Blog HU, Ez is Görögország, Természet & Konyha
Comment 1

Tilos – Görögország “zöld szigete”

Múlt héten került megrendezésre az Európai Unió Fenntartható Energia Hete (Sustainable Energy Week – EUSEW2017), ahol az aprócska Tilos görög szigete vihette haza a nagy megtiszteltetést jelentő Energy Islands, valamint a közönségdíjat azért a projektért, amelynek keretein belül a szigeten megépítik a Mediterráneum első hibrid, megújuló energia alapú töltőállomását. A projektben megtervezett akkumulátor alapú tároló rendszer segítségével a sziget képes lesz átkapcsolni egy olyan rugalmas energiaforrásra, mely kizárólag nap- és szélenergia felhasználásával fog áramot termelni energia autonómiát biztosítva így a szigetnek és megszabadítva őt a rendkívül költséges, de annál szennyezőbb olaj-alapú energiaimporttól. Az aprócska görög sziget nem kizárólag emiatt a projekt miatt érdemli meg a kitüntetett figyelmet, hanem alapvetően a természeti-társadalmi problémákhoz való példaértékű hozzáállása miatt is. És amit lehet piciben, azt talán meg lehet csinálni nagyban is…

 

wwwyourgreekislanddotcom

Forrás: ourgreekisland.com

Tilos szigetéről bizonyára nagyon kevesek hallottak eddig. Valószínűleg leginkább azok, akik elkötelezett természetjárók és rajongók. Az Égei-tenger délkeleti partjánál a Dodekanisos szigetcsoporthoz tartozó, Rodosztól 2 órás hajóútra lévő piciny sziget (61 km²) nem számít populáris turistaövezetnek, és azon ritka szigetek közé tartozik, ahol az ember hamarabb botlik bele egy védett állatfajba, mint emberekbe. Az egész sziget egy természetvédelmi terület több, mint 150 helyi állatfajjal (többek között vándormadarakkal), több, mint 650 növényfajjal és körülbelül 500 fő állandó lakossal. A magas sziklás hegyek, meredek partok, áttetsző vizű strandok, barlangok, a sziget gazdag víz alatti forrásrendszerének köszönhető rendkívüli biodiverzitása leginkább a kirándulni vágyók és a csendet, nyugalmat kereső utazók vágyott célállomása.

Google maps Tilos2

Forrás: tunza.eco-generation.org

A helyi lakosok és a sziget vezetése mindig is nagy becsben tartotta ezeket a természet adta kincseket és mindig elég különleges intézkedésekkel hívták fel magukra a figyelmet. A sziget előző polgármestere, Tassos Aliferis elkötelezett környezetvédő volt (1993-ban betiltotta a vadászatot a szigeten), aki kivívta Tilosnak a “Görögország zöld szigete” elismerő jelzőt. Nemcsak a fenntartható fejlődés nevében tett intézkedéseket, hanem az emberi jogokért vívott küzdelmei is híresek voltak. Aliferis egy évtizeddel ezelőtt például lebonyolította Tiloson Görögország első egynemű házasságkötéseit (igazságosan egyszerre egy férfi és egy női párral) annak ellenére, hogy ez még csak 2015-ben vált elfogadottá az országon belül.

Utódja, a jelenlegi vezető Maria Kamma pedig úgyszintén folytatja a küzdelmet mindkét fronton. Nyílt meghívást intézett a bevándorló családokhoz, hogy telepedjenek le a szigeten, ahol az NGO-val és az UNHCR-el közösen szállást, nyelvórákat és mentori programokat biztosítottak a menedékkérőknek, majd a helyi lakosok együttműködésével biogazdaságokat állítottak fel, ahol munkát biztosítottak számukra. “Szeretnénk olyan tradíciókat feléleszteni, amelyek a helyi fogyatkozó népesség miatt haldokolnak, úgy mint a sajtkészítés, vagy a gyógynövények gyűjtése – mondja Kamma – a bevándorlók bevonásával fel tudjuk lendíteni a helyi gazdaságot és növelni az ökoturizmust.” /forrás: theguardian.com/

 

Potami-Gorge

Tilos szigete / Forrás: greek-islands.us

 

megalo-chorio

Tilos szigete / Forrás: greek-islands.us

 

tilos-food

Forrás: greek-islands.us

 

És Tilos hamarosan még “zöldebb” lesz: készen áll arra, hogy Görögország és a Mediterráneum első olyan szigete legyen, amely kizárólag szél- és naperőművekkel termeli elektromos energiáját az erre kifejlesztett hibrid töltőállomás létesítésével. A TILOS Horizon 2020 projekt egy olyan európai kutatási projekt, mely az Európai Unió Horizon 2020 research and innovation alapjából valósul meg 13 vállalat és 7 európai ország bevonásával. Célja, hogy demonstrálja, hogyan tudnak a szigetek megszabadulni a költséges és szennyező olaj alapú energiaimporttól, elkerülni az ezzel járó gyakori áramszüneteket, valamint együttműködni a megújuló energia népszerűsítésében. Jelenleg Tilos, mint ahogyan Görögország legtöbb szigete is olaj alapú villamosenergiával fedezi áramigényét, mert nincsenek rákötve a görög szárazföld elektromos áram hálózatára. Az így kapott, dízel generátorokkal termelt elektromos energia legalább háromszor drágább, mint a görög szárazföld áramszolgáltatása, és mindemellett a tenger alatti vezetékeknek köszönhetően megbízhatatlan áramforrásként szolgál. Tilos, a számára Kos szigetétől vezetéken kapott áramszolgáltatására is jellemzőek a gyakori áramkimaradások. Ennek az áramforrásnak a többlet költség terheit egyébként nem a szigetek viselik kizárólag, hanem az ország áramfogyasztói között arányosan van elosztva. A Tilosra tervezett új töltőállomás azonban lehetővé teszi majd a megújuló energia maximalizálását, a számára fölösleges villamosenergia továbbítását a környező szigetek felé amikor csak lehetséges, és kisegítő funkciók nyújtását Kos szigetének.

A rendszernek az installációját már júniusban megkezdik, mely várhatóan szeptemberig fog tartani, melyet egy 18 hónapig tartó teszt időszak fog követni. A görög energiaszabályozó RAE engedélyezte a projektet, mely során egy 160kW kapacitású fotovoltaikus park, egy 800 kW kapacitású szélturbina, és két akkumulátor konténer épül egyenként 1,4 MWh/400kW-al.

2302

Forrás: theguardian.com / Fotó: Tobias Blank

A görög Eunice Energy Group – megújuló energia fejlesztő – fogja finanszírozni a megújuló energia eszközöket és azok installálását, míg a projekt további elemei teljes mértékben EU-s forrásból valósulnak meg. Az Alkalmazott Tudományok Pireuszi Egyeteme (Piraeus University of Applied Sciences) egy kezdeti tanulmányt adott a projekthez, melyet most ők koordinálnak. A berlini központú Younicos (vezető intelligens akkumulátorokat forgalmazó beszállító) a tervezésért és kivitelezésért felelős. A német Eurosol Energy Solutions egy okos eszköz prototípusát fejlesztette és adta a projekthez. Az olasz FZSonick (korábbi Fiamm) adja az akkumulátorokat, melyek az áramátalakítókkal egy integrált rendszert alkotnak és a berlini Younicos kutatóközpontjaiban kerültek tesztelésre. Az elkészülést követően pedig az Eunice lesz felelős a lakossági üzemeltetésért. A modell jelentősége kiemelkedő lehet a többi görög sziget számára is, akik jelenleg olaj alapú energiaimporttól függnek, és persze az EU-s projekt célja, hogy a TILOS Horizon 2020 projekt tapasztalatait megismerve a jövőben hasonló projektek kivitelezésébe kezdjenek Európa egyéb kis szigetein.

Tiloson pénzügyi támogatást kapott még az úgynevezett Tilos Park nonprofit helyi szervezet is, melyet azért alapítottak, hogy megóvja és népszerűsítse a sziget természeti és kulturális örökségét, felújítsák az Információs Központot a szigeten, ahol a látogatókat térképekkel látják el a helyi természetjáró utakról, mountainbike útvonalakról, és azokról a lelőhelyekről, ahol ritka madarakat csodálhatnak az ide látogatók. Remélhetőleg ezek a jelenlegi kezdeményezések növelik majd az ide látogató turisták számát, mely jelenleg 13 000 fő évente – főként persze öko-szemléletű utazók.

“Tilosnak sok hűséges ‘rajongója’ van, akik 30 éve minden évben idelátogatnak.” – mondja Kamma. “De mostanában egyre több fiatal érdeklődőnk van, akik a megújuló energia projekt kapcsán hallottak Tilos-ról. Tetszik nekik, amit csinálunk és szeretnék támogatni a szigetet.” /theguardian.com/

Kamma reméli, hogy a pozitív reklám magával hoz majd extra finanszírozást a napenergiával működő utcai világítás beüzemeléséhez, elektromos motorok és biciklik bevezetéséhez, illetve elektromos autó töltőállomásokhoz.

“Általában nehéz egy kis sziget közösségében megtörni a szokásokat, de itt Tiloson mi mindig üdvözöltük az alternatív megoldásokat.” – mondja. “Ha mi képesek voltunk rá, bárki meg tudja csinálni.” /theguardian.com/

 

wwwsunsaildotcom

Tilos / Forrás: http://www.sunsail.com

A szigetre a Dodekanisos Seaways és a Blue Star járataival könnyedén át tud hajózni az, aki a környező szigeteken nyaral:

http://www.12ne.gr/en/itin_search.asp

http://www.tilos-travel.com/tilos_ferry_schedules.php

Tilos hivatalos weboldala: 

http://www.tilos.gr/municipality/index.php/en/

 

***
Források:
http://eusew.eu/awards/tilos-island
http://www.tiloshorizon.eu/
https://www.pv-magazine.com/2017/04/25/greeces-first-battery-storage-system-under-way-in-the-aegean-sea/
https://www.theguardian.com/travel/2017/jun/15/tilos-greece-renewable-energy-wind-solar-power?CMP=fb_gu

 

This entry was posted in: Blog HU, Ez is Görögország, Természet & Konyha

by

//EN// I am a Hungarian woman living on the Greek Dodecanese archipelago where I have been researching the characteristics of the local landscape and culture since 2015. This journey and work on the Aegean sea gives me the fuel to share what I've found: through written materials (on this blog and at other venues), and to create artworks of pressed flowers and herbs which is a great botano-mythical journey, a worship in the great temple of Mother nature that widens my whole world each day a bit more. My interests: human integrity, interactions between a culture and an individual, recognizing and understanding nature's orderly movements and the cosmic patterns in the human (body and psyche) and their interconnectedness with the non-human world, mythology & archetypes, the Great Mother archetype, women's health, and healing through rebonding with nature (especially with the plant world). //HU// Főként a szavak és a képek nyelvén közlő, önálló utat kijárni próbáló, gondolkodó, örökösen válaszokat kereső embernek tartom magamat. Jelenleg Rodosz szigetén élek, ahol 2015 óta próbálom megfejteni a Mediterránum ezen szegletének (engem mágnesként fogva tartó) géniuszát a helyi természetben, szociokulturális vonásokban, egyéni történetekben - valamint próbálom megfejteni saját folytonosan formálódó viszonyulásomat e költészettől parázsló tájhoz, annak ambivalens jelenkori kultúrájához. Ez a kimeríthetetlen felfedező munka lett írásaim (és egyben önismeretem) epicentruma. A Rodoszi Herbárium pedig a görög szigetek természeti gazdagságának és éteri szépségének egyszerre megidézési- és megismerési kísérlete. A helyi növények gyűjtésével, préselésével és képekké alakításával nem csak a teremtés szépségében gyönyörködöm, hanem segít kapcsolódnom a fény útjához, a vegetáció diverzitásához és ritmusához, mitikus történetek, archaikus elfeledett bölcsességekhez, tudattalanomban szunnyadó képekhez, kozmikus analógiákhoz, és mindezen keresztül saját lényegemhez.

1 Comment

  1. Pingback: Túra a Stefanos kráterhez – Nisyros 2020 február | Ilios art

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.