nagyon magas C, B5 vitamin, folsav és kálium tartalma van, magas antioxidáns tartalmának köszönhetően csökkenti a magas vérnyomást, kiváló rostforrás, valamint képes meggátolni a bélrendszeri candidák szaporodását, általános gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a koleszterinszintet.

Forrás: pixabay.com
A fahéj szintén segíti az emésztést (serkenti az emésztőnedvek termelését), és ő is erős antioxidáns hatással bír, vírus és baktériumölő. Fokozza a vérkeringést, és fűtő hatása van a szervezetre, ezért a legforróbb nyári napokon ki lehet hagyni a receptből. Csökkenti a vércukorszint ingadozásait, emeli az inzulin és az antioxidánsok hatását. Mézzel különösen jól fejti ki gyógyító hatásait.

Forrás: pixabay.com
A mézről talán mindenki tudja mennyire jótékony hatásokkal bír (fajtától függően persze ezek eltérhetnek) – a receptbe természetesen ízlés kérdése milyen mézet teszel. Én a sűrű, sötét színű, isteni illatú rodoszi fenyőmézre esküszöm és bizonyára vashiányos létemre nem véletlenül: “a sötétebb mézek (pl. fenyő, pitypang) gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban.” /forrás: webbeteg.hu/ Mindig bízom abban, amit a szervezetem “választ”, nagy valószínűséggel pont arra van szüksége a testemnek.

Forrás: pixabay.com
A kölesről pedig ódákat lehetne zengeni hosszú sorokon keresztül. Kivételesen magas rost-, vitamin-, fehérje- és ásványi anyag (magnézium, vas, foszfor) tartalma miatt lúgosít, erőhöz, energiához juttat, segít megszabadulni a szervezetnek a méreganyagoktól, gyógyszer maradványoktól, azért különösen támogató lehet a menstruációt megelőző napokban a szervezet méregtelenítésének segítése céljából, illetve azt követően a vashiány pótlására. Ha mindez nem lenne elég: szervezetünk szerotonin-szint növelésével csökkenti a depresszív tüneteket, alvászavart.

Köles / Forrás: pixabay.com
Talán ettől jobban nem kell Titeket meggyőznöm arról, hogy bánjatok magatokkal Istennőként és főzzétek meg ezt a gyógyító kölest! 😉
Hozzávalók:
- egy marék mazsola (lehet előre beáztatva is)
- datolya / füge / aszalt vörösáfonya / vagy bármilyen szezonális gyümölcs ízlés, igény szerint
- 1 gránátalma
- kb. 80-100 g köles
- mandulapehely (ízlés szerint)
- 1 csipet só
- vaj (kb. 2 teáskanál)
- fahéj, méz ízlés szerint
- 2 ek. rózsavíz (100% tisztaságú)
Elkészítés:
Ha a mazsolát beáztatva adod hozzá az ételhez, akkor kezd ennek beáztatásával. A kölest alapos megmosás után háromszoros vízben, csipet sóval kb. 20 perc alatt megfőzzük. Add hozzá a vajat ízlés szerint (én 2 teáskanállal tettem hozzá), a mazsolát, a gránátalma magokat, a gyümölcsöket, a mandulapelyhet, a két ek. rózsavizet, majd ízlés szerint hintsd meg a tetejét őrölt fahéjjal és locsold meg mézzel.
Jó étvágyat hozzá!

Fotó: Lipcsei Mariann
***