Blog HU, Rodosz szigete, Természet & Konyha
Leave a Comment

Dina konyhája – igazi házias görög ízek Rodosz város szívében

Sajnos nem mindenkinek adatik meg az az élmény, hogy megkóstolja egy valódi görög háziasszony specialitásait egy rövid görögországi nyaralás során a számos tavernának álcázott, fagyasztott muszakát és gyrost áruló turistákra kihegyezett vendéglátó egységek sokaságában a népszerű nyaraló célpontokon. Ezért súgok egy kicsit: ha Rodoszon jársz, és szeretnéd megkóstolni egy görög háziasszony tradicionális receptjeit megtapasztalva a görög filoxenia életérzését, akkor látogasd meg Dinát Rodosz város szívében.

 

Az Ovelix – Dina konyhája azon kevés vendéglátó egységek egyike Rodoszon, amely túléli a telet (azaz egész évben nyitva tart, nem csak a nyári szezon idejére). 2017 telén fedeztem fel, amikor a város elbűvölő ‘Niohori’ negyedében laktam. Már első látogatásom alkalmával Dina házi főztjének rajongójává váltam – csakúgy, mint bárki más, aki már egyszer próbálta. De ez a rajongás nem kizárólag az ízekre vonatkozik, mert Dina konyhájának különleges melegsége, atmoszférája van. A titok egyik összetevője a híres görög ‘filoxenia’ és Dina szenvedélye a főzés és a vendégei iránt. A hely egyedi koncepciója és a kifőzdében elérhető ajánlatok is ezt a hozzáállást tükrözik. Dina minden nap minimum három különböző hagyományos görög ételt főz, amelyek között egy biztosan vegetáriánus. Az ajánlat 5 euro, amely tartalmaz egy nagy tál hagyományos görög ételt, egy tál salátát, falusi friss kenyeret Afandou-ból és természetesen egy nagy üveg vizet (hiszen, ha betérsz egy görög otthonba, az első dolog, amit eléd tesznek az mindig egy kancsó víz – a vendéglátás legelemibb része). Ettől az ajánlattól jobbat még nem találtam a városban, pedig járok-kelek és felfedezek folyamatosan.

DSC_0130

De amikor Dina konyhájában eszem, akkor nem elsősorban a jó “ajánlat” miatt teszem azt. Amikor Dina asztalánál ülök visszarepülök az időben a gyerekkori emlékeimhez, amikor a nagyszüleim házában ettem. Habár az ízek nagyon mások (mivel az én nagymamáim magyar ételeket főztek természetesen 😀 ), az érzés nagyon hasonló: meleg, szeretetteljes családi környezet egy édesanyával, aki szívből-,  és sok-sok évtized tapasztalatával főz. Dina konyhája egy családi vállalkozás, de ebből csak a család érzékelhető. Hányszor kaptam ajándékba desszertet tőlük, és mindig figyeltek, hogy adjanak mellé evőeszközt, mert tudták, hogy hotelben lakom. Mindig mindenben segíteni szerettek volna nekem, ami nagyon sokat adott az első görög telem átvészelésében. Ezer hála és köszönet nekik ezért!

Dina a kezdetek kezdetén – 29 éve – egy ún. ‘souvlatzídiko-t’ (görögül: σουβλατζίδικο) nyitott férjével Christossal ugyanebben az épületben, így hát sok év tapasztalat áll mögöttük az emberekkel való bánásmódban és a vendéglátásban. Négy évvel ezelőtt azonban elhatározták, hogy változtatnak a hely karakterén és egy olyan helyet hoznak létre, ahol Dina több szabadsággal rendelkezik arra vonatkozóan, hogy kifejezze kreativitását és személyiségét. És ettől fogva Dina minden nap tradicionális görög ételeket főz a vendégeinek. És minden nap mást, úgy, ahogyan anyáink és nagyanyáink teszik: ami aznap friss, amihez kedve van éppen, az lesz az asztalon. A napi ajánlatot mindig el tudod olvasni a bejárat mellett felállított táblán, de a legtöbben kifejezetten Dinától szeretnénk hallani az ételek aznapi listáját.

IMG_5212

DSC_0122

Hogy miért? Mert mindig mosolyog, mindig telve van energiával és szenvedéllyel, így senki nem szereti elmulasztani azt az élményt, hogy váltson pár szót Dinával. Nagyon sok időt töltöttem el itt, és megfigyeltem, hogy Dina ismer mindenkit név szerint, és úgy bánik a vendégeivel, mintha a saját otthonában fogadná őket. Amikor köszönt valakit, általában hozzáteszi: “gyerekem”. Nem egy vendégtől hallottam már, hogy “Dina olyan, mintha a saját anyám lenne.” És Anna, Dina lánya is így nyilatkozott a vendégeikről: “sok-sok testvérem van ám nekem”. A személyes kontaktus Dinával az itt étkezés és élmény része. Amikor megkérdeztem tőle, hogy hogyan lehetséges az, hogy annak ellenére, hogy télen-nyáron minden nap sok-sok óra munka ellenére is mindig sugárzik és tele van energiával, ezt válaszolta:

“Szeretem az embereket és a munkámat. Ez a titka mindennek.”

És ha Dinánál eszel, akkor találkozhatsz a férjével, Christos-szal, és a lányukkal Anna-val, akik ugyanúgy viszonyulnak minden vendégükhöz, mintha a saját otthonukban látnák őket vendégül, nem pedig a vállalkozásukban. Itt enni egy igazi görög kulturális tapasztalás lehet beleértve a melegséget, a családi környezetet és a váratlan találkozásokat, beszélgetéseket a többi vendéggel. Ez olyan, mint egy nagy családi kajálás egy csomó vicces és bensőséges pillanattal. És nekem pontosan erről szól egy étkezés. Az öröm és a szeretés ott kell, hogy legyen az asztalon az ételek mellett.

IMG_7112

Dina házi pitái / fotó: Lipcsei Mariann

Ha Dina konyhájában eszel, akkor a következő görög ételeket és ízeket van esélyed megkóstolni (csak hogy egy párat említsek): gemista (rizzsel és fűszernövényekkel töltött egész paradicsomok és paprikák – vega és húsos verzió), briam (vegyes zöldségragu paradicsomszószban), keftedakia (fasírt / húsgolyók), spetsofai (enyhén csípős kolbász szeletek paradicsommal és paprikával), fasolakia ladera (főtt zöldbab paradicsomszószban), arakas laderos (borsó paradicsomszószban), fakes (lencseleves – szinte főzelék, nagyon sűrű, de liszt nélkül természetesen!), fasolada (fehérbab leves), pastitsio (tészta, darált húsragu, besamel), mousakas (padlizsán, darált húsragu, besamel), melitzanes papoutsakia (félbevágott padlizsánok darált húsos raguval és besamellel töltve), soutzoukakia (fasírtok paradicsomszószban), hirino lemonato (disznóhús citromos öntetben), moshari youvetsi (borjúhús ragu rizsformájú tésztával), htapodi me makaronaki (polip ragu főtt tésztával), stifado, és még sok más…

És természetesen Dina figyelembe veszi a görög szokásokat és ünnepeket az év egyes szakaszaiban. Például a húsvétot megelőző 40 napos böjt alatt változatos böjti ételekkel várt minket. És amikor a fiának születésnapja volt, aznap minden vendég kapott csokit ajándékba – még akkor is, ha a fia Ázsiában él pillanatnyilag. A nagy család együtt ünnepelte. 🙂

IMG_5490

‘Briam’ – jó fokhagymásan! Imádom!

Amit végezetül mindenképpen ki kell emelnem, az nem más, mint Dina görög kézműves pitéi és a rizogalo (görög tradicionális desszert – tejberizs fahéjjal meghintve). Garantálom, hogy a város legjobb pitéi között vannak, gazdag, ízletes piték és egyben a legjobb ajánlat 1 euro-ért! A pitékből több változat készül: spenótos, póréhagyma és húsos ragu, fetás, és az édes verzió vanília pudinggal, aminek a tetejét porcukorral és fahéjjal hinti meg.

Dina beengedett a konyhájába egyik délelőtt, és megmutatta hogyan készíti ezeket az álom pitéket. Nézzétek csak:

 

Nos azt hiszem nincs már mit mesélni, csak kóstolni… Ne hagyjátok ki, ha Rodosz városban jártok! 🙂

Jó étvágyat!

 

Ovelix – Dina’s kitchen

Rodosz város, Görögország 

Griva 57

T: +30 22410 74210

Minden nap nyitva 12:30 és 21:00 között.

Web
Facebook
Instagram

 

fotók és szöveges tartalom: copyright © Ilios art by Mariann Lipcsei

 

 

This entry was posted in: Blog HU, Rodosz szigete, Természet & Konyha

by

//EN// I am a Hungarian woman living on the Greek Dodecanese archipelago where I have been researching the characteristics of the local landscape and culture since 2015. This journey and work on the Aegean sea gives me the fuel to share what I've found: through written materials (on this blog and at other venues), and to create artworks of pressed flowers and herbs which is a great botano-mythical journey, a worship in the great temple of Mother nature that widens my whole world each day a bit more. My interests: human integrity, interactions between a culture and an individual, recognizing and understanding nature's orderly movements and the cosmic patterns in the human (body and psyche) and their interconnectedness with the non-human world, mythology & archetypes, the Great Mother archetype, women's health, and healing through rebonding with nature (especially with the plant world). //HU// Főként a szavak és a képek nyelvén közlő, önálló utat kijárni próbáló, gondolkodó, örökösen válaszokat kereső embernek tartom magamat. Jelenleg Rodosz szigetén élek, ahol 2015 óta próbálom megfejteni a Mediterránum ezen szegletének (engem mágnesként fogva tartó) géniuszát a helyi természetben, szociokulturális vonásokban, egyéni történetekben - valamint próbálom megfejteni saját folytonosan formálódó viszonyulásomat e költészettől parázsló tájhoz, annak ambivalens jelenkori kultúrájához. Ez a kimeríthetetlen felfedező munka lett írásaim (és egyben önismeretem) epicentruma. A Rodoszi Herbárium pedig a görög szigetek természeti gazdagságának és éteri szépségének egyszerre megidézési- és megismerési kísérlete. A helyi növények gyűjtésével, préselésével és képekké alakításával nem csak a teremtés szépségében gyönyörködöm, hanem segít kapcsolódnom a fény útjához, a vegetáció diverzitásához és ritmusához, mitikus történetek, archaikus elfeledett bölcsességekhez, tudattalanomban szunnyadó képekhez, kozmikus analógiákhoz, és mindezen keresztül saját lényegemhez.

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.