Blog HU, Rodosz szigete, Természet & Konyha
Leave a Comment

Receptek Rodoszról – a cékla

* The English version of this post is HERE *

 

Ez a tél Rodoszon mindenképpen reflektorfénybe helyezte nálam a céklát, amit szintén a mediterrán konyha szerettetett meg velem igazán. Otthon Magyarországon ez a tormával eltett verzió sosem volt valahogy a kedvencem, és talán azért áll hozzám közelebb a görög megközelítés, mert hihetetlen kreativitással számtalan variációt kínál mégis a szokásos egyszerűségre törekedve (a görögök nem bonyolítanak túl semmit – ezt tudjuk jól) és szezonális friss, természetes hozzávalókkal villámgyorsan elkészíthetőek ezek a receptek.

Az első szembetűnő különbség az otthoni, magyar elkészítéshez képest az, hogy a görögök a céklát teljes egészében felhasználják – rubintvörös szárát, leveleit is imádják (sőt ezek a kulináris élvezetek csúcsát jelentik számukra).

IMG_5110

Ezzel akkor szembesültem, mikor Katerina barátnőm átjött hozzám egyik este. Én céklát készítettem elő, és tudatlanságomtól vezérelve levágtam a szárat a gyökérről – hisz én eddig csak a cékla gyökerét ismertem a konyhában – amit aztán kidobtam a kukába. Hát meg is kaptam a magamét ezért a műveletért… 🙂 Kulturális különbségek a konyhában első lecke. Hiszen itt nem dobunk ki semmit! Másrészt amit kidobtam, azt ők a cékla gyökerével együtt megfőzik, és salátaként tálalják fantasztikus dresszingekkel. Csak úgy, mint az úgynevezett ‘horta‘-t, a szigeten télen vadon növő mindenféle zöld levelet, amit nyersen nem, de megfőzve nagy élvezetekkel fogyasztanak a tavernákban, mezedopoleio-kban (erről majd egy másik posztban). Katerina nem csak ezt tanította, hanem azt, hogy mennyire spontán és ínycsiklandozó céklasalátát lehet rögtönözni bármiből, amit a hűtőszekrényemben talál. 🙂 Aztán Vangelis Pavlidis – általam nagyra becsült rodoszi karikaturista, író – aki imád főzni, szintén ellátott egy titkos cékla-öntet recepttel. De nézzük szépen sorban a legegyszerűbb, tradicionális céklarecepttől a gyűjteményt.

Céklasaláta – παντζαρια (panzaria) – Görögország bizonyos vidékein κοκκινογούλια (kokkinogoulia) néven is emlegetik

Hozzávalók:

egy nagy csokor cékla frissen a piacról, só, víz

Elkészítés:

Vágd le a cékla szárát a gyökeréről, majd a leveleket a szárakról. Moss meg mindent alaposan és helyezd őket külön edényekbe. A céklát mindig héjában főzzük, szóval ne hámozd meg, csak dörzsöld, tisztítsd meg alaposan.

Helyezd a céklagyökereket forrásban lévő sós vízbe. Főzd így körülbelül fél órán át, majd add hozzá a cékla szárát, majd kb. 5 perc múlva a leveleket is. Főzd az egészet addig, míg a cékla meg nem puhul. A főzővizet ne öntsd ki, mert felhasználhatod ezt az értékes levet az öntet elkészítéséhez!

Majd hámozd meg a céklát, vágd össze karikákra, vagy kisebb darabokra ízlés szerint, helyezd egy tálra, és tálald mellé ízlésesen a szárakat és a leveleket.

Egyszerű és nagyszerű! A csavar az öntetben rejlik. Most három különböző dresszing variációt osztok meg Veletek:

Dresszing nr 1: σκορδοστουμπι / skordostumbi (ejtsd: szkordosztumbi) – az eredeti görög céklasaláta dresszing

Ezt a titkot Vangelis Pavlidis osztotta meg velem. Azt mesélte, hogy régen a rodoszi tavernákban minden céklasalátához automatikusan hoztak egy üveggel ebből az öntetből. Mivel a sziget a nagymértékű turizmus miatt az utóbbi években “veszternizálódott”, egyre inkább próbálja kiszolgálni az ide érkező főként nyugat-európai népek szájízének igényeit, ezért mára már eltűnt ez az öntet a tavernák asztalairól.

A σκορδοστουμπι (skordostumbi) pedig nem más, mint apróra vágott fokhagyma vörös- vagy fehérborecetben.

Dresszing nr 2: σκορδοστουμπι (skordostumbi) variációja

Vörös- vagy fehérborecet, apróra vágott fokhagymaszeletek, extraszűz olívaolaj, pár evőkanál főzőlé (amiben a céklát megfőzted).

Garlic_sauce_and_vinegar

Ecetes fokhagyma öntet / Forrás: wikimedia commons

Dresszing nr 3: σκορδαλιά (skordalia) – a görög fokhagymaöntet

Hozzávalók:
száraz kenyér darabok, megtisztított fokhagymagerezdek, só, fehérborecet, olívaolaj, kevés víz
Elkészítés:
Távolítsd el a kenyér héját, és vágd kisebb darabokra. Majd helyezd egy turmixgépbe, add hozzá a fokhagymát, a sót, az olívaolajat és az ecetet. Alaposan turmixold össze, és adj hozzá annyi vizet, hogy egy folyékony, lágy öntetet kapj a végén.

DSC_0164

Céklasaláta skordalia-val Patmos szigetén / Fotó: Lipcsei Mariann

Katerina céklasalátája

Katerina becsönget, feljön, benéz a hűtőbe és csinál valami iszonyatosan fantasztikusat abból, amit ott talál. Először sokkot kaptam és azt sem tudtam hogy reagáljam le ezt a fajta közvetlenséget és/vagy bátorságot, de a görögöknél így szokás kérem… Egyszer csak megjelennek és onnantól a te konyhád az övék is. Illetve nincs olyan, hogy tiéd-enyém, hanem csak miénk. Ez az ételhez való viszonyulásukban különösen megmutatkozik. Természetesen, ha te csöngetsz be hozzá, te ugyanúgy kiszolgálhatod magad az ő hűtőszekrényéből és otthon érezheted magad. Nos a legutóbbi alkalommal ezt a salátát hozta össze nálam, amit utána még hetekig reprodukáltam annyira jó lett!!!! 😉 

Hozzávalók:

2-3 cékla gyökér, egy fél fej káposzta (nekem fehér volt otthon), répa, petrezselyem apróra vágva, olívaolaj, balzsamecet, méz, mandarin, fetasajt

Elkészítés:

Pucold meg, majd reszeld apróra a céklát és a répát. A káposztát vékony szeletekre vagdosd fel. A petrezselymet mosd meg, aprítsd fel. Keverd össze mindezt és ízlés szerint adj hozzá olívaolajat, balzsamecetet, mézet, sót, borsot, ha szeretnél fetasajtot is. A végén egy fél mandarint is belefacsarhatsz. Volt otthon grapefruit-om, így Katerina beleszeletelt pár gerezdet abból is. 🙂

IMG_4825

IMG_4830

 

Anastasia céklasalátája

Anastasia egy igazi konyhatündér, már régóta ismerem és tavaly karácsonykor volt szerencsénk náluk ebédelni. Azon az asztalon már egy tűhegynyi hely sem volt, és nekem a legemlékezetesebb étel mind közül a céklasalátája maradt. Roppant egyszerű:

Hozzávalók:

céklagyökér, avokádó, olívaolaj, vörösborecet, só, bors

Elkészítés:

A céklát hámozd meg és reszeld le apróra. Az avokádót hámozd meg és törd össze. Keverd össze a céklát és az avokádót, majd add hozzá a többi hozzávalót ízlés szerint.

+1 EXTRA: mediterrán kakukkfüves cékla 

Ezt a receptet bár nem Rodoszon tanultam, hanem otthon egy főzősuliban, de szintén isteni! 🙂

Hozzávalók:

Kakukkfű, tengeri só, bors, olívaolaj, balzsamecet, méz, céklagyökér

Elkészítés:

Süsd meg a céklát sóval, kakukkfűvel és olívaolajjal alufóliába csomagolva. Ha megsült szeleteld fel és locsold meg balzsamecettel, mézzel, még egy kis kakukkfűvel és sóval/borssal ízlés szerint, hogy egy szuperegészséges, mennyei salátát kapj!

IMG_1257

És még megannyi, isteni céklarecept létezik a fentieken kívül, de így legalább már elindulhatsz az alapoktól. Kreativitásod szab csak határt a céklasalátának!

Kali orexi! – Jó étvágyat!

 

This entry was posted in: Blog HU, Rodosz szigete, Természet & Konyha

by

//EN// I am a Hungarian woman living on the Greek Dodecanese archipelago where I have been researching the characteristics of the local landscape and culture since 2015. This journey and work on the Aegean sea gives me the fuel to share what I've found: through written materials (on this blog and at other venues), and to create artworks of pressed flowers and herbs which is a great botano-mythical journey, a worship in the great temple of Mother nature that widens my whole world each day a bit more. My interests: human integrity, interactions between a culture and an individual, recognizing and understanding nature's orderly movements and the cosmic patterns in the human (body and psyche) and their interconnectedness with the non-human world, mythology & archetypes, the Great Mother archetype, women's health, and healing through rebonding with nature (especially with the plant world). //HU// Főként a szavak és a képek nyelvén közlő, önálló utat kijárni próbáló, gondolkodó, örökösen válaszokat kereső embernek tartom magamat. Jelenleg Rodosz szigetén élek, ahol 2015 óta próbálom megfejteni a Mediterránum ezen szegletének (engem mágnesként fogva tartó) géniuszát a helyi természetben, szociokulturális vonásokban, egyéni történetekben - valamint próbálom megfejteni saját folytonosan formálódó viszonyulásomat e költészettől parázsló tájhoz, annak ambivalens jelenkori kultúrájához. Ez a kimeríthetetlen felfedező munka lett írásaim (és egyben önismeretem) epicentruma. A Rodoszi Herbárium pedig a görög szigetek természeti gazdagságának és éteri szépségének egyszerre megidézési- és megismerési kísérlete. A helyi növények gyűjtésével, préselésével és képekké alakításával nem csak a teremtés szépségében gyönyörködöm, hanem segít kapcsolódnom a fény útjához, a vegetáció diverzitásához és ritmusához, mitikus történetek, archaikus elfeledett bölcsességekhez, tudattalanomban szunnyadó képekhez, kozmikus analógiákhoz, és mindezen keresztül saját lényegemhez.

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.