Blog HU, Görög Gasztronómia, Görögország
Leave a Comment

Receptek Rodoszról – a cékla

* The English version of this post is HERE *

 

Ez a tél Rodoszon mindenképpen reflektorfénybe helyezte nálam a céklát, amit szintén a mediterrán konyha szerettetett meg velem igazán. Otthon Magyarországon ez a tormával eltett verzió sosem volt valahogy a kedvencem, és talán azért áll hozzám közelebb a görög megközelítés, mert hihetetlen kreativitással számtalan variációt kínál mégis a szokásos egyszerűségre törekedve (a görögök nem bonyolítanak túl semmit – ezt tudjuk jól) és szezonális friss, természetes hozzávalókkal villámgyorsan elkészíthetőek ezek a receptek.

Az első szembetűnő különbség az otthoni, magyar elkészítéshez képest az, hogy a görögök a céklát teljes egészében felhasználják – rubintvörös szárát, leveleit is imádják (sőt ezek a kulináris élvezetek csúcsát jelentik számukra).

IMG_5110

Ezzel akkor szembesültem, mikor Katerina barátnőm átjött hozzám egyik este. Én céklát készítettem elő, és tudatlanságomtól vezérelve levágtam a szárat a gyökérről – hisz én eddig csak a cékla gyökerét ismertem a konyhában – amit aztán kidobtam a kukába. Hát meg is kaptam a magamét ezért a műveletért… 🙂 Kulturális különbségek a konyhában első lecke. Hiszen itt nem dobunk ki semmit! Másrészt amit kidobtam, azt ők a cékla gyökerével együtt megfőzik, és salátaként tálalják fantasztikus dresszingekkel. Csak úgy, mint az úgynevezett ‘horta‘-t, a szigeten télen vadon növő mindenféle zöld levelet, amit nyersen nem, de megfőzve nagy élvezetekkel fogyasztanak a tavernákban, mezedopoleio-kban (erről majd egy másik posztban). Katerina nem csak ezt tanította, hanem azt, hogy mennyire spontán és ínycsiklandozó céklasalátát lehet rögtönözni bármiből, amit a hűtőszekrényemben talál. 🙂 Aztán Vangelis Pavlidis – általam nagyra becsült rodoszi karikaturista, író – aki imád főzni, szintén ellátott egy titkos cékla-öntet recepttel. De nézzük szépen sorban a legegyszerűbb, tradicionális céklarecepttől a gyűjteményt.

Céklasaláta – παντζαρια (panzaria) – Görögország bizonyos vidékein κοκκινογούλια (kokkinogoulia) néven is emlegetik

Hozzávalók:

egy nagy csokor cékla frissen a piacról, só, víz

Elkészítés:

Vágd le a cékla szárát a gyökeréről, majd a leveleket a szárakról. Moss meg mindent alaposan és helyezd őket külön edényekbe. A céklát mindig héjában főzzük, szóval ne hámozd meg, csak dörzsöld, tisztítsd meg alaposan.

Helyezd a céklagyökereket forrásban lévő sós vízbe. Főzd így körülbelül fél órán át, majd add hozzá a cékla szárát, majd kb. 5 perc múlva a leveleket is. Főzd az egészet addig, míg a cékla meg nem puhul. A főzővizet ne öntsd ki, mert felhasználhatod ezt az értékes levet az öntet elkészítéséhez!

Majd hámozd meg a céklát, vágd össze karikákra, vagy kisebb darabokra ízlés szerint, helyezd egy tálra, és tálald mellé ízlésesen a szárakat és a leveleket.

Egyszerű és nagyszerű! A csavar az öntetben rejlik. Most három különböző dresszing variációt osztok meg Veletek:

Dresszing nr 1: σκορδοστουμπι / skordostumbi (ejtsd: szkordosztumbi) – az eredeti görög céklasaláta dresszing

Ezt a titkot Vangelis Pavlidis osztotta meg velem. Azt mesélte, hogy régen a rodoszi tavernákban minden céklasalátához automatikusan hoztak egy üveggel ebből az öntetből. Mivel a sziget a nagymértékű turizmus miatt az utóbbi években “veszternizálódott”, egyre inkább próbálja kiszolgálni az ide érkező főként nyugat-európai népek szájízének igényeit, ezért mára már eltűnt ez az öntet a tavernák asztalairól.

A σκορδοστουμπι (skordostumbi) pedig nem más, mint apróra vágott fokhagyma vörös- vagy fehérborecetben.

Dresszing nr 2: σκορδοστουμπι (skordostumbi) variációja

Vörös- vagy fehérborecet, apróra vágott fokhagymaszeletek, extraszűz olívaolaj, pár evőkanál főzőlé (amiben a céklát megfőzted).

Garlic_sauce_and_vinegar

Ecetes fokhagyma öntet / Forrás: wikimedia commons

Dresszing nr 3: σκορδαλιά (skordalia) – a görög fokhagymaöntet

Hozzávalók:
száraz kenyér darabok, megtisztított fokhagymagerezdek, só, fehérborecet, olívaolaj, kevés víz
Elkészítés:
Távolítsd el a kenyér héját, és vágd kisebb darabokra. Majd helyezd egy turmixgépbe, add hozzá a fokhagymát, a sót, az olívaolajat és az ecetet. Alaposan turmixold össze, és adj hozzá annyi vizet, hogy egy folyékony, lágy öntetet kapj a végén.

DSC_0164

Céklasaláta skordalia-val Patmos szigetén / Fotó: Lipcsei Mariann

Katerina céklasalátája

Katerina becsönget, feljön, benéz a hűtőbe és csinál valami iszonyatosan fantasztikusat abból, amit ott talál. Először sokkot kaptam és azt sem tudtam hogy reagáljam le ezt a fajta közvetlenséget és/vagy bátorságot, de a görögöknél így szokás kérem… Egyszer csak megjelennek és onnantól a te konyhád az övék is. Illetve nincs olyan, hogy tiéd-enyém, hanem csak miénk. Ez az ételhez való viszonyulásukban különösen megmutatkozik. Természetesen, ha te csöngetsz be hozzá, te ugyanúgy kiszolgálhatod magad az ő hűtőszekrényéből és otthon érezheted magad. Nos a legutóbbi alkalommal ezt a salátát hozta össze nálam, amit utána még hetekig reprodukáltam annyira jó lett!!!! 😉 

Hozzávalók:

2-3 cékla gyökér, egy fél fej káposzta (nekem fehér volt otthon), répa, petrezselyem apróra vágva, olívaolaj, balzsamecet, méz, mandarin, fetasajt

Elkészítés:

Pucold meg, majd reszeld apróra a céklát és a répát. A káposztát vékony szeletekre vagdosd fel. A petrezselymet mosd meg, aprítsd fel. Keverd össze mindezt és ízlés szerint adj hozzá olívaolajat, balzsamecetet, mézet, sót, borsot, ha szeretnél fetasajtot is. A végén egy fél mandarint is belefacsarhatsz. Volt otthon grapefruit-om, így Katerina beleszeletelt pár gerezdet abból is. 🙂

IMG_4825

IMG_4830

 

Anastasia céklasalátája

Anastasia egy igazi konyhatündér, már régóta ismerem és tavaly karácsonykor volt szerencsénk náluk ebédelni. Azon az asztalon már egy tűhegynyi hely sem volt, és nekem a legemlékezetesebb étel mind közül a céklasalátája maradt. Roppant egyszerű:

Hozzávalók:

céklagyökér, avokádó, olívaolaj, vörösborecet, só, bors

Elkészítés:

A céklát hámozd meg és reszeld le apróra. Az avokádót hámozd meg és törd össze. Keverd össze a céklát és az avokádót, majd add hozzá a többi hozzávalót ízlés szerint.

+1 EXTRA: mediterrán kakukkfüves cékla 

Ezt a receptet bár nem Rodoszon tanultam, hanem otthon egy főzősuliban, de szintén isteni! 🙂

Hozzávalók:

Kakukkfű, tengeri só, bors, olívaolaj, balzsamecet, méz, céklagyökér

Elkészítés:

Süsd meg a céklát sóval, kakukkfűvel és olívaolajjal alufóliába csomagolva. Ha megsült szeleteld fel és locsold meg balzsamecettel, mézzel, még egy kis kakukkfűvel és sóval/borssal ízlés szerint, hogy egy szuperegészséges, mennyei salátát kapj!

IMG_1257

És még megannyi, isteni céklarecept létezik a fentieken kívül, de így legalább már elindulhatsz az alapoktól. Kreativitásod szab csak határt a céklasalátának!

Kali orexi! – Jó étvágyat!

 

Advertisements
This entry was posted in: Blog HU, Görög Gasztronómia, Görögország

by

Hungarian woman passionate about writing and photography as an expression, researching for authentic people, powerful stories of humans, cultures, rituals, Nature’s wisdom. Selfmade writer, traveller, anthropology researcher, creative. ~~~ Főként az írás és a fotó nyelvén közlő önálló utat kijáró alkotó embernek, kutatónak, kreatívnak tartom magam. Folyamatos inspirációm a különböző kultúrák, emberi sorsok és motivációk mélyebb szinten történő megismerése és megértése, valamint saját magam felfedezése, egy belső-külső tudatosság és az önazonosság fokozása.

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.