* The English version of this post is HERE *
Ez a tél Rodoszon mindenképpen reflektorfénybe helyezte nálam a céklát, amit szintén a mediterrán konyha szerettetett meg velem igazán. Otthon Magyarországon ez a tormával eltett verzió sosem volt valahogy a kedvencem, és talán azért áll hozzám közelebb a görög megközelítés, mert hihetetlen kreativitással számtalan variációt kínál mégis a szokásos egyszerűségre törekedve (a görögök nem bonyolítanak túl semmit – ezt tudjuk jól) és szezonális friss, természetes hozzávalókkal villámgyorsan elkészíthetőek ezek a receptek.
Az első szembetűnő különbség az otthoni, magyar elkészítéshez képest az, hogy a görögök a céklát teljes egészében felhasználják – rubintvörös szárát, leveleit is imádják (sőt ezek a kulináris élvezetek csúcsát jelentik számukra).
Ezzel akkor szembesültem, mikor Katerina barátnőm átjött hozzám egyik este. Én céklát készítettem elő, és tudatlanságomtól vezérelve levágtam a szárat a gyökérről – hisz én eddig csak a cékla gyökerét ismertem a konyhában – amit aztán kidobtam a kukába. Hát meg is kaptam a magamét ezért a műveletért… 🙂 Kulturális különbségek a konyhában első lecke. Hiszen itt nem dobunk ki semmit! Másrészt amit kidobtam, azt ők a cékla gyökerével együtt megfőzik, és salátaként tálalják fantasztikus dresszingekkel. Csak úgy, mint az úgynevezett ‘horta‘-t, a szigeten télen vadon növő mindenféle zöld levelet, amit nyersen nem, de megfőzve nagy élvezetekkel fogyasztanak a tavernákban, mezedopoleio-kban (erről majd egy másik posztban). Katerina nem csak ezt tanította, hanem azt, hogy mennyire spontán és ínycsiklandozó céklasalátát lehet rögtönözni bármiből, amit a hűtőszekrényemben talál. 🙂 Aztán Vangelis Pavlidis – általam nagyra becsült rodoszi karikaturista, író – aki imád főzni, szintén ellátott egy titkos cékla-öntet recepttel. De nézzük szépen sorban a legegyszerűbb, tradicionális céklarecepttől a gyűjteményt.
Céklasaláta – παντζαρια (panzaria) – Görögország bizonyos vidékein κοκκινογούλια (kokkinogoulia) néven is emlegetik
Hozzávalók:
egy nagy csokor cékla frissen a piacról, só, víz
Elkészítés:
Vágd le a cékla szárát a gyökeréről, majd a leveleket a szárakról. Moss meg mindent alaposan és helyezd őket külön edényekbe. A céklát mindig héjában főzzük, szóval ne hámozd meg, csak dörzsöld, tisztítsd meg alaposan.
Helyezd a céklagyökereket forrásban lévő sós vízbe. Főzd így körülbelül fél órán át, majd add hozzá a cékla szárát, majd kb. 5 perc múlva a leveleket is. Főzd az egészet addig, míg a cékla meg nem puhul. A főzővizet ne öntsd ki, mert felhasználhatod ezt az értékes levet az öntet elkészítéséhez!
Majd hámozd meg a céklát, vágd össze karikákra, vagy kisebb darabokra ízlés szerint, helyezd egy tálra, és tálald mellé ízlésesen a szárakat és a leveleket.
Egyszerű és nagyszerű! A csavar az öntetben rejlik. Most három különböző dresszing variációt osztok meg Veletek:
Dresszing nr 1: σκορδοστουμπι / skordostumbi (ejtsd: szkordosztumbi) – az eredeti görög céklasaláta dresszing
Ezt a titkot Vangelis Pavlidis osztotta meg velem. Azt mesélte, hogy régen a rodoszi tavernákban minden céklasalátához automatikusan hoztak egy üveggel ebből az öntetből. Mivel a sziget a nagymértékű turizmus miatt az utóbbi években “veszternizálódott”, egyre inkább próbálja kiszolgálni az ide érkező főként nyugat-európai népek szájízének igényeit, ezért mára már eltűnt ez az öntet a tavernák asztalairól.
A σκορδοστουμπι (skordostumbi) pedig nem más, mint apróra vágott fokhagyma vörös- vagy fehérborecetben.
Dresszing nr 2: σκορδοστουμπι (skordostumbi) variációja
Vörös- vagy fehérborecet, apróra vágott fokhagymaszeletek, extraszűz olívaolaj, pár evőkanál főzőlé (amiben a céklát megfőzted).

Ecetes fokhagyma öntet / Forrás: wikimedia commons
Dresszing nr 3: σκορδαλιά (skordalia) – a görög fokhagymaöntet
Hozzávalók:
száraz kenyér darabok, megtisztított fokhagymagerezdek, só, fehérborecet, olívaolaj, kevés víz
Elkészítés:
Távolítsd el a kenyér héját, és vágd kisebb darabokra. Majd helyezd egy turmixgépbe, add hozzá a fokhagymát, a sót, az olívaolajat és az ecetet. Alaposan turmixold össze, és adj hozzá annyi vizet, hogy egy folyékony, lágy öntetet kapj a végén.

Céklasaláta skordalia-val Patmos szigetén / Fotó: Lipcsei Mariann
Katerina céklasalátája
Katerina becsönget, feljön, benéz a hűtőbe és csinál valami iszonyatosan fantasztikusat abból, amit ott talál. Először sokkot kaptam és azt sem tudtam hogy reagáljam le ezt a fajta közvetlenséget és/vagy bátorságot, de a görögöknél így szokás kérem… Egyszer csak megjelennek és onnantól a te konyhád az övék is. Illetve nincs olyan, hogy tiéd-enyém, hanem csak miénk. Ez az ételhez való viszonyulásukban különösen megmutatkozik. Természetesen, ha te csöngetsz be hozzá, te ugyanúgy kiszolgálhatod magad az ő hűtőszekrényéből és otthon érezheted magad. Nos a legutóbbi alkalommal ezt a salátát hozta össze nálam, amit utána még hetekig reprodukáltam annyira jó lett!!!! 😉
Hozzávalók:
2-3 cékla gyökér, egy fél fej káposzta (nekem fehér volt otthon), répa, petrezselyem apróra vágva, olívaolaj, balzsamecet, méz, mandarin, fetasajt
Elkészítés:
Pucold meg, majd reszeld apróra a céklát és a répát. A káposztát vékony szeletekre vagdosd fel. A petrezselymet mosd meg, aprítsd fel. Keverd össze mindezt és ízlés szerint adj hozzá olívaolajat, balzsamecetet, mézet, sót, borsot, ha szeretnél fetasajtot is. A végén egy fél mandarint is belefacsarhatsz. Volt otthon grapefruit-om, így Katerina beleszeletelt pár gerezdet abból is. 🙂
Anastasia céklasalátája
Anastasia egy igazi konyhatündér, már régóta ismerem és tavaly karácsonykor volt szerencsénk náluk ebédelni. Azon az asztalon már egy tűhegynyi hely sem volt, és nekem a legemlékezetesebb étel mind közül a céklasalátája maradt. Roppant egyszerű:
Hozzávalók:
céklagyökér, avokádó, olívaolaj, vörösborecet, só, bors
Elkészítés:
A céklát hámozd meg és reszeld le apróra. Az avokádót hámozd meg és törd össze. Keverd össze a céklát és az avokádót, majd add hozzá a többi hozzávalót ízlés szerint.
+1 EXTRA: mediterrán kakukkfüves cékla
Ezt a receptet bár nem Rodoszon tanultam, hanem otthon egy főzősuliban, de szintén isteni! 🙂
Hozzávalók:
Kakukkfű, tengeri só, bors, olívaolaj, balzsamecet, méz, céklagyökér
Elkészítés:
Süsd meg a céklát sóval, kakukkfűvel és olívaolajjal alufóliába csomagolva. Ha megsült szeleteld fel és locsold meg balzsamecettel, mézzel, még egy kis kakukkfűvel és sóval/borssal ízlés szerint, hogy egy szuperegészséges, mennyei salátát kapj!
És még megannyi, isteni céklarecept létezik a fentieken kívül, de így legalább már elindulhatsz az alapoktól. Kreativitásod szab csak határt a céklasalátának!
Kali orexi! – Jó étvágyat!