Mi történt ebben a hónapban?
Tüzes pirosban virágoznak a gránátalmafák. Itt bent a faluban nagyon sok kertben fellelhetők ezek a fák, mert szinte mindenkinek van egy kis kertje, veteményese és csak úgy pompáznak nekünk. 🤗 Személy szerint várom a gyümölcsének a szezonját, lévén ez a kedvencem.
Elért bennünket egy majd’ egy hétig tartó hőhullám, amit napközben szigorúan a lakásban tudtam csak elviselni a vastag falak között (ekkor haltak ki a frissen elültetett növényeim is – nem kifogás, de tényleg!), viszont délután négykor vettem a bátorságot, hogy kimerészkedjek a tengerpartra – attól korábban nem lehetett elhagyni a házat, embertelen meleg volt. Én mindig az emberek által látogatott partszakasztól eggyel arrébb telepedek le az óriás fekete vulkanikus kavicsok, és Héfaisztosz kubista sziklái közé. Ez egy kis extra mászást, túrát igényel ezen a vadregényes ember által még el nem kényelmesített érintetlen természeti területen, de megéri az összes sziklákon bukdácsolás, a jutalom a teljes egyedüllét és a meztelen fürdés és napozás. Persze a madarak ott vannak, de senki más. Gyönyörűen barnít a májusi Nap, de csak ilyenkor, délután négy után. Előtte már most, az évnek ebben a hónapjában is kegyetlenül éget.
Virágzik a Tövises kapri (Capparis spinosa), amitől gyönyörűbbet nem nagyon láttam eddig. Pár nap alatt virágba borította a Hohlaki beach-re keresztelt partszakaszt. Ez sem kiépített strand, de a faluhoz ez van a legközelebb, így a legtöbb helyi ide jön, ha úszni szeretne. Az idős asszonyok a faluban most szüretelik ezt a vadon növő zöldet, hogy később eltegyék befőttesüvegbe olyan mediterrán savanyúságnak, amit a görög saláta tetejére tesznek, de Rodoszon van olyan falu, ahol például tzatzikit készítenek belőle, és így lesz az uborka helyett a saláta egyik összetevője.
Változik át a természet, a Nap ereje lassan a tetőpontján van, így sárga már a táj egy része. Kezdenek a dolgok beérni, a virágok gyümölccsé, terméssé alakulni. Levirágzott és elszáradt a mályva, aminek a virágaiból szüreteltem én is bőségesen. Átvette a helyét most egy óriás magasságokba megnövő, szinte tenyér méretű rózsaszínes-lila virágokat hozó másik fajta mályva. Ahogyan haladunk a tavaszból a nyárba az ember úgy érzi, mintha egy tökéletes szimfóniát hallgatna, nézne a természetben: egyik virág a másik után mutatja meg színeit és szépségét és erejének, bájának a teljét. Ahogyan elvirágzott a gyönyörű lila levendula, a rózsaszín zsálya, már bomlottak is ki az oregánó virágai. Nem volt szünet.
A hónap fűszernövényének mindenképpen az oregánót nevezem ki. Soha nem láttam még virágozni. Ez is egy újabb csoda, amit nap, mint nap szemügyre vehettem, ahányszor csak elhagytam a falut, mivel mázsaszámra terem a szigeten. A pillangók pedig csapatostul tanyáznak az oregánó virágain. Mondanom se kell, hogy mióta itt lakom még nem költöttem teára, mivel bármikor szedek hozzá alapanyagot kedvemre.
A híres, klasszikus nyári mediterrán bougainvillea is kezd robbanásszerűen virágzani. Szinte egyik napról a másikra.
A farmon született hét kiskutyus cseperedik, már lassan megkülönböztethetők egymástól és nem csak pici szőrgombócokat lát bennük az ember, hanem valódi egyéniségeket. Futnak, ugatni tanulnak, cipőfűzőt rágnak, és a nadrágodat és a kezedet, vagyis mindent, amit a szájukba adsz. A gazdáik úgy döntöttek megtartják mindet. Így most 17 kutyus van a farmon.
A csillagfürt lassan kész a szüretre. Sárga már szinte teljesen. A sárgaborsó már leszedésre került.
Érnek a mandulák a mandulafán. Egyre ducibbak és rengeteget találni itt Nisyroson.
Lassan elvirágzik a Satureja thymbra, vagyis a Perzsa borsfű (egyéb nevei: goat oregano, oregano cabruno, Persian savory, pink savory, za’atar rumi, Roman hyssop), ami az én egyik szívem csücske. Olyan csodálatos teát lehet főzni belőle, hogy arra nincsenek szavak. De hús-, és burgonya ételekhez adva kulináris élvezet. Nem csak finom, hanem hihetetlen magas karvakrol tartalma miatt egy immunerősítő, fertőtlenítő hatású, légúti és emésztési megbetegedésekre nagyon hasznos segítség.
Most kezdett gyönyörű sárga virágokat bontani a görögök által ‘Frangosika’ névre keresztelt kaktusz, amely hivatalos nevén Opuntia ficus-indica, magyarul pedig Közönséges fügekaktusz. Gyümölcse ehető, és A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12- és a C-vitaminban gazdag, valamint ásványi anyagokban, főként vasban, kalciumban, magnéziumban, nátriumban és káliumban, de bővelkedik élelmi rostokban, fehérjékben, poliszacharidokban és bioflavonoidokban is.
Aztán készítettem házi, öko, természet- és emberbarát fertőtlenítő spray-t itthonra, aminek a receptjét angolul jól ki is veséztem az alábbi blog bejegyzésemben:
https://iliosart.hu/…/homemade-antiseptic-cleaning-spray-f…/
Megvolt az idei első paradicsomevészet is a szomszédom, Dimitris jóvoltából. Megsajnálta a halott virágaimat és adott nekem egy cserepes fűszernövényt a kertjéből, amit maga termelt. Azóta hozott át saját készítésű kecskesajtot és teát is. Reménykedjünk, hogy nem házassági ajánlatot akar tenni e sok földi jóval. 😄🤗 Ha picit energikusabb leszek már és lesz életkedvem újra kutatni és feltérképezni a helyiek életét aktívan, akkor biztosan megkérem majd, hogy mutassa meg nekem a sajtkészítés rejtelmeit, amit természetesen megosztok majd Veletek.
Hát így telt itt a május. Most pedig nézzük mit hoz a tüzes június…
További fotók a májusi Nisyros-ról az alábbi albumban találhatók: