Nekem a görögök mutatták meg, hogy az igazán tápláló és egészséges ételeknek nem hozzávalója semmi olyan, ami nem terem meg a természetben. Sok Görögországban eltöltött hónap után bennem is kialakult az igény arra, hogy “tiszta” alapanyagokkal főzzek, és már eszembe sem jut például vegetát használni, vagy húsokhoz különféle szupermarketekben kapható páckeverékeket. (azért nem halálos bűn ez, de sokszor nem is gondoljuk mennyire egyszerű módon ki lehet váltani ezeket a mesterséges anyagokkal, tartósítószerekkel kezelt termékeket) Ezeket a pácokat, salátaönteteket például mindig magam készítem legtöbbször friss fűszernövények, citrom, olívaolaj, balzsamecet, borecet, frissen őrölt só, bors hozzáadásával – mikor mit kíván a recept. Ezt mind Görögországban láttam, és mivel sokat tavernázunk és járunk vendégségbe kint, a természetes ízekhez is hozzászoktam – ami persze nem volt nehéz, hisz a test tudja mi jó neki – és próbálom beépíteni az életünkbe itthon is.

Rodoszi ebéd a kertből – só a tengerből, olaj az olíva fákról, friss kenyér a kemencéből, szárított paradicsom, gyümölcsök és fűszernövények a kertből / Fotó: Lipcsei Mariann
Ezért amit lehet, azt elkészítem házilag. Nem csak az ételérzékenységeim miatt fontos, hogy tudjam mit eszek pontosan, de azt tapasztalom, hogy sokkal jobban esik az étel, sokkal nagyobb örömmel fogyasztom el, ha abban a lehető legtöbb munkám van és a lehető legtisztább hozzávalók. Ezzel egyetlen baj van – általában mindenki éhen hal mire megfőzök, mert képtelen vagyok sietni a konyhában (is). 🙂
Mivel imádom a leveseket (főleg zöldséglevesek) és még most nyáron is sokat eszem, ezért instant leveskockát még mindig viszonylag gyakran használok (bár próbálok csak minimálisat ebből is). Arra tettem most kísérletet, hogy ezt is kiváltsam egy általam házilag elkészített instant levesporral, melyet az egyik gluténmentes recepteket tartalmazó szakácskönyvemben (Christiane Schafer & Sandra Strehle: Gluténmentes sütés-főzés) találtam. 100%-ban természetes alapanyagokból készül, és nincs is jobb időszak erre a receptre, mint a nyár, amikor a friss idényzöldségekkel a lehető legélénkebb ízeket tudjuk üvegbe zárni.
A szakácskönyvben szereplő mennyiségeket osztom meg veletek, mert fogalmam sincsen hogy miből mennyit használtam, semmit nem mértem le, csak ránézésre válogattam a zöldségeket. Egyébként is sikerült egy picit túltolnom a mennyiségeket, úgy néz ki egész héten instant levesport fogok szárítani… 😛 Viszont most, hogy elkészültem az első adaggal már látom, hogy nagyon is megéri!
Hozzávalók:
½ kg vöröshagyma
35 dkg sárgarépa
10 dkg póréhagyma
25 dkg zellergumó
60 dkg paradicsom
4 dkg petrezselyem
16 dkg nagy szemű tengeri só (én nagy szeműhimaláya sót használtam – azért rózsaszín)
Elkészítés:
A hozzávalókat mosd meg. A répát, a zellergumót, a hagymát hámozd meg, és apríts fel mindent minél kisebb darabokra.
Az előkészített hozzávalókat turmixgépben keverd minél simábbra a sóval. A leturmixolt zöldségek íze nagyon erős (főleg így a sóval együtt) de megéri falatozni belőle ilyenkor 1-2 kanállal, mert igazi vitaminbomba! Én legalábbis nem tudtam megállni…
Melegítsd elő a sütőt 100 °C-ra légkeveréssel. A tepsit béleld ki sütőpapírral, és egyenletesen kend rá a masszát (1-1,5 cm vastagon), majd mehet a sütőbe száradni 8-10 órán át (de úgyis látni fogod mikor ropogós a keverék).

A leturmixolt massza

A kiszáradt massza
A kiszáradt keveréket aprítógépben, vagy turmixgépben őröld porrá és tedd jól zárható edénybe – állítólag így hetekig eláll. Az én keverékem 2 közepes tepsiben sütve egy 2 dl-es befőttesüveget töltött meg végül.
Alaplé készítéséhez 1 tk instant levesport oldj fel 2,5 dl forró vízben.

A kiszáradt keveréket tépd kisebb darabokra és turmixold le.

Az elkészült, leturmixolt levespor

Akár ajándékba is nagyszerű ötlet a házi készítésű instant levespor egészségtudatos, ételérzékeny és/vagy vegetáriánus barátainknak! 🙂
Jó étvágyat a finomabbnál finomabb és az egészségesebbnél egészségesebb levesekhez! 🙂