Blog HU, Nőnek lenni
Leave a Comment

“A feleségem lett az a változás az életemben, amire szükségem volt…”

Életem eddigi leggyönyörűbb szerelmi vallomását olvastam pár nappal ezelőtt, melyet az ausztrál születésű görög származású költő, rapper, slam poetry előadó Luka Lesson tett közzé instagram oldalán feleségéről.

A szó legpozitívabb értelmében sokkolódtam, amikor végére értem sorainak. Felcsillantotta bennem a reményt arra vonatkozóan, hogy igenis létezhet férfi és nő között a kapcsolódásnak az a szintje, amit én szakrálisnak hívok. A szerelemnek, szeretetnek, tiszteletnek, egymás megértésének, inspirálásának és a fúziónak egy nagyon érzékeny, finom formája, melyről azt gondolom, hogy mindannyian megérdemeljük. De abban is biztos vagyok, hogy csakis mi emelhetjük fel magunkat a tudatosságnak és érzékenységnek erre a szintjére, ahol úgy tudjuk értékelni egymást és nyilatkozni a társunkról, ahogyan Luka tette azt a feleségéről ebben a bizonyos írásában.

Ennek első lépése talán a tudatosság arról, hogy kik vagyunk ebben a világban és mi a dolgunk itt. A felelősségek vállalása saját életünkben. Majd keményen dolgozni azon, hogy minél inkább csatorna szerepet töltsünk be itt az életben alkotással, szolgálattal. Gondolatainkkal, szavainkkal, tetteinkkel változást eszközölni életünkben saját egyéni belső szabadságunk és gyógyulásunk felé igyekezve. Sajnos személyesen nem ismerem Luka-t és feleségét, de úgy képzelem, hogy kettejük kapcsolatának minősége nem puszta szerencse kérdése, hanem valószínűleg egy kemény, a tudatosság, keresés, belső reflexió útján egyénileg megtett sok-sok munka eredménye mindkettejük részéről. Szóval lányok, mielőtt feltennénk a kérdést, hogy “de hol vannak ezek a férfiak?”, először azt hiszem azzá a nővé kell válnunk, akiről egy férfi ilyen minőségben tud nyilatkozni. Nem megalkudni saját magunk tisztelésében és szeretésében, valamint felfedezni és birtokba venni valódi női minőségeinket. Hiszen mindjárt látjátok: egy férfi is képes ilyen mély, finom rétegekre hangolódni, anélkül hogy veszítene férfiasságából, erejéből. Legalábbis én így érzékelem.

Íme Luka bejegyzése magyar nyelvre fordítva (amihez nagy bizalommal hozzájárulását adta):

“A feleségem, @isacatepillan lett az a változás az életemben, amire szükségem volt. Csendes, egyszerű, türelmes, megingathatatlan ereje a fókusznak és a szeretetnek. Igazán inspirálóan hat rám – hogy mennyire alázatos és hű tud lenni önmagához és azokhoz az emberekhez, akik körülveszik őt. Néha el sem hiszem, hogy egyszerűen csak azzal, hogy tartja magát ahhoz, amit kimond, és aszerint cselekszik, engem is felelősségteljességre bírt egy nagyon finom, lágy módon, aminek a hatására én is sokkal leföldeltebbnek és hitelesebbnek érzem magam. Ahogyan ő működik, sokkal finomabb és mélyebb rétegekben nyilvánul meg, mint amit ez a világ létezőként fogad el. Olyan rétegekben, amelyeket elvétve érzékelünk, vagy ünneplünk, hiszen nehezen definiálhatóak, vagy a dolgok felszínén nehezen megláthatóak – olyan rétegek ezek, melyek az önmagunk szeretetével, az önbizalommal, a lélekkel és a reménnyel állnak kapcsolatban. Megnyilvánulási formák, melyeket nehéz lenne felfedezni szelfikben, vagy díjátadókon, olyan utak, melyeken sok-sok nő teszi dolgát gyógyítóként, édesanyaként, útmutatóként, művészként és barátként. Ezek az utak állítottak meg abban, hogy fókusz és öngondoskodás nélkül körbe-körbe rohangáljak ebben a Világban, hogy hamis tettekkel, ujjak mutogatásával, szükségtelen körök lefutásával, rossz helyen kifejezett haraggal, olcsó egó pöffeszkedéssel és felszínes fölényekkel meneküljek el saját magamtól. Az ő ereje a kollektív Anya ereje. Ezért, amikor nyitva hagyom a hűtőszekrény ajtaját, csalódott hangon azt mondja: „Amore, Madre Tierra!” 😆 (= Szerelmem, a Földanya!), kifejezve, hogy őt is bántom azzal, hogy nem vigyázok a Föld Anyára. 🌎 És ebben nincsen semmi megjátszás, vagy hamisság. Ő valóban így érez. Ezek a tanítások segítettek engem ahhoz, hogy gyógyuljak mellette, és szerencsésnek érzem magam, hogy újra Chile-ben vagyunk együtt a családjánál, és még jobban megismerhetem az ő hazáját. Egyre mélyebbre merülni a szeretetben és a kapcsolódásban. Szerencsés férfi vagyok.

Σ’Αγαπώ αγάπη μου 😘”

 

Fotó kredit és eredeti poszt: ITT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in: Blog HU, Nőnek lenni

by

//EN// I am a Hungarian woman living on the Greek Dodecanese archipelago where I have been researching the characteristics of the local landscape and culture since 2015. This journey and work on the Aegean sea gives me the fuel to share what I've found: through written materials (on this blog and at other venues), and to create artworks of pressed flowers and herbs which is a great botano-mythical journey, a worship in the great temple of Mother nature that widens my whole world each day a bit more. My interests: human integrity, interactions between a culture and an individual, recognizing and understanding nature's orderly movements and the cosmic patterns in the human (body and psyche) and their interconnectedness with the non-human world, mythology & archetypes, the Great Mother archetype, women's health, and healing through rebonding with nature (especially with the plant world). //HU// Főként a szavak és a képek nyelvén közlő, önálló utat kijárni próbáló, gondolkodó, örökösen válaszokat kereső embernek tartom magamat. Jelenleg Rodosz szigetén élek, ahol 2015 óta próbálom megfejteni a Mediterránum ezen szegletének (engem mágnesként fogva tartó) géniuszát a helyi természetben, szociokulturális vonásokban, egyéni történetekben - valamint próbálom megfejteni saját folytonosan formálódó viszonyulásomat e költészettől parázsló tájhoz, annak ambivalens jelenkori kultúrájához. Ez a kimeríthetetlen felfedező munka lett írásaim (és egyben önismeretem) epicentruma. A Rodoszi Herbárium pedig a görög szigetek természeti gazdagságának és éteri szépségének egyszerre megidézési- és megismerési kísérlete. A helyi növények gyűjtésével, préselésével és képekké alakításával nem csak a teremtés szépségében gyönyörködöm, hanem segít kapcsolódnom a fény útjához, a vegetáció diverzitásához és ritmusához, mitikus történetek, archaikus elfeledett bölcsességekhez, tudattalanomban szunnyadó képekhez, kozmikus analógiákhoz, és mindezen keresztül saját lényegemhez.

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.