Blog ENG, Greece, Nature & Food, Rhodes island, The Herbarium of Rhodes
Comments 2

Framing the Anemone of Rhodes

Anemone, the word is a Greek one meaning: ‘daughter of the wind’. Its flowers open when the wind blows and they start to bloom with the arrival of the first spring winds – on Rhodes around February.

In mythology they are considered as Aphrodite’s tears when she is mourning her love, Adonis.
This type we have on Rhodes is called ‘anemone coronaia’ because of the flower’s crown-like middle part which is almost black. Other names for her are ‘Lilies-of-the-field’ and ‘Poppy anemone’.

Anemone on Rhodes island, Greece
Anemone field on Rhodes island, Greece

The anemone below in the frame was collected close to Stegna beach, Rhodes island. This type of anemone is native to the Mediterranean region, specifically Greece, Syria, Israel, France, Italy. Growing at woodlands and meadows and attract pollinators. The different colors they have on Rhodes are so vivid, and they transform the bold meadows into a fairy tale scene every year for a short while when blooming.

Pressed framed plants from Rhodes island by The Herbarium of Rhodes


As a companion I selected a ‘pistacia lentiscus’ leaf to her on the above picture (13*18 cm), which is an aromatic evergreen shrub with strong scent caused by its resin and has tiny red fruits which are used as aromatic ingredient of some types of breads on the Greek islands. The branches are used in the outside ovens of the villages for adding special aroma to the traditional village bread too. Its presence defines the Rhodian landscape all over the island and the whole island around.

Pressed framed plants from Rhodes island by The Herbarium of Rhodes
Pressed framed plants from Rhodes island by The Herbarium of Rhodes

by

// I am a Hungarian woman living on the Greek islands since 2017. My interests are: human integrity, the archaic man, wisdom and abundance of nature, cosmic analogies & patterns in the psychic and material realms, women's health, self-awareness, self-healing. I have been working on my first book on Rhodes island (Greece) for several years. // Főként az írás nyelvén közlő önálló utat kijárni próbáló gondolkodó, örökösen válaszokat kereső embernek tartom magamat. Témáim a kultúra és az egyén kölcsönhatásai, emberi sorsok és motivációk mély szinten történő megértése, az archaikus ember, kozmikus analógiák a tudat és a matéria világában, a természet törvényszerűségeinek és mintázatainak megismerése és a velük való emberi együttműködés lehetséges útjai, a nőiség megértése és kibontása a saját életemben, valamint saját magam fogyhatatlan felfedezése, belső-külső tudatosság és az önazonosság fokozása ameddig csak lehet. Hosszú évek óta első könyvemen dolgozom Rodosz szigetén.

2 Comments

  1. pazarlo says

    Köszönöm az érdekes cikket, kedves Mariann!
    A pistacia lentiscus, amelynek a levele szerepel az egyik képen, nyilván azonos azzal a növénnyel, amelynek gyantáját, a masztixgumi néven ismerünk.
    Talán érdemes lenne e termékről is, felhasználásáról is szólni. ( Engem különösen a kulináris felhasználása érdekelne.)

    Liked by 1 person

    • Mariann Lipcsei says

      Örülök nagyon, ha érdekes volt a bejegyzés! 🙂 Szeretettel ajánlom figyelmébe egy korábbi írásomat a masztix gyantáról, talán abban az írásomban is talál további értékes információkat. Itt Rodoszon nem nyerik ki a növény gyantáját, kizárólag Chios szigetén az ottani különleges talajviszonyok miatt. Ezért itt Rodoszon csak a levelek, szárak aromáját, valamint az apró termést használja a népi konyha. 🙂

      https://iliosart.hu/2016/07/09/konnyek-melyek-boldogga-tesznek-aroma-amely-gyogyit-chios-kincse-a-mastiha/

      Köszönöm szépen a hozzászólását, és szép napokat kívánok!
      Mariann

      Like

Szólj hozzá Te is! / Tell us your opinion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.