Blog HU, Személyes
Leave a Comment

Növekedni, mint egy fa

A fa szimbolikája szinte minden kultúrkörben és korban ugyanaz: az égbe törni, a fény felé törekedni, gyümölcsöt teremni, stb… A természetben a növényvilágban minden a fény irányába, fölfelé törekszik. De mi a helyzet velünk, emberekkel?

Pár napja mozog bennem egy téma, és nem hagynak nyugodni a gondolataim erről a bizonyos fa minőségről az életünkben. Én a növekedést az életemben akkor tapasztalom, amikor érzelmileg biztonságban érzem magam (azt érzem, hogy szabadon, őszintén kifejezhetem magam), illetve amikor valami inspirál, amikor az alkotás, létrehozás folyamatában vagyok benne, vagy épp nyitva vannak az érzékeim arra, hogy felfedezzem, majd megosszam másokkal a természetben és az emberi lélekben rejlő szépséget és erőt, hogy rávigyem mások figyelmét is erre a teremtő kreatív erőre, ami képes minket igazi magasságokba emelni. Mindig is ezzel a dologgal kerestem a kapcsolatot és próbáltam kifejezni öntudatlanul gyerekkorom óta, nemrég tudatosítottam ezt magamban. És ezzel együtt az is tudatosult bennem, hogy ez az egyik oka annak, hogy legtöbbször kívülállónak éreztem magam az adott környezetemben. Ha volt egy vízióm, egy elképzelésem, vagy fogalmazzunk úgy: álmom, vágyam, legtöbbször a környezetem meginogtatta a lelkesedésem egy zárt megközelítéssel (félelmek, akadályok hangsúlyozása) esetleg a kétségeivel, vagy szimplán azzal, hogy nem volt képes velem együtt jönni érzelmileg – ez néha bőven elég. Sokszor hiányzott a bátorítás, de pont emiatt tudom ma már, hogy ez mennyire fontos.

Nem vagyok buddha, vagy Terézanya, sőt! De néha erősen elgondolkozom, hogy ugyanabban a világban élek-e a körülöttem élő emberekkel, hogy én vagyok-e a helikopter csak azért, mert annyi figyelemre méltó dolgot észlelek, különösen ezen a szigeten. A jó hír az, hogy ennyi év után is még mindig a bennünk lévő szép, az érték és a teremtő erő felkutatása érdekel, de néha komolyan elgondolkozom a létjogosultságán annak az örömnek, amit átélek (mostanában itt Rodoszon), mert pár ember a környezetemben órákig panaszkodik (itt arról, hogy mennyire szar hely ez a sziget)… Néha egy reménytelen álmodozónak érzem magam, amiért jól érzem magam, mert bár nincsenek sokan, de egyesek annyira határozottan bizonygatják negatív tapasztalataikat, melyeket egyetemes igazságként próbálnak tálalni hatalmas meggyőződéssel. De nem egyszer előfordult már az is velem, hogy valakiben nagyon sok jót, és értéket láttam, és valaki más megpróbált meggyőzni az ellenkezőjéről, illetve megváltoztatni a látásmódomat, mintha nem létezhetne a két észlelés egyszerre… Miért skatulyázunk be valakit, és nyomunk rá egy levakarhatatlan bélyeget? Szóval egyelőre nagyon nehéz számomra ilyen gondolatok mellett növekedni. De talán pont ezek az alkalmak tesznek majd erősebbé és magabiztosabbá saját érzéseim kifejezésében. Még sok más akadállyal kell szembesülnöm, amikor alkotni és emelkedni próbálok – a mindennapi életben is. Tudom, hogy az Univerzum alapállapota a sötétség, és fényt gyújtani munka, de azért meg lehet próbálni…

És igen, egy kicsit dühös vagyok, szóval kérdem Tőletek:

Miért nem hagyjuk egymást növekedni?

Miért törjük le egymás ágait? A vihar úgyis megteszi azt…

És egy lépéssel tovább megyek: miért nem tápláljuk és segítjük egymást a növekedésben, a kiteljesedésben? 

Repülni nem könnyű… Szóval ne tegyünk már extra súlyokat egymás szárnyaira! 

Ship_with_butterfly_sails_22ba4482-2bdc-42a2-a154-c9806f2478e1

Salvador Dali – Ship With Butterfly Sails

Hogyan segíthetnénk hát egymást a fény felé törekedni, kibontakozni?

Teremtsük Mi meg a Boldog Új Évet, ne attól várjuk, hogy elhoz nekünk valami jót, csináljuk mi magunk…

  • Először is keressük meg azt a valamit, ami által repülhetünk, növekedhetünk, és ami által kapcsolódhatunk saját életerőnkhöz, kreativitásunkhoz és felkelthetjük magunkban a szenvedélyt az Élethez!
  • Tiszteljük mások idejét, mint a legértékesebb kincset ezen a Világon! És persze a sajátunkat is!
  • Ha valakivel együtt vagyunk, akkor bizonyosodjunk meg róla, hogy segítjük őt a növekedésében. Legyen az a cél, hogy a másik jobban érezze magát a velünk való találkozás után! Adjunk hozzá az életéhez, akár csak egy mosollyal!
  • Ha valaki megnyílik nekünk, akkor azt kezeljük szeretettel, odafigyeléssel, értékeljük!
  • Tiszteljük mások belső világát.
  • Ne gondoljuk, hogy az igazságunk mindenki más igazsága is! Tiszteljük egymás életét és élményeit, megtapasztalásait! Ha ezt nem tesszük, akkor azt üzenjük a másik embernek: hogy neked nincsen jogod a saját érzéseidhez, élményeidhez.
  • A beszélgetés nem egyenlő egy monológgal, amiben meg sem adjuk az esélyt a másik félnek, hogy kifejezze magát… Együtt növekedni akkor van esély, ha áramlás van oda-vissza a gondolatok és érzések között.
  • Próbáljuk megérteni, elfogadni és feldolgozni a múltbéli traumáinkat, megérteni önmagunkat, hogy egyre egész(séges)ebbek,  és (szeretet)teljesebbek legyünk, hogy képesek legyünk adni!
  • Próbáljuk az embert látni elsősorban a másikban, ne ítélkezzünk, ne általánosítsunk!
  • Engedjük meg az Életnek hogy pozitív meglepetéseket okozzon nekünk… 😉

 

 

 

 

This entry was posted in: Blog HU, Személyes

by

Hungarian woman using mainly writing and photos as an expression. Researching about authenticity, integrity, human values, wisdom of cultures, wisdom and diversity of nature, women's health, self-awareness, self-healing. Currently working on her first book on Rhodes island, Greece. ~ Főként az írás és a fotó nyelvén közlő önálló utat kijárni próbáló gondolkodó embernek, nonkonformistának tartom magam. Témáim a kultúra hatása az emberre, emberi sorsok és motivációk mély szinten történő megismerése és megértése, természet törvényszerűségeinek és diverzitásának megismerése és megértése, nőiség megértése és kibontása a saját életemben, valamint saját magam felfedezése, egy belső-külső tudatosság és az önazonosság fokozása ameddig csak lehet. Jelenleg első könyvemen dolgozom Rodosz szigetén.

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.