Blog HU, Görög Gasztronómia, Görögország, Művészet & Kultúra Görögországban
Comment 1

Így készül a ‘lagana’ Rodoszon

The English version of this post is HERE

A háromhetes karneváli időszakot követően ezen a héten hétfőn kezdődött a húsvétot megelőző böjti időszak (σαρακοστή / sarakosti) a görögöknél. Ezt a hétfőt Καθαρή Δευτέρα / Kathari Deftera -nak nevezik, ami azt jelenti: tiszta hétfő. Ez a tisztaság egyrészt a böjt tisztító minőségére utal, másrészt régi szokás szerint a görög háziasszonyok ezen a napon meleg vízzel tisztították meg az összes konyhai eszközt.

A legtöbb görög ’tiszta hétfő’ napján (mely munkaszüneti nap Görögországban) a szabadban piknikezik széles családi, baráti körben – ahogy rájuk jellemző (ezt a piknikezést koulouma-nak hívják). Rodosz város is teljesen kiürült, egy lélek sem volt az utcákon. Ilyenkor sárkányt eregetnek (melyeket már az előző napokon árultak itt Rodosz szigetén az utak mentén különböző színekben, méretekben), valamint böjti ételeket (a görög konyha tengeri és vegetáriánus ételeit) készítenek többnyire grillen, hisz ezen a napon már tilos a hús fogyasztása. És mindehhez a különleges ropogós lapos böjti kenyeret, a ‘lagana’-t (λαγάνα) készítik el kifejezetten az évnek erre az egy napjára, amely különleges ízével nagyon jól passzol a többi böjti ételhez (taramosalata – halikrapaszta, tahini, halva, stb).

Ezt a kenyeret már Arisztofanész is említette, így tudjuk, hogy az ókori időktől fogva készítették a görögök, ahogyan ma is: ropogós szezámmagokkal gazdagon borítva. A lagana összetevői között van egy titkos fűszerkeverék, mely nagyon jellegzetes ízt, és aromát kölcsönöz a kenyérnek, de bizonyos feljegyzések szerint a böjti folyamatot támogató spirituális tisztítást segítő fűszerkeverékről van itt szó. Sokak azt mondják: a böjt illata számukra a lagana illata.

DSC_0185

Lagana kenyér – Fournariko bakery, Rodosz, Óváros / Fotó: Lipcsei Mariann

A hagyomány szerint ezt a kenyeret nem szabad késsel elvágni, csak törni belőle. Ennek eredete arra vezethető vissza, hogy régen azt gondolták, hogy a késben lévő vas ördögi erőket képvisel.

Néhányan otthonaikban készítik el ezt a kenyeret a ’tiszta hétfőt’ megelőző éjszaka, de sokan a helyi pékségből szerzik be a lagana-t. Görögország szerte ilyenkor jellemző, hogy a pékségek egész éjjel lagana-t készítenek, hogy másnap frissen kínálják azt a görögöknek.

Olyan lehet ez a kenyér itt Görögországban, mint például nálunk otthon a mézeskalács vagy a bejgli karácsonykor. Az illata jellegzetes, formája, íze egy adott eseményhez kötődik az évkörön belül, ezért mindenki nagyon várja és konkrét eseményeket, élményeket kapcsol hozzá – a tiszta hétfőt körülvevő más hagyományokkal együtt. A várakozás öröme teszi még értékesebbé ezt az ételt, hogy nem ehetik minden nap, megvan az ideje. Várakozni valamire, valamit távol tartani magunktól fegyelemmel és várni a megfelelő alkalomra, hogy elkészítsük, együnk belőle, magunkhoz vegyünk – ettől lesz ünnep egy hagyomány. Bár be kell vallanom, hogy én szívesen ennék az év minden napján lagana-t – hatalmas rajongója lettem! 🙂

DSC_2496

Fournariko Bakery – Rhodes, Greece / Photo: Mariann Lipcsei

Rodosz szigetén az Unesco Világörökség részeként számon tartott gyönyörű Óvárosban a Fournariko bakery elevezésű pékség/kávézó-ban a pékek szintén egész vasárnap éjjel dolgoztak közel 400 lagana elkészítésén. A híres pékség hatalmas fa tüzelésű kemencéjében (ξυλόφουρνο – ksilofourno) sütötték egymás után a kenyereket. Meglátogattam őket ezen az éjszakán, és nagyon jó hangulatban mutatták meg készséggel a lagana készítés folyamatát.

Figyeljétek csak:

Természetesen a tészta “titkos” összetevőinek és elkészítésének receptjét nem kaptam meg az itteni pékektől, de picit beleshettem a kulisszák mögé, és számomra mindenképpen érdekes a módszer, ahogyan készítik a lagana-t, ezt a ropogós, szezámos isteni kenyércsodát. Vittem is haza magammal egyet, de nem bírtam reggelig várni vele… éjjel írás közben már elfogyott a fele, de így legalább a lagana beszélt belőlem! 🙂

De ha nem éred be ennyivel, akkor görgess a bejegyzés aljára, ahol megtalálod Ghavrilos Arghyropoulos gasztropolihisztor, étteremvezető (Gyradiko Estia) lagana receptjét! 

És ha Rodoszon jártok, akkor ne hagyjátok ki a Fournariko Bakery-t egy isteni görög péksüteményre és kávéra!

Fournariko Bakery:  Πλατονος & Δινοκρατους γωνια / Platonos & Dinokratous sarok – Óváros Rodosz, Görögország

Nyitvatartás: 0-24!

DSC_0177

Fournariko Bakery Rodosz, Görögország / Fotó: Lipcsei Mariann

DSC_0182

Fournariko Bakery Rodosz, Görögország / Fotó: Lipcsei Mariann

DSC_0197

Fournariko Bakery Rodosz, Görögország / Fotó: Lipcsei Mariann

DSC_0186

Fournariko Bakery Rodosz, Görögország / Fotó: Lipcsei Mariann

DSC_0188

Fournariko Bakery Rodosz, Görögország / Fotó: Lipcsei Mariann

DSC_0189

Fournariko Bakery Rodosz, Görögország / Fotó: Lipcsei Mariann

DSC_0172

Fournariko Bakery Rodosz, Görögország / Fotó: Lipcsei Mariann

Ghavrilos lagana receptje:

Kovászt készítünk, majd a lisztbe öntjük, reszelt citromhéjat teszünk a lisztbe, vizet adunk hozzá, hogy dagasztani tudjuk. Kifejezetten lágy , nyúlós állagú kell legyen a bedagasztott tészta. Ha nem citromhéjat teszünk bele, lehet felfőzött ánizsmag levét használni, de akkor a víz mennyiségét kell csökkenteni arányosan. Kb. egy órát hagyjuk kelni az alaposan meg dagasztott tésztát, majd kelesztés után kinyomkodjuk a tésztából a levegőt, kiadagoljuk, ovális formára nyújtjuk, cukrozott vízzel megkenjük, majd alaposan megszórjuk szezámmaggal. Pihentetjük újabb 20 percet, akkor ujjbegyeink segítségével mélyedéseket csinálunk bele. Ha nagyon ragadós a tészta, nyújtsuk eleve sütőpapíron, s csak a felső oldalt lisztezzük, s úgy nyújtsuk megfelelő méretűre, formára. 220 fokosra előmelegített sütőben kb 15-18 percig sütjük.

 

Kali orexi kai kali sarakosti! ~ Jó étvágyat a lagana-hoz és boldog böjti időszakot! 🙂

 

 

Advertisements

1 Comment

  1. Pingback: ‘Apokries’ Rodoszon – avagy a velencei karnevál ideje leáldozott | Ilios art

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.