The Herbarium of Rhodes
Comments 2

Framing the first Anemone of Rhodes

Anemone, the word is a Greek one meaning: ‘daughter of the wind’. Its flowers open when the wind blows and they start to bloom with the arrival of the first spring winds – on Rhodes around February.

In mythology they are considered as Aphrodite’s tears when she is mourning her love, Adonis.
This type we have on Rhodes is called ‘anemone coronaia’ because of the flower’s crown-like middle part which is almost black. Other names for her are ‘Lilies-of-the-field’ and ‘Poppy anemone’.

Anemone on Rhodes island, Greece
Anemone field on Rhodes island, Greece

 

The anemone below in the frame was collected close to Stegna beach, Rhodes island. This type of anemone is native to the Mediterranean region, specifically Greece, Syria, Israel, France, Italy. Growing at woodlands and meadows and attract pollinators. The different colors they have on Rhodes are so vivid, and they transform the bold meadows into a fairy tale scene every year for a short while when blooming.

Pressed framed plants from Rhodes island by The Herbarium of Rhodes


As a companion I selected a ‘pistacia lentiscus’ leaf to her on the above picture (13*18 cm), which is an aromatic evergreen shrub with strong scent caused by its resin and has tiny red fruits which are used as aromatic ingredient of some types of breads on the Greek islands. The branches are used in the outside ovens of the villages for adding special aroma to the traditional village bread too. Its presence defines the Rhodian landscape all over the island and the whole island around.

Pressed framed plants from Rhodes island by The Herbarium of Rhodes
Pressed framed plants from Rhodes island by The Herbarium of Rhodes
This entry was posted in: The Herbarium of Rhodes

by

//EN// I am a Hungarian woman living on the Greek Dodecanese archipelago where I have been researching the characteristics of the local landscape and culture since 2015. This journey and work on the Aegean sea gives me the fuel to share what I've found: through written materials (on this blog and at other venues), and to create artworks of pressed flowers and herbs which is a great botano-mythical journey, a worship in the great temple of Mother nature that widens my whole world each day a bit more. My interests: human integrity, interactions between a culture and an individual, recognizing and understanding nature's orderly movements and the cosmic patterns in the human (body and psyche) and their interconnectedness with the non-human world, mythology & archetypes, the Great Mother archetype, women's health, and healing through rebonding with nature (especially with the plant world). //HU// Főként a szavak és a képek nyelvén közlő, önálló utat kijárni próbáló, gondolkodó, örökösen válaszokat kereső embernek tartom magamat. Jelenleg Rodosz szigetén élek, ahol 2015 óta próbálom megfejteni a Mediterránum ezen szegletének (engem mágnesként fogva tartó) géniuszát a helyi természetben, szociokulturális vonásokban, egyéni történetekben - valamint próbálom megfejteni saját folytonosan formálódó viszonyulásomat e költészettől parázsló tájhoz, annak ambivalens jelenkori kultúrájához. Ez a kimeríthetetlen felfedező munka lett írásaim (és egyben önismeretem) epicentruma. A Rodoszi Herbárium pedig a görög szigetek természeti gazdagságának és éteri szépségének egyszerre megidézési- és megismerési kísérlete. A helyi növények gyűjtésével, préselésével és képekké alakításával nem csak a teremtés szépségében gyönyörködöm, hanem segít kapcsolódnom a fény útjához, a vegetáció diverzitásához és ritmusához, mitikus történetek, archaikus elfeledett bölcsességekhez, tudattalanomban szunnyadó képekhez, kozmikus analógiákhoz, és mindezen keresztül saját lényegemhez.

2 Comments

  1. pazarlo says

    Köszönöm az érdekes cikket, kedves Mariann!
    A pistacia lentiscus, amelynek a levele szerepel az egyik képen, nyilván azonos azzal a növénnyel, amelynek gyantáját, a masztixgumi néven ismerünk.
    Talán érdemes lenne e termékről is, felhasználásáról is szólni. ( Engem különösen a kulináris felhasználása érdekelne.)

    Liked by 1 person

    • Mariann Lipcsei says

      Örülök nagyon, ha érdekes volt a bejegyzés! 🙂 Szeretettel ajánlom figyelmébe egy korábbi írásomat a masztix gyantáról, talán abban az írásomban is talál további értékes információkat. Itt Rodoszon nem nyerik ki a növény gyantáját, kizárólag Chios szigetén az ottani különleges talajviszonyok miatt. Ezért itt Rodoszon csak a levelek, szárak aromáját, valamint az apró termést használja a népi konyha. 🙂

      https://iliosart.hu/2016/07/09/konnyek-melyek-boldogga-tesznek-aroma-amely-gyogyit-chios-kincse-a-mastiha/

      Köszönöm szépen a hozzászólását, és szép napokat kívánok!
      Mariann

      Like

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.