About me

c991a253-718b-4870-bc12-6e60959ddb35

I am a Hungarian woman using mainly writing and photos as tools of expression. And a lot more. Thus I cannot put myself into one single category, which is very normal, because I am a human.

I definitely see the world around me with a deep sensitivity, curiosity and with a strong motivation to understand it (and myself inside of it) on the deepest possible level.

I consider myself a thinker, an observer, a slow moving person who is a huge fan of nature, deep conversations, simplicity and imperfection.

I believe in human touch and I believe in the necessity of protecting diversity on a collective cultural and on a personal level too. But in the meanwhile I am searching for universal timeless (archaic primordial) human values under the visible material surface of life.

My discoveries and my curiosity are leading me towards various fields, but my main interests are:

human integrity & values, wisdom of ancient cultures and myths, wisdom and diversity of nature, cosmic analogies, interrelation between the individual and community, women’s health, self-awareness, self-healing. 

The purpose of this website is to share thoughts, ideas on the topics above through my own individual journey, interests and experiences. Here you will not find sponsored articles or posts, because being independent and honest also in my written words is a basic principle of mine.

At the moment I am living and working on my first book on the island of Rhodes, in Greece. The daily contemporary life of the Dodecanese islands (mainly Rhodes) became the field of my own so called spiritual anthropology research and observation since 2015. This research has a very strong fusion with my personal life, therefore it shapes me and provides me many answers to my own intimate, spiritual questions, which I am going to share in my upcoming book, in my blog posts, through my photos and other activities

In the meanwhile I am trying to create a huge shift in my life towards authenticity and a creative meaningful autonomous life in harmony with my environment and the present moment.

CONTACT

MY LINKS


Bemutatkozás

A természet, a költészet, az egyszerűség és a tökéletlenség rajongója vagyok. Sok évembe telt, mire definiálni tudtam ezeket az értékeket magam számára, illetve mire rájöttem, hogy ezen értékek mentén tudok leginkább individualizálódni.

Már egy ideje egy görög szigeten éltem, mire arra is rájöttem, hogy valójában pont ezeket az értékeket képviseli az Égei-tenger szigeteinek hihetetlenül paradox világa. Ezért, talán nem is véletlen, hogy ide keveredtem…

Rodosz szigetére 2009-ben léptem először, 2015 óta tanulmányozom a sziget kultúráját és készítek interjúkat a legkülönfélébb helyiekkel első készülő könyvemhez. 2017-ben a szigetre költöztem, amely lépés segített egy immáron bennfentes képet alkotnom a helyi kultúráról és közösségről. Már nem turistaként idealizálom ezt a (számomra) rendkívül izgalmas világot, hanem a bőrömön érzem annak sok visszásságát, örömét, báját, emberi gyarlóságait és melankóliáját is. (ez a változás a Görögországról szóló bejegyzéseimen igencsak érzékelhető)

Az évek alatt a Dodekaniszosz szigetcsoport több szigetét is meglátogattam, mely még tágabb rálátást engedett az Égei-tenger ezen térfelének természeti és kulturális gazdagságára, hagyatékára. Nagyon erős hitem van az itt felfedezett kulturális értékek mélyén meglelt univerzális emberi tudásban, melyek sajnos – a helyi kulturális identitás eltűnésével, illetve annak félreértelmezésével – elveszőben vannak.

Erősen hiszek a diverzitás erejében, és az egyes egyedi ember sorsának felbecsülhetetlen jelentőségében. Témáim az úgynevezett spirituális antropológia, a természetben megbúvó (mai életünkben csak nyomokban fellelhető, elfeledett) bölcsességek újra felfedezése, az egymástól különböző kultúrákon keresztül meglelhető univerzális emberi értékek hangsúlyozása, azok reflektorfénybe helyezése, kimentése, valamint a szabad, autonóm, értelemre és szeretetre képes emberi individuum születésének feltételei – különös tekintettel az érzelmi és mentális egészségre, és a család és kultúra funkciójára mindebben a folyamatban.

Tanulmányaim és kezdődő “karrierem” teljesen más területen indult, mint ahová ma megérkeztem, amely tény nem más, mint indikátora egy hosszú, rögös önismereti, önfelfedezési folyamatnak. A követendő irány merőben megváltozott, a lineáris égbe mutató vektor, valamint az adaptáció a meglévő szociokulturális struktúrákhoz nem bizonyult számomra életszerűnek és kivitelezhetőnek. A tágasságra való törekvés, belső-külső tudatosság és az önazonosság fokozása számomra a cél, ameddig csak lehet.

Ehhez a célhoz nagyban hozzájárult a külföldi turizmusban tisztára takarított mosdók, hotelszobák, elmosogatott edények, felaprított zöldségek, megfőzött és kiadott kávék nagy száma, a szép, de nagyon nyers erőkkel operáló mediterrán világban való eligazodás és újrakezdés embert próbáló kísérlete, ahol a helytálláshoz semmilyen hasznát nem vettem két megszerzett diplomámnak, illetve korábbi irodai- és élettapasztalataimnak. Mondhatjuk úgy is: üres volt a tarisznyám. Nem is csoda, hogy sokáig bizonyos voltam benne, hogy én ezen az úton bizonyára előbb-utóbb elbukok.

A papírformáknak és a lerögzített szabályoknak szépen meg tudtam felelni mindig, de abból a tudásból, amit az ember kizárólag úgy szerezhet meg, ha ismeretlen terepre téved, szűz voltam. Talán nem is volt erre megfelelőbb hely, mint egy görög sziget, ahol az emberek jól tudják: oly kevés dologra van befolyásuk, mert a természeti erők nagy intenzitással formálják életüket.

Valahol e két világ közötti hídon érzem magam most: a gyakorlat és az intellektus, a falu és a város, a rusztikus görög sziget és Budapest között.

Egy vagyok azok közül, akik a “déli” világban találták meg azokat az értékeket, melyek kiegészítik és harmonizálják “északi” strukturáltságukat és fegyelmüket. Egy vagyok azok közül, akik a mediterrán világban, és a magányos utazó szerepében találtak meg valamiféle kulcsot saját maguk mély szinteken történő megismeréséhez és kibontakoztatásában. És egy vagyok azok közül, akik hisznek az “ártatlan gyönyörvágyban”:

“Ez az, amit Shakespeare midsummer madness-nek hív, ez a szentivánéji őrület. Ez az, amiért nekünk annyira kell a jó étel és ital és a csók és a szerelem és a jó alvás és a meleg és a virág és a séta és a napfény, s amiért nem kell, egyáltalában nem kell a loholás, a munkában való meggörbülés, a hazugság, a fontoskodás, a nagyszakállú tudomány és a pergamentsárga vallás. Ezért kell nekünk mindenekelőtt a béke, a nagylelkűség, a derű, a nevetés, előítélettelenség s ezért nem kell nekünk a zsivaj, a tülekedés, a háború, a komiszság, az elv és az erőszak.” – Hamvas Béla: Arlequin

Magyar nyelvű facebook oldal


 

2008 – Communication Specialist / college degree – Székesfehérvár, Hungary

2008 – Economist / college degree – Székesfehérvár, Hungary

2012 – Yoga Instructor Certification / International Wellness Institute – Budapest, Hungary

2012 – Yoga Therapy / Purnam International Yoga Teacher Academy – Budapest, Hungary

2013 – 200 hours Yoga Teacher Training / Purnam International Yoga Teacher Academy – Budapest, Hungary

2013 – Vinyasa flow yoga teacher training / Judit Varga – Budapest, Hungary

2012-13 – Dharma Training – Personal training by yoga philosophy and practice for self-fulfilment / Zoltán Kádár

2013-2016 –  Yoga, tantra yoga methods and teachings / Beatrix Kovács *Gargi

2017 – Women’s cycle consciousness seminar / Réka Gáborjáni

2017 – Seminars on the spiritual aspects of period, sexuality, and birth / Réka Gáborjáni – Budapest, Hungary

2017 – Courses on preparation for pregnacy and childbirth / Réka Gáborjáni – Budapest, Hungary

2017 – KIT Method – intimate training for women / Zsófia Kardos – Gödöllő, Hungary

2017 – DONA International Birth Doula Training / Réka Dézsi – Budapest, Hungary